3.9.2008

Viljelijät panttaavat metsiään

Uusisuomi.fi kertoo metsäteollisuuden - oikeastaan koko Suomen yhteisestä huolesta näin:

"Metsäteollisuus sai elokuussa ostettua yksityismetsistä 5,3 miljoonaa kuutiota puuta. Vaikka määrä lähes kolminkertaistui heinäkuusta, puuhuollon tilanne on Metsäteollisuuden mukaan vakava.

Tammi-elokuun ostot, yhteensä 17,4 miljoonaa kuutiota, ovat edelleen huomattavasti jäljessä normaalista, kertoo Metsäteollisuus. Yksityismetsistä tarvitaan vähintään kolminkertainen määrä puuta vuodessa, jotta metsäteollisuuden raaka-ainehuolto voidaan turvata kotimaisella puulla

Edelliseen normaaliin puukauppavuoteen 2006 verrattuna puun hinnat ovat edelleen huomattavan korkealla. Havutukki on 17-21 prosenttia, koivutukki 14 prosenttia, mänty- ja koivukuitu 25–27 prosenttia ja kuusikuitu kolme prosenttia kalliimpaa kuin vuoden 2006 elokuussa."

Nousseesta hinnasta ja noin 200 miljoonan euron verohelpotuksista huolimatta maanviljelijöiden ja metsänomistajien MTK on vain väläytellyt puunmyyntiboikottia. Viljelijät itse muistuttelevat, että he hoitavat leiviskänsä ja myyvät puuta kaikista omistusmuodoista eniten.

Tuo ei pidä paikkaansa: aktiiviviljelijät myyvät metsää vähiten. Toiseksi vähiten metsiään myyvät ne, jotka saavat luopumistukia, -eläkkeitä ja -korvauksia sekä vuokratuloja pelloistaan, siis passiivitilalliset. Eniten metsiään myyvät metsätilalliset, siis ne, jotka ovat perineet tai omistavat muuten pelkkää metsää.

Alla taulukko, joka kertoo metsien omistussuhteet, alat ja tulot. Huomaa, että aktiivi- ja passiivitilalliset omistavat eniten metsää ja sitä on jokaisella aktiivitilalla huomattavasti. Taulukko on laadittu Tilastokeskuksen tiedoin, jotka löytyvät täältä.

OmistusmuotoMetsäalaKplMilj.haMyynti €/tilaMyynti €/ha
Aktiivitila53 ha569593,015857110,5
Passiivitila36 ha526161,894022111,7
Metsätila27 ha1538564,153126115,7

Lienee oikeutettua kysyä, vaikuttavatko viljelijöiden saamat mittavat maataloustuet hakkuuhalukkuuteen? Vai pitäisikö muuttaa myös metsäverotus pinta-alapohjalle kuten on ehdotettu?

(Faktavirhe korjattu 3.9.2008 klo 18.50)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tutkipas nyt tuota tilastoa uudestaan oikein ajatuksella. Ensinnäkin metsätilallisia on 153856
eikä 44281, eli melkein kolme ja puoli kertaa enemmän kuin väitit. Toiseksi nuo mainitsemasi tuet sisältävät mm. vakuutuskorvaukset, jotka maksetaan metsänomistajien itsensä maksamista vakuutuksista - ei siis mitään yhteiskunnan tukia. Kolmanneksi tuet olivat tilastossa euroa metsänomistajaa kohti, ei hehtaaria. Eli oikeasti aktiivitilat saavat oikeita metsätalouden tukia 62 euroa per tila, ei 108 euroa per hehtaari!

Jos aiot puhua asioista, mistä et mitään tiedä, yritä edes saada faktat oikein!

anonyymibloggari@gmail.com kirjoitti...

Kiitos tarkennuksista ja korjauksista!

Korjasin faktavirheet. Asiahan ei sinänsä muuttunut: viljelijät omistavat suurimman osan metsistä ja todellakin saavat tukia eniten (eivät kuitenkaan siten kuin olin pikaisesti laskenut).

ystävällisesti ja hyvää päivänjatkoa toivotellen

NN