17.6.2008

Kummalliset kuluttajat

Suomessa on kaksi kuluttajajärjestöä: Suomen Kuluttajaliitto ja Kuluttajat - Konsumenterna. Kuluttajaliitto ilmoittaa tehtäväkseen seuraavat:
"- koota kuluttaja-asemastaan kiinnostuneet ihmiset toimimaan etujensa puolesta
- valvoa vapaan kansalaistoiminnan keinoin kuluttajien etuja yhteiskunnassa ja markkinoilla
- edistää oikeudenmukaisuuden ja kohtuuden periaatteita kulutuksessa
- edistää kuluttajatietoisuutta ja toimia ympäristön suojelemiseksi kuluttajapolitiikassa"
Kuluttajat-Konsumenterna luonnehtii tehtäviään näin:
"Kuluttajat-Konsumenterna ry on jo vuodesta 1965 ollut vaatimassa ja vaalimassa kuluttajan oikeuksia. Tänä aikana Suomeen on saatu pohjoismaista tasoa oleva kuluttajansuoja.

Yhdistys jatkaa työtään innostaen kuluttajia harkitsemaan tarpeitaan, vaatimaan oikeuksiaan ja kamppailemaan kaikkien kuluttajien etujen puolesta."
Kumpainenkin järjestö toimii myös asiantuntijaelimenä, antaa lausuntoja ja niillä on edustajiaan eri neuvottelukunnassa. Omalta kannaltani nuo vaikutusvaltaiset kuluttajajärjestöt tekee mielenkiintoiseksi jo se, että en tunne tai ole edes kuullut kenestäkään, joka olisi kuulunut jompaankumpaan.

Ei ihme, sillä Kuluttajaliitto näyttää olevan varsin institutionalisoitunut puoliviranomainen. Kuluttajat-Konsumenterna taas näyttää edustavan väsähtänyttä änkyröintiä - kaikella kunnioituksella toki - enhän nyt tarkoita vastustaa vastustamista.

Nämä järjestöt, jotka pysyvät pystyssä vain valtion järjestöille antamilla tuilla, eivät myöskään edusta konsumerismia kuten se määritellään vaikkapa Wikipediassa:
"Konsumerismi on laajasti näkemys, jonka mukaan runsas kulutus on eduksi ihmisille ja taloudelle. Sitä kuitenkin käytetään lähinnä sen arvostelussa. Ekonomiassa konsumerismi on oppi, jonka mukaan markkinoiden tulee muotoutua kuluttajien halujen pohjalta ja jossa kulutus on keskiössä."
Päin vastoin: ne näkevät, että kuluttamista tulee rajoittaa ja että sen täytyy olla rakenteeltaan näiden järjestöjen haluamaa. Ei siis kuluttajien saati markkinoiden aidosti haluamaa. Erityistä vaivaa ne ovat nähneet geenitekniikan vastustamisessa ja muun muassa luomuruoan, Reilun Kaupan ja jopa kasvissyönnin edistämisessä.

Mitään tiedeperustaahan niillä ei voi olla vaikuttimenaan mitä luomun edistämiseen tai geenitekniikan vastustamiseen tulee. Jos olisi, myös tiedeyhteisö kasvintutkijoineen olisi liputtamassa kuluttajajärjestöjen ilosanomaa GM-vapaasta luomu-Suomesta.

Voinee arvella, ettei Suomessa ole sellaista kuluttajajärjestöä, joka edustaisi puhtaasti kuluttajien valtavirran etuja ilman järjestön parissa häärivien palkollisten tai maksajan - siis valtiovallan - agendaa.

Kuluttajajärjestöjen lisäksi Suomessa on Kuluttajatutkimuskeskus edistämässä ihmisten hyvää:
"Kuluttajatutkimuskeskus edistää kuluttajien hyvinvointia
- tuottamalla ja välittämällä tietoa kulutusyhteiskunnan muutos- ja riskitekijöistä
- vahvistamalla kuluttajan näkökulmaa yhteiskuntapolitiikassa sekä markkinoilla."
Kuluttajatutkimuskeskus on sijoitettu työ- ja elinkeinoministeriöön ja se tuottaa yleistettävyydeltään joskus varsin arveluttava tutkimuksia kuluttajien mielihaluista. Yksi esimerkki ryhmäkeskustelun käytöstä ja tuloksista on tässä.

3 kommenttia:

Trump kirjoitti...

Itseasiassa luomulle löytyy jo tieteellisiä perusteluita, löytyi jo artikkelin kirjoittamisen aikaan:

http://yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=hyvaolo_ruokajaterve&jutunid=636

Referoituna : luomu on terveellisempää.

anonyymibloggari@gmail.com kirjoitti...

Tunnen kohtalaisen hyvin luomua koskevan tutkimuksen niin ympäristön, eläineettisyyden kuin ravitsemuksenkin kannalta. HY:ssä ja muualla tehdyt makutestitkin ovat tuttuja. Myös lukuisa määrä po. asioita koskevia artikkeleita on luettuna.

Edellisten valossa luomu ei näytä olevan hyvä valinta oikeastaan minkään mainitun tekijän suhteen.

Trump kirjoitti...

Onko sulla linkkejä tutkimuksiin, joissa todetaan, että luomusta ei löydykään enemmän flavonoideja, antioksidantteja ja sellaisia terveydelle hyväksi olevia aineita.

Puhumattakaan siitä, että luomusta puuttuvat kymmenet tehoviljeltyihin sisareihinsa kylvetyt kemikaalit.

Muihin, paitsi ravitsemukseen, en ota kantaa. Eivätkä ne niin minua kiinnostakaan.