14.4.2018

Mikä USA:ssa on vikana?

Martti Ahtisaari murehtii US:n maksullisessa Vieraskynä-kirjoituksessaan näin: ”Erityisen huolestuttavan tilanteesta tekee se, että suurvaltojen luottamuspula vaikeuttaa YK:n ja sen turvaneuvoston toimintaa. Jos Yhdysvallat vetäytyy monenvälisestä yhteistyöstä, maailmanjärjestelmään jää tyhjiö. Kansainvälinen järjestelmä tarvitsee vahvan johtajan, joka puolustaa globaaleja arvoja – demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion perusteita.” (1)

Ahtisaari on oikeassa sikäli, että USA tulisi saada mahdollisimman moniin pöytiin, mutta ei lääkärinä vaan potilaana. Mikä USA:ssa on vikana?

Yhdysvallat on läpi historiansa käynyt jotain sotaa tai aseellista selkkausta omalla maaperällään tai sen ulkopuolella. 1700-luvulta alkaen rauhan vuosia on vain muutamia. (2) USA on myös sotinut Ahtisaaren tunteman YK:n lipun alla omassa asiassaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Korean sota (3).

Ellei USA ole ollut itse suoraan asialla, se on käyttänyt liittolaisiaan. Yhdysvallat käynyt nk. proxy-sotia eli tukenut jotain sodan osapuolta ja antanut sen sotia ja kahakoida puolestaan. Tällaisia liittolaisia ovat mm. Israel ja Irak Iranin-vastaisessa sodassa. (4)

USA on tunnetusti järjestänyt lukuisia aseellisia vallankumouksia, kaikkein tunnetuimpana Chile (5) ja tukenut mieleisiään sotilasdiktatuureja ja epädemokratioita kuten Saudi-Arabia ja Chile sekä vähemmän tunnetuista Uzbekistan (6) ja joidenkin lähteiden mukaan Ceausescun Romania. (7)

Operaatio Gladio

Yhdysvallat on luonut, aseistanut ja rahoittanut terroristijärjestöjä ja harjoittanut terroria false flag-iskuineen myös liittolaismaissaan. Edellisistä esimerkkeinä vaikkapa ISIS (8), talebanit Afganistanissa (9) ja islamistit Jugoslavian hajoamissodissa (10). Jälkimmäisistä esimerkkinä  operaatio Gladio, jonka seurauksena Ranska heitti Naton päämajoineen ulos maaperältään: CIA, Britannian MI6 ja Nato ohjasivat äärioikeistolaisia salaisia armeijoita, jotka murhasivat eri maissa yhteensä satoja siviilejä tavoitteena sälyttää syy iskuista vasemmistoryhmille. (11)

Racakin tapahtumien lavastus ja suomalaisen Helena Rannan rooli siinä lienee myös joillekin tuttu. (12)

Reaganin aikana perustettu NED – eräänlainen CIA:n jatke - organisoi ja rahoittaa vallankumouksia ahkerimmin entisissä neuvostotasavalloissa. (13) Yhdysvallat on käynyt ja käy koko ajan propagandasotaa takavuosien apurinaan esimerkiksi Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves, joka oli Radio Free Europen palkollinen. (14) Yhdysvallat  kumppaneineen valvoo myös kaikkea viestiliikennettä teknisinä välineinään mm. Echelon. (15)

Jokainen muistanee myös CIA:n vankilennot, yhteensä noin 800, ja salaiset vankilat, joita oli myös Euroopassa ainakin Ukrainassa ja Puolassa (16), ja USA:n mielivaltaisin perustein ottamien vankien kidutukset. (17)

Poliitikkojen lahjominen tuntuu tässä yhteydessä jo varsin kesyltä. Näin tapahtui esimerkiksi Tsekissä, kun Yhdysvallat yritti saada sieltä Venäjää vastaan suunnatuille ohjustutkilleen tukikohdan. Hanke kaatui Morava-skandaaliin. (18) Suomessa Yhdysvallat rahoitti ainakin SDP:tä ja SAK:n kilpailijaksi perustettua Suomen Ammattijärjestö SAJ:tä (19)

Kauppasaarrot ja kauppakumppanuuksilla kiristäminen kuuluvat tunnetusti USA:n arsenaaliin esimerkkeinä Libya, Kuuba, Iran, Irak ja Pohjois-Korea.

Kiristämisestä tuoreimpana esimerkkinä voisi olla Kenia. Se halusi kieltää käytettyjen vaatteiden tuonnin. Se ei onnistunut, vaan maasta katosi 500 000 tekstiiliteollisuuden työpaikkaa Yhdysvaltain 20 000 työpaikkaa vastaan vain koska USA haluaa dumpata Keniaan käytettyjä vaatteita. USA:n käytti välineenään mm. Kenian kahvinvientiin vaikuttavaa kauppasopimusta, jonka se uhkasi sanoa irti. (20)

Aina ajoittain vapaakaupan puolustajana esiintyvä USA ei salli jotain yrityskauppaa tai päästä jotain kilpailukykyistä tuotetta sen markkinoille jollain tekosyyllä. Tällaisesta  esimerkkinä Huawein puhelimet. (22) Trumpin kauppasodat tuloksineen ovat vielä toistaiseksi oma kirjoittamaton lukunsa. Yhdeksi erikoisimmista esimerkeistä protektionismista sopinee se, että Yhdysvaltain eri satamien välillä saa liikennöidä vain siellä valmistetuilla aluksilla. (23)

Luonnollisesti Yhdysvallat käyttää kaikkia keinojaan myös YK:ssa. Venäjä on käyttänyt YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan kaataakseen Yhdysvaltain päätöslauselmaluonnoksen Syyrian sotaa koskien. Laskelmien mukaan se olisi tässä yhteydessä 14. kerta. Yhdysvallat on puolestaan vuodesta 1980 laskien käyttänyt veto-oikeuttaan 38 kertaa estääkseen Israelin-vastaiset päätöslauselmat. (24)

Maailman suurin veroparatiisi

Kansan Uutisten artikkeli kertoo, kuinka kansainvälinen verokeinottelua vastustava Tax Justice Network rankkasi viime vuonna veroparatiisit. Yhdysvallat oli listalla peräti kolmantena Sveitsin ja Hongkongin jälkeen. Merkittävimpänä veroparatiisina pidetty Panama on sijalla 13. Heinäkuussa 2015 allekirjoitti 53 maata OECD:n aloitteesta syntyneen sopimuksen verotietojen automaattisesta vaihdosta. Yhdysvallat ei ole allekirjoittanut sopimusta. (25)

USA:n liittolaisena – varsinkaan entisenä - ei ole hyvä olla. Erinäisten käänteiden jälkeen sen entisistä tiedustelu- ym. kumppaneista Gaddafi ja Ceausescu vaimoineen ammuttiin ja Saddam Hussein hirtettiin kameroiden edessä. Iltapäivälehdistön kaikkein vinksahtaneinta uutismateriaalia edustanee Ilta-Sanomien juttu siitä, kuinka Saddamin velipuolen, Barzan Ibrahim al-Tikritin, pää irtosi hirtettäessä pyövelin laskuvirheestä.

USA ylläpitää myös yksityisarmeijoita kuten silmittömästä ammuskelustaan tunnettu Blackwater Irakissa ja sen seuraaja Academi tiettävästi nyt myös Ukrainassa. (26)

Pariisin ilmastosopimuksesta puuttuu vain yksi merkittävä teollisuusmaa: USA. (27)  Se ei ole myöskään ratifioinut tai tunnusta YK:n lapsen oikeuksien sopimusta, biodiversiteettisopimusta, Ottawan miinakieltosopimusta ja kansainvälistä merisopimusta ja kansainvälistä rikostuomioistuinta.

USA on jäänyt pois myös naisten ja vammaisten oikeuksia suojelevista sopimuksista. Yle tietää kertoa, että YK:n piirissä on solmittu yhteensä 18 ihmisoikeussopimusta ja lisäpöytäkirjaa. Yhdysvallat on ratifioinut niistä vain viisi. (28)

Lapsen oikeuksien sopimuksessa kielletään mm. lasten kuolemantuomiot. Vuosina 1973-2017 Yhdysvalloissa teloitettiin 22 ihmistä alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta. Nuorin oli rikoksentekohetkellä 16-vuotias. (29) Yhdysvaltain katsotaan vastustavan sopimusta, koska se haluaa itse päättää nuorten seksuaalikasvatuksesta. Sellaista ei haluta tarjota etenkään konservatiivien hallitsemissa osavaltioissa ja juuri siitä syystä nk. raamattuvyöhykkeellä on ollut kaikkein eniten teiniraskauksia. Myös AIDS ja sukupuolitaudit ovat yleistyneet nuorten keskuudessa samasta syystä. (30)

Lait on tehty rikottaviksi

Yhdysvallat ei ”tietenkään” ole mukana YK:n ydinasekieltosopimuksessa ja on painostanut ainakin Ruotsia allekirjoittamasta sitä. Sopimuksesta jättäytyneen Suomen kohdalla painostusta tuskin  tarvittiin. (31)

ABM-sopimuksen ajatuksena puolestaan on, että mikäli joku osapuoli onnistuisi kehittämään puolustusjärjestelmän, joka torjuisi toisen puolen ydinohjukset, tämä itse asiassa kasvattaisi ydinsodan riskiä koska silloin kauhun tasapaino järkkyisi. Tällaiset järjestelmät haluttiin kieltää. Kuinka olla, Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ilmoitti, ettei aio noudattaa sopimusta (32). Puolaan ja Romaniaan sekä joillekin aluksille asennettu Aegis-ohjuskilpi on juuri tällainen ABM-sopimuksen vastainen luomus.

Tähän liittyy Sauli Niinistön nyt jopa naiivilta vaikuttava aloite lentokoneiden tunnistamiseen käytettävien nk. transpondereiden käytöstä Itämerellä, jotta tunnistamattomien lentokoneiden aiheuttamat vaaratilanteet vältettäisiin. Niinistön ehdotus sopi Venäjälle, jonka katsottiin toimineen vastuuttomasti ja vaarallisesti lähestyessään hävittäjillään Naton laivastoa Itämerellä. Natolle ja sen johtovaltiolle USA:lle Niinistön ehdotus ei tosiasiallisesti sopinut eikä se ole edennyt.

Nuo mainitut lennot olivat Venäjän reaktio Aegis-aluksen liikkeisiin. Yksi aluksista purjehdittiin Venäjän puolustuskyvyn testauksen vuoksi kohti Kaliningradia ja reaktionopeuden ja -etäisyyden perustella pyrittiin selvittämään, kuinka nopeasti Venäjä kykenee vastaiskuun tai mahdollisesti myös, kuinka Kaliningradista lähetetyt Iskander-ohjukset olisivat torjuttavissa. Mannertenvälisiä ohjuksia Kaliningradissa ei ole. Niitä ei ole tietenkään myös Iranilla, jota vastaan ohjuskilpi mukamas luotiin.

Omat lait ja jo allekirjoitetut sopimukset ovat USA:lle usein vain rikkomista varten. Yhdysvallat on rikkonut viime aikaisissa sodissaan Haagin sopimuksia, Nürnbergin periaatteita, YK:n peruskirjaa, Geneven sopimuksia, kidutuksen vastaista sopimusta, tavanomaisia aseita koskevaa sopimusta ja kansanmurharikoksen estämistä ja rankaisemista koskevaa sopimusta. Lisäksi sodista vastuulliset päättäjät ja joukot itse ovat rikkoneet edelleenkin sotarikoslakia, USA:n rikoslakia ja USA:n perustuslain 6. artiklaa. (33)

Klaanit ja asejoukkiot hallituksen tilalle

Jos katsotaan ihan lähivuosilta USA:n ja sen liittolaisten asein demokratisoimia maita eli Afganistania, Irakia ja Libyaa, hankkeiden ei kai voi sanoa ihan onnistuneen?

Libya oli Afrikan vaurain maa, joka ei enää tukenut ja harjoittanut terrorismia. Gaddafin Libya vaihtoi tiedustelutietoja länsivaltojen kanssa ja rakensi toimivat suhteen länteen. Se vapautui kauppasaarrosta ja poistettiin Yhdysvaltain ”pahan akselin” valtioiden joukosta. Libya solmi länsivaltojen kanssa myös toimivat kauppasuhteet aseostoineen ja öljysopimuksineen. (34)

Kaikesta huolimatta maa päätettiin tuhota – ilmeisesti vääränä pidetyn yhteiskuntajärjestelmänsä vuoksi ja onhan Libyalla myös öljyvaroja jaettavaksi. Nyt Libyaa pitävät hallussaan erilaiset klaanit ja asejoukkiot eikä sitä käytännössä ole valtiona olemassa tuskin edes valtiorajoineen. Se paljoudessa selittää Libyan alueen kautta kulkevan, Saharan eteläpuolisesta Afrikasta Eurooppaan tulevan pakolaisvirran.

Yhdysvalloilla liittolaisineen on myös merkittävä osuutensa Syyrian konfliktissa. USA sotii siellä juuri nyt yhtenä kuuman sodan osapuolena ja oli jo aluksi taustalla tukemassa Venäjän liittolaisen al-Assadin vastaista arabikevättä Syyriassa (35) ja jo mainitusti myös islamisteja Afganistanin tapaan.

Yhdysvaltain omaa demokratiatilannetta ja yhteiskunnan tilaa kuvannee mustien ja latinojen johdonmukainen syrjintä, mustien äänioikeuden tosiasiallinen rajoittaminen, vankiluvut, kuolemantuomiot, poliisiväkivalta ja vaikkapa tarkistuslaskennan keskeyttäminen ja vähemmän ääniä saaneen ehdokkaan, George W. Bushin, valinta presidentiksi joidenkin mielestä oikeuden poliittisella päätöksellä. (36)

Tätä Yhdysvaltain sairaskertomusta voisi jatkaa loputtomiin ja tarkastella vaikka USA:ta teokratiana, sen Lähi-Idässä käymiä sotia öljysotina ja USA:n pyrkimystä soveltaa omia lakejaan maailmanlaajuisesti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, USA osallistui ikävällä tavalla jo ensimmäiseen maailmansotaan puhumattakaan toisesta, jossa eurooppalaisten olisi ilman muuta pitänyt saada tehdä omin päin selvää Stalinista. Ja sitten 50-luvulla oli tämä Korean sota. Jos USA ei alun alkaen olisi mennyt sinne säheltämään, Koreakaan ei olisi tänä päivänä jaettu kahteen osaan.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, ja jos Yhdysvallat ei olisi mennyt Vietnamiin, maa olisi edelleen onnellisesti jaettu pohjoiseen ja etelään kuten kuuluukin. Niin!