18.5.2009

Lopputili luomumenetelmällä

Tekniikka&Talous julkaisi sunnuntaina 17.5. 2009 tällaisen artikkelin:
"Kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola pulppuaa puhetta.

Kun hänet päästää irti kasvitieteen seminaarissa, mies paukuttaa kymmenessä minuutissa yleisölle kaksikymmentä geenitekniikalla jalostettua hyödyllistä kasvilajia. Niistä on tehty taudin-, kuivan- ja kylmänkestäviä ja entistä ravitsevampia tai niistä on poistettu ikäviä myrkkyjä.

Tämän puheen perusteella vihreä poliitikko rupesi kampeamaan Tammisolalle potkuja virkatehtävistä maa- ja metsätalousministeriössä.

"Sehän oli minulle vain eduksi", Tammisola hihittää. "Lopputulos oli lausunto, ettei Suomesta pätevämpää miestä näihin tehtäviin löydy."

(...)

Tammisola on entinen luonnonmukaisen viljelyn kannattaja. Luomusta hänet karkotti tieteen vieroksunta, heikko laatu ja huono sato."
Tuo Tammisolalta tai toimittajalta mainitsematta jäänyt poliitikko oli Osmo Soininvaara - tiettävästi vielä ministeriaikanaan.

Tammisolan erottamisyritys ei ole ensimmäinen lajissaan. Toinen tietooni tullut tapaus koskee erästä näkyvimmistä luomukriitikoista, luomukriittisen Tuottava Maa - Turvattu Luonto -yhdistyksen varapuheenjohtajaa, agronomi Matti Pekkarista. Hänet uhattiin erottaa opettajan virastaan luomukriittisyytensä vuoksi.

Luomun arvostelijoita ja usein samalla geenitekniikkaan avoimesti suhtautuvia henkilöitä vastaan on myös lobattu taustalla ympäristöliikkeen ja lähipiirissään olevien järjestöjen taholta. Samaan aikaan nämä kulisseissa toimineet sanotaanko fanaatikot väittivät julkisuuteen Heidi Hautalan suulla, että luomuun kriittisesti suhtautuvat henkilöt ovat perustaneet luomuvastaisen lobbyn. Hautala toimii luomumarkkinoiden kehittämisen strategiaryhmän puheenjohtajana.

Pikaisesti katsoen moinen painostus ja uhkailu tuntuu erikoislaatuiselta ja aiheettomalta. Sama koskee tietenkin luomun vastustamista. Intohimot puolin ja selittyvät sillä, että peltoalasta 6-7 % on luomulla ja jaossa on satoja miljoonia euroja maataloustukina ja tuotannon arvona. Luomuväen kohdalla kyse on myös ideologiasta ja jopa uskonnosta: myös suomalaisen luomuviljelyn jäljet johtavat antroposofiseen biodynaamiseen viljelyyn. Seikka, jota ei useinkaan tiedetä niiden luomutuottajien parissa, jotka ovat valinneet tuotantosuuntansa arkisin syin: säästääkseen lannoitekuluissa, saadakseen isomman pinta-alatuen ja samalla mahdollisesti paremman hinnan sadostaan.

Harva myös tiennee, että merkittävä osa johtavista vihreistä poliitikoista on saanut vaikutteita joko antroposofiasta tai teosofiasta ja osa luomumyönteisyydestään ja jopa asiaan liittyvästä fanaattisuudesta selittynee noin. Tähän joukkoon kuuluvat muiden muassa Oras Tynkkynen, Pekka Haavisto, varapuheenjohtaja Janne Länsipuro, Heidi Hautala ja Irina Krohn.

Hautala on toiminut muun muassa Ruusu-Risti -lehden toimittajana. Hänen katsotaan europarlamentaarikkona vaikuttaneen keskeisesti siihen, että homeopatia ja yrttihoidot saatiin säädettyä luomueläinten ensisijaiseksi hoitomuodoksi ja samalla uskomuslääkintä - suomeksi puoskarointi - ujutettiin osaksi EU:n lainsäädäntöä sekä virallista politiikkaa.

Ei kommentteja: