30.12.2010

Pisnesmiehet ja pauperismi

Suomeen on syntynyt lähes varkain mittava köyhälistö väestönosaan, jota on arkipäiväisesti ajatellen tavattu pitää hyvätuloisena.  Kyse on yrittäjistä, tarkemmin sanoen yksinyrittäjistä, joista peräti 17 % kuului pienituloisiin vuonna 2007. Palkansaajista pienitulosiin* kuului tuolloin 3,4 %, eläkeläisistä 16,6 %, opiskelijoista noin kolmannes ja työttömistä noin puolet.

Itse asiassa kaikkien yksinyrittäjien tuotannontekijätulot - eli oman työpanoksen myynti - jäivät likipitäen puoleen, kun niitä verrattiin kaikkiin ammatissa toimivien mediaanituloihin. Yksinyrittäjien mediaanitulot vuonna 2008 olivat Tilastokeskuksen mukaan 16 903 euroa (keskiarvo 21 665 €). Ammatissa toimivan väestön mediaanitulo oli samaan aikaan 29 296 € (keskiarvo 34 523 €). Yksinyrittäjien kaula seuraavaksi pienituloisimpaan joukkoon, maataloustyöntekijöihin (ei maatalousyrittäjiin) on peräti 5500 euroa vuodessa.

Kuten mainittua, kyseessä ei ole mikään marginaalinen joukko, vaan lukumäärällä tarkastellen suurin ryhmä kaikkien yritysten, noin 321 000:n joukossa. Yksinyrittäjiä noista on peräti 120 000. Määrä on vain hieman pienempi kuin pitkäaikaistyöttömien joukko on ollut 2000-luvulla.

Ammattiyhdistysliike ei ole monistakaan syistä ollut kiinnostunut tuosta uusköyhälistöstä. Yrittäjäjärjestöt kuten Suomen yrittäjät edustavat tosiasiallisesti työnantajayrittäjiä ja niiden mielenkiinnossa on ollut yrittäjyyden edistäminen ja yritysten toimintaedellytysten parantaminen juuri työnantajayrittäjien näkökulmasta. Jälkimmäinen koskee myös julkista valtaa.  Elinkeinoelämän keskusliitto EK edustaa puolestaan suuryrityksiä.

Luulisi, että tuollaisen köyhälistön syntyminen kiinnostaisi edes jotain intressipiiriä. Itse asiassa noin onkin. Nimittäin tämä uusköyhälistö edustaa kaikkea sitä, mitä EK:ta lähellä oleva ja eri puolueista useimmin Kokoomukseen kannattajiin kuuluva uusliberalistinen oikeisto haluaa: työvoimaa ilman minkäänlaista aseman tai järjestäytymisen antamaa neuvotteluvoimaa, irtisanomissuojaa, työaikoja, lomia, tosiasiallista lakko-oikeutta ja kunnollisia yhteiskunnan turvaverkkoja tai edes selkeää luokka-asemaa tai ryhmää, johon samastua. Tai edes vapautta: tuosta näennäisestä yrittäjyydestä usein vain yhden päämiehen varassa ja samalla köyhyydestä ei voi ponnistaa irti kovinkaan helposti. Jälkipainotteisesti maksettavat verot ja muut lakimääräiset vastuut sekä velat seuraavat kuukausien tai jopa vuosien ajan samalla, kun yleinen sosiaaliturva on ulottumattomissa vähintäänkin kuukausien ajan. Usea joutuu jatkamaan oravanpyörässä haluamattaan.  

Tuo köyhälistö on sitä paitsi synnytetty väkisin: useilla aloilla työtä tarjotaan vain yrittäjän statuksella toimiville.

Poliittisista puolueista vain Vasemmistoliitto näyttää tunnistaneen tämän uusköyhien joukon ja sen ongelmat aivan käytännön tasolle saakka. Se on tuosta näkökulmasta laatinut pienyrittäjäohjelman, jonka se julkaisi viime syksynä. Ohjelma on luettavissa tästä linkistä (pdf).

Muilta puolueilta odottaisi nyt vähintäänkin saman tason avauksia. Vai odottaisiko, sillä etenkin työväenpuolueena nykyisin tunnettu Kokoomus ja RKP edustavat lähinnä yksinyrittäjien "ongelmaa" eli suuryrityksiä ja pääomavaltaisia aloja.
__________
* Pienituloisuus määritellään kotitalouksien kulutusyksikköä kohti lasketun käytettävissä olevan vuositulon perusteella: talous luokitellaan pienituloiseksi, jos sen tulot ovat jääneet vähäisemmiksi kuin 60 prosenttia kaikkien kotitalouksien tulojen mediaanista. Tällä tavoin määritelty pienituloisuuden yläraja oli noin 13 100 euroa yhden henkilön kotitaloudessa vuonna 2007. 

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä en käsitä miten Vasemmistoliitto, joka tuntuu julkaisevan puolueen kantana kaikennäköistä modernia ja ennen kaikkea järkevää, onnistuu olemaan täysin näkymättömissä.

Onko kyse siitä, että puolue vaietaan tarkoituksella kuoliaaksi mediassa, vai onko kyseessä jokin ristiriita tai puute puolueen toiminnan suhteen vai mokataanko puoluejohdossa jotain aivan oikeasti?

En edes kykene keksimään, millä suunnalla heidän pitäisi pyrkiä tekemään jotain toimenpiteitä!
(Vrt. SDP, jonka kiviriippana on köyhien unohtaminen, Lipposen uusliberalistisen new labour-politiikan perintö sekä kanamaisen ja substanssittomalta tuntuvan - vaikkakin suhteellisen kauniin, ei kielletä sitä, tottahan se kuitenkin on - Urpilaisen puheenjohtajuus. SDP onnistuu tästä syystä häviämään jopa todistetusti korruptoituneelle Keskustalle! Eli on aivan oikeasti olemassa äänestäjiä, jotka olisivat periaatteessa SDP:n kannattajia, joille Kokoomus ei kelpaa, mutta jotka silti valitsevat tunnetusti epärehellisenä pidetyn ja vaalirahoitusjupakassa ryvettyneen Keskustan SDP:n sijasta! WTF?!?!?!?
Puolue on täysin pihalla!)

Minusta on käsittämätöntä miten vasemmisto yleensäkin onnistuu olemaan täysin passiivinen sivustaseuraaja, vaikka oikeisto mokailee hallituksessa (tai vähintäänkin ajaa suurinta osaa äänestäjiään käytännössä pettävää politiikkaa) ja persut käytännössä todistavat vasemmistopolitiikalle löytyvän oikeaa kannatusta. Äänestäjät ja myöskin nuoriso jopa odottavat oikeistolta vasemmistolaista politiikkaa! Nämä osaavat markkinoida itseään mainostoimistojen kolmen sanan mielikuvamarkkinoinnin avulla. Vasemmisto ei edes kykene tuomaan omia ja oikeiston arvojen eroavaisuuksia esille!
(On olemassa tutkimus - vaikkakin amerikkalaisista mutta joka satavarmasti pätee myös suomalaisiin - jonka mukaan sosiaalisen ideologian mukaiset asiat katsotaan demokraattisiksi - vaikkeivat oikeasti ole eivätkä oikeiston lainkaan tukemia - ja siten täysin oikeutetuiksi.)

Ei yksinkertaisesti mahdu kaaliin, miten poliittisen tilanteen voi mokata näin pahasti!
Olisiko kyse ihan siitä että pidetään ns. juhlapuheita omille kannattajille, vaikka pitäisi mennä ihmisten ja nuorison keskuuteen ja puhua, keskustella, aivan tavallisista asioista ja myös saavutetuista eduista ja niiden säilyttämisestä?

En tiedä. Vituttaa.

Edellinen kirjoitti...

Sori, jos tuli turhan pitkä vuodatus.
Tai vuodatus yleensäkin.

anonyymibloggari@gmail.com kirjoitti...

"Minä en käsitä miten Vasemmistoliitto, joka tuntuu julkaisevan puolueen kantana kaikennäköistä modernia ja ennen kaikkea järkevää, onnistuu olemaan täysin näkymättömissä."

Niinpä. Yllätyin tuoreeltaan positiivisesti esimerkiksi Vasemmistoliiton pienyrittäjäohjelmasta. Asiaan oli perehdytty ja ohjelma nostaa esiin aivan todellisia epäkohtia, joihin tulisi puuttua.

Lisäksi ohjelma näyttää olevan täysin yhteensopiva puolueen muiden tavoitteiden kanssa eli puolueen voi uskoa ajavan sitä aidosti. Mutta lihakset puuttuvat.

"Onko kyse siitä, että puolue vaietaan tarkoituksella kuoliaaksi mediassa, vai onko kyseessä jokin ristiriita tai puute puolueen toiminnan suhteen vai mokataanko puoluejohdossa jotain aivan oikeasti?"

Veikkaan, että puolue vaietaan tahallaan kuoliaaksi mediassa.

Lisäksi Vasemmistoliiton "vihollisiahan" ovat paitsi oikeisto myös demarit, vanha riitakumppani.

Niin sanotun yleisen elämänkokemuksen valossa olen ollut huomaavinani, että tietynlainen lähiaate koetan usein uhkaavammaksi kuin selkeä ideologinen vastustaja. Näin koska kilpailtaessa kannattajista lähiaate on vetovoimaisempi kuin suoranainen "vihollisaate". Joten tässä raossa Vasemmistoliiton asema on vaikea: lähin (?) potentiaalinen ystävä on samalla pahin kilpailija.

"Minusta on käsittämätöntä miten vasemmisto yleensäkin onnistuu olemaan täysin passiivinen sivustaseuraaja, vaikka oikeisto mokailee hallituksessa (tai vähintäänkin ajaa suurinta osaa äänestäjiään käytännössä pettävää politiikkaa) ja persut käytännössä todistavat vasemmistopolitiikalle löytyvän oikeaa kannatusta. "

Melkoinen paradoksi tosiaan, että persut käyttävät vanhoja vasemmiston argumentteja ja teesejä (pääomaveroa ylös jne.) ja "viholliskuvaa" vasemmiston - etenkin demareiden - jäädessä seuraamaan, kuinka sen omilla aseilla viedään tässä vaiheessa ainakin gallup-kannatus käsistä.

"Vasemmisto ei edes kykene tuomaan omia ja oikeiston arvojen eroavaisuuksia esille!"

Noin se on minunkin mielestäni. Vasemmistopuolueet ovat aika hahmottomia. Demareita vaivaa mielestäni se Tuomiojankin mainitsema unelmahöttö tai "kaikkea hyvää kaikille". Siis juuri se mainitsemasi substanssittomuus.

Kokoomusta, RKP:tä ja Keskustaa tuo ei koske. Ne ovat parin naamiointirisun takana röyhkeitä edunjakopuolueita, jotka on helppo valita jos tavoitteet omakseen kokee.

Persutkin ovat profiloituneet paremmin: duunari- ja äijäpuolue. Vaikka toista väitetään, sen läheskaan kaikki vetovoima ei perustu maahanmuuttokriittisyydelle. Ei läheskään.

"(On olemassa tutkimus - vaikkakin amerikkalaisista mutta joka satavarmasti pätee myös suomalaisiin - jonka mukaan sosiaalisen ideologian mukaiset asiat katsotaan demokraattisiksi - vaikkeivat oikeasti ole eivätkä oikeiston lainkaan tukemia - ja siten täysin oikeutetuiksi.)"

Viittaat varmaa tuoreeltaan esimerkiksi Uschanovin Suuri kaalihuijaus -kirjassa mainittuun usalaistutkimukseen, jossa tarkasteltiin republikaaninen mielipiteitä suhteessa äänestyskäyttäytymiseen. Noin 20 republikaaneista osoittautui mielipiteiltään demokraateiksi - ja mielikuvapolitikoinnin ja tietämättömyytensä vuoksi äänesti republikaaneja.

(Tutkimus löytyy muille siitä kiinnostuneille tästä: http://www.unc.edu/~jstimson/Pathways.pdf )

Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa en viittaa tuohon tutkimukseen vaan johonkin muistamaani aikaisempaan kyselytutkimukseen USA:laisten nuorten keskuudessa.
Siinä esitettiin väittämiä ja kysyttiin niistä jotain (en muista tarkalleen mitä). Johtopäätöksenä kuitenkin oli, että tietyt "sosialismin" arvot katsottiin monasti (virheellisesti) juuri demokratian arvoiksi.

Yksi näistä taisi olla tämä "kukin kykynsä mukaan, kullekin tarpeensa mukaan" vai miten se tarkalleen menikään.
Sosialistista kibbutsiaatetta kuitenkin, ellen väärin muista.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeistohan pärjää tällä amerikkalaisella unelmalla:
"Sinustakin voi tulla miljonääri, ja eikös olekin silloin epäreilua että joudut maksamaan oikeutetusta rikkaudesta enemmän veroja ja elättämään kaikki nuo luuserit."

Tommi Uschanov kirjoitti...

Kyseessä on ehkä tämä tutkimus vuodelta 2002? Lähes kaksi kolmannesta yhdysvaltalaisista oli sitä mieltä, että "Jokainen kykynsä mukaan, jokaiselle tarpeittensa mukaan" on periaate, joka on kirjattu tai olisi voitu kirjata Yhdysvaltain perustuslakiin. En viittaa tähän kirjassani, mutta se on suhteellisen tunnettu tutkimus, johon on usein viitattu politiikkatietämystä käsittelevässä valtiotieteellisessä kirjallisuudessa.

(Yleisestihän tuo mainitu periaate yhdistetään Marxiin - mutta kaiken päälle tuo vielä yhden ironiakerroksen lisää se seikka, että puhuessaan siitä kirjoituksessaan "Gothan ohjelman arvostelua" Marx ei suinkaan vaatinut siihen siirtymistä vaan päinvastoin jyrkästi kritisoi ja toppuutteli oman aikansa vasemmiston niitä suuntauksia, joiden mielestä maailma oli jo tullut riittävän valmiiksi siihen siirtymiselle.)

Vasemmistoliiton näkymättömyys on minustakin hämmästyttävää. Minua on aina silloin tällöin tilattu puhujaksi vasemmistoliittolaisten järjestöjen tilaisuuksiin, ja olen aina kysynyt, koska mikään, mitä vasemmistoliitto on tehnyt tai esittänyt, olisi viimeksi ollut päivän pääuutisaihe Suomessa. Kenellekään ei tule koskaan mieleen muuta kuin puolueen edellinen puheenjohtajavaihdos - ja seuraavana vielä taaksepäin mentäessä sitä edellinen puheenjohtajavaihdos.

anonyymibloggari@gmail.com kirjoitti...

"Vasemmistoliiton näkymättömyys on minustakin hämmästyttävää."

Yrjö Raution ero taidetaan myös muistaa.

Tuo näkymättömyys ei ole Vasemmiston oma valinta, vaan jossakin päätoimittajien ja kustantajien konklaavissa on sovittu, että puolue vaietaan kuoliaaksi. En nimittäin usko vahinkoihin tässäkään asiassa.

Yksi valopilkku sentään: Kansan Uutiset on mielestäni parantanut juoksuaan. Mutta taas kerran: lähes mikään sen uutinen, olkoot millainen skuuppi tahansa, ei tule referoiduksi valtamediassa.

Esimerkiksi tämä

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2131486/maaseudun-tuki-ohjautuu-maatiloille

13 miljardin "kaalihuijaus" jäi vain KU:n uutisoinnin varaan. Asia olisi tavattoman tärkeä mutta eihän se pääse esiin, koska tuli ilmi väärässä mediassa.

Lapsi saa siis mennä pesuveden mukana.

Anonyymi kirjoitti...

Sen verran pitää ottaa "järkevää" takaisin, että kasettimaksuissa ja tekijänoikeuksissa ottivat juuri aimo askeleen taaksepäin.
Enpä taida äänestää Vasemmistoliittoa seuraavissa vaaleissa.

Alkaa loppua puolueet kesken.