16.6.2009

"Keva ja Nova ne yhteen soppii"

Ilta-Sanomat kertoo tänään:
"Kuntien eläkevakuutuksen (Keva) toimitusjohtaja Markku Kauppinen kieltää keränneensä rahaa yrityksiltä keskustan vaalityöhön.

Myöskään Keva ei Kauppisen mukaan voi olla rahoittamassa minkään puolueen toimintaan missään olosuhteissa.

Kauppinen osallistui tammikuussa 2007 Kesärannassa tilaisuuteen, jossa puhuttiin saman vuoden eduskuntavaalien rahoituksesta. Kutsujina olivat keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen ja puoluesihteeri Jarmo Korhonen.

Kauppinen kertoo sanoneensa Vanhaselle ja Korhoselle, että hänen roolinsa Kevan toimitusjohtajana on rahankeruuasiassa mahdoton."
Kauppista ei epäillä aivan perusteetta, olihan hän siis läsnä, kun huonomuistinen Vanhanen ja Korhonen sumplivat puolueen rahoituskuvioita. Lisäksi HS kertoi lähes tasan vuosi sitten seuraavan uutisen:
"Vaalirahoittaja Nova Group on saamassa ison määrän kuntien eläkerahaa, kun Rovaniemelle nouseva moottorikelkkatehdas siirtyy Kuntien eläkevakuutuksen (Keva) omistukseen. Keva on tehnyt moottorikelkkatehtaasta esisopimuksen, jonka mukaan tehdaskiinteistö siirtyy Kevalle 20 miljoonan euron kauppahinnasta. [...]

KMS-tukea sai keskustalaisista Kevan hallituksen varapuheenjohtaja Varpu Leena Malmgren (kesk). Hän myöntää johtaneensa puhetta viime joulukuun kokouksessa, jossa kaupasta päätettiin. [...]

Toinen tukea saanut Kuntien eläkevakuutksen hallituksen jäsen on kansanedustaja Sampsa Kataja (kok). Hän sai Kehittyvien maakuntien Suomelta 5 000 euroa."
Joku voisi arvioida, että suoran rahankeruun sijaan Kauppinen järjesti Nova Groupille toimeksiantoja. Kuinka tahansa, Keva ja Nova Group ovat olleet läheiset, se kävi ilmi myös toisesta yhteydestä, kuten olen aiemmin kirjoittanut:
"Kevalla on Suomen suurimpana eläkevakuuttajana merkittävä kiinteistömassa. Sillä on myös yhteistyötä Novan kanssa myös tästä syystä, sillä Nova välittää Kevan kiinteistöjä. Pelkästään Espoossa sillä on tarjolla Kevan omistamat Espoon Keilasatama Koy, Spektrin Kvartti Koy, Kiirulankulma Koy ja Keilarannanpuisto Koy. Pikaisella vilkaisulla Helsingissä Novan välittämiä Kevan kiinteistöjä on Valimotiellä ja Konalankujalla ym.

[...] Nova Groupin välittämät liiketilat ja kiinteistöt löytyvät kotisivuiltaan tai Dime.netistä, joka on Kauppalehden palvelu kuten myös etuovi.com. Hakua suodattamalla huomaa, että Dimen noin 7000 tilasta lähes 10% on Nova Groupin tarjontaa. Se on siis hyvin merkittävä asiakas.

Nova Groupin ja Kevan yhteistyö ei pääty toimitilapalveluihin: Nova Groupin Arto Merisalo ja Kevan toimitusjohtaja Markku Kauppinen olivat tukemassa Kyösti Kakkosen vuorineuvosnimitystä."
Kakkonen oli myös yksi vaalirahoitajista. Nova Group ei ole ainoa vaalirahoitussotkuun osallistunut Kevan kumppani: Ruukki Group majailee ilmeisesti sattumalta Kevan omistamassa kiinteistössä Espoon Keilarannassa.

Pikkufirma, jolle sallittiin suuryrityksen verovelat

Nyttemmin Nova Group on haettu verottajan toimesta konkurssiin. On erikoista, että vasta nyt, sillä HS:n mukaan verovelkaa on annettu kertyä peräti 678 856 euroa. Esimerkiksi Järvi-Suomen Porttia on haettu Uudenmaan veroviraston toimesta konkurssiin 980 000 euron veloista pariinkin otteeseen. Novan Groupin liikevaihto on vaihdellut 5-13 miljoonan euron haarukassa. Portin liikevaihto on ollut noin 90 miljoonaa euroa ja henkilöstöä noin 500.

Nova Groupin ja siltä tukea saaneiden puolueiden tarina ei pääty välttämättä konkurssiin, kuten joku puoluepukari saattaisi toivoa. Lainkäytön professori Jyrki Virolainen kirjoittaa blogissaan takaisinsaannosta:
"On mahdollista, että keskusta ja muut lahjoituksia saaneet tahot joutuvat takaisinsaantiteitse palauttaman saamiaan lahjoituksia konkurssipesään, jos lahjoituksilla on suosittu lahjan saajia yhtiön velkojien kustannuksella ja laissa säädetyt edellytykset takaisinperintään muutoin ovat olemassa. HS:n tänään julkaiseminen tietojen mukaan yhtiöllä olisi runsaasti mm. verovelkoja. Näyttäisi siis siltä, että yhtiö olisi rahoittanut keskustan vaalitoimintaa osin veronmaksajien varoilla."
Asia on velkojien ja pesänhoitajan käsissä.

Tapaukseen liittyvänä yksityiskohtana on mielenkiintoista huomata myös toisen professorin arvio Novan sotkusta, HS:
"Helsingin kauppakorkeakoulun professori Heikki Niskakangas pitää Nova Groupin velkaantumista "ymmärrettävänä joskaan ei välttämättä hyväksyttävänä".

"Tämä lama tuli aivan poikkeuksellisen nopeasti. Vielä viime kesänä kiinteistöalan näkymät olivat aivan toiset", hän sanoo.

Professorin mukaan on tyypillistä, että konkurssiuhan alla yritys jättää maksamatta kaikki muut laskut paitsi veronsa. Verottaja on näet hanakin taho hakemaan yrityksiä konkurssiin."
Niskakankaan erikoisalaa on vero-oikeus. Asia ei todellisuudessa ole niin, että verot hoidetaan ensiksi, sillä verottaja on hyvin joustava - sehän antoi nytkin verovelan kertyä 678 856 euroon - ja mikä tahansa vaikeuksissa oleva yritys hoitaa tietenkin aluksi alihankkijoittensa laskut, jotta välttämättömät suorite- ja tavaravirrat eivät tyrehtyisi. Novan kohdalla tosin näyttää, että yritys on onnistunut kerryttämään velkaa usealle taholle.

Niskakankaan arvioihin voi vaikuttaa se, että hän on Keskustan jäsen ja sen johtavia veroasiantuntijoita.

Aiemmin tästä aiheesta:
Linnapäiviä lisää (Nova Groupin, Maskun ja Tokmannin vieraanvaraisuudesta)

Ei kommentteja: