23.5.2015

Ylen ontuva vastatoimi

Median skandaalijuttujen elinkaari noudattaa usein seuraavaa totuttua rataa: Uutinen, sitten muihin medioihin näkökulmaltaan sellaisenaan lainattu referaatti, uutisen löytäneen median aiheesta tekemä jatkojuttu, muiden medioiden omat seurantajutut ja lopuksi jonkin kolmannen uutisvälineen juttu uusine näkökulmineen ja muualta puuttuvine lisätietoineen. Koko herkullinen aihe saattaa kuivua tuohon jälkimmäiseen. Tarkistaminenhan on pilannut monta hyvää uutista – nykyisin yhä useammin julkaisemisen jälkeen.

Yle päätti lopulta pelastaa seksiviestejä lähetelleen Toimi Kankaanniemen (ps) tuota vanhaa kaavaa toistaen. Se piti pahimman mediahälyn laannuttua parin päivän ajan etusivullaan ja samalla politiikan pääuutisenaan juttua otsikolla ”Astuiko Toimi Kankaanniemi naisten virittämään ansaan?

Aiheesta oli tehty myös toinen Kankaanniemeä myötäkarvaan silittävä juttu. Siihen oli haastateltu Vasemmistoliiton Anna Kontulaa. Hänen viimeiseksi kommentikseen oli leikattu seuraavaa: ”Tapahtumaan liittyy vähintäänkin epäily seksuaalisesta häirinnästä, ja jos näin käy poliittisen päättäjän kohdalla, julkisuuskynnys selvästi ylittyy, Anna Kontula toteaa.

Juttu oli pikkunäppärästi päätetty kohtaan, jossa Kankaanniemen suurimmaksi virheeksi jää uutiskynnyksen ylittäminen, ei se, mitä hän harrasti.

Tuoreimman jutun otsikko ja ingressi sekä leipäteksti antavat ymmärtää, että Kankaanniemi olisi katalasti houkuteltu hunajapurkille ja otettu kiinni – kenties viaton ja viattomuudessaan varomaton mies. Jutun mukaan ”Yleisradion haltuunsa saama kuvakaappaus huhtikuun 22. päivältä 2015 herättää kysymyksen siitä, ovatko jotkut naiset yrittäneet lietsoa Kankaanniemeä seksistissävyiseen viestinvaihtoon.”

Eihän se noin mennyt edes Ylen itsensä julkaisemien kuvankaappausten mukaan. Naiset olivat vain suunnitelleet ottavansa Kankaanniemen rysän päältä kiinni, koska he olivat pitäneet miehen aiempaa viestittelyä sopimattomana. Mitään lietsomista ei oltu enää tarvittu.

Jos tässä tapaus Kankaanniemessä on enää mitään mielenkiintoista, se liittyy Ylen tekemään valkopesuun, jossa aineistoa käsiteltiin tarkoitushakuisesti ja johon Yle käytti poikkeuksellisen runsaasti julkisuusvoimansa. Tämä ei ole tapahtunut ilman uutistoimituksen ylimmän esimiesportaan siunausta.

Ei kommentteja: