17.6.2008

Chiquitaa ei kohta ole

Kauppalehti julkaisi tällä haavaa varsin tavanomaiselta näyttävän talousuutisen:
"Banaanijätti Chiquita rojahtaa tappiolle

Banaanijätti Chiquita Brands on pahoissa vaikeuksissa. Huonot sääolot ja kallis energia pilaavat Chiquitan tuloksen, yhtiöstä kerrotaan. [...]

Chiquita on yrittänyt nostaa banaanien hintoja, mutta hinnankorotukset eivät ole menneet läpi. Banaaninjakelija odottaakin, että sen raaka-aine-, energia- ja lannoitekustannus on tänä vuonna noin 250 miljoonaa dollaria. Aiempi arvio oli alle 200 miljoonaa dollaria. [...]"
Tämä kenties satunnainen notkahdus on Chiquitan ja samalla muun maailman huolista pienin: On arvioitu, että puoli miljardia ihmishenkeä riippuu banaanista ja sen yhdestä lajikkeesta Cavendishista. Se on kuolemassa lehtilaikkutaudin vuoksi sukupuuttoon alle kymmenessä vuodessa, ellei jotain mullistavaa keksitä.

Cavendishin edeltäjä Gros Michel -lajike kuoli samoin kasvitautiin, mutta se onnistuttiin korvaamaan Cavendishilla. Nyt korvaavaa lajiketta ei ole saatu aikaan tavanomaisen jalostuksen keinoin vain siksi, että siemenetön marjakasvi on vaikea jalostettava.

Jalostuksesta ja tautiin syypäästä vallitsee erilaisia näkemyksiä: toiset kuten Demarissa esiintynyt Markku Häkkinen katsovat, että tehoviljely on syypää kasvituhoon ja luomumenetelmä auttaa, toiset taas katsovat pienviljelyn syntipukiksi ja geenitekniikan pelastajaksi.

Näyttäisi, että jälkimmäinen taho dosentti Jussi Tammisolan kynäilemänä esittää fiksumpia argumentteja. Tehoviljelyä syyttelevä Markku Heikkilä esittää vain, että vastauksia olisi pitänyt etsiä luonnosta. Ihan kivaa ja tieteenvastaisuudessaan "oikeaoppista" mutta samalla tehotonta, osoittaa Jussi Tammisola.

Ei kommentteja: