27.5.2013

Valvojat valvovinaan ja media kertovinaan


Voima-lehti kertoo verkkosivuillaan, että Transparency International on brändätty korruption neutraalina tarkkailijana. Suomessa järjestön hallituksen jäsenet ovat osa eliittiä, jota sen pitäisi vahtia.

Tämä voisiko sanoa omavalvonta ei näytä tehokkaalta. Voiman mukaan
"Uutisarkistoja selaamalla kuitenkin selviää, että kantaa on otettu varsin verkkaisesti ja voimakkaita ulostuloja maan tavan kitkemiseksi ei ole nähty.
Viime vuonna järjestö lähetti kolme omaa tiedotetta ja järjesti muutaman seminaarin korruptioon liittyen."
Herrakerhon puuhastelu näyttää riittävän valtamedian toimittajille ja he uskovat tai ovat uskovinaan järjestön objektiivisuuteen, tehokkuuteen ja hyviin tarkoituksiin - taas kerran. Valtamedia kaikkine toimittajineen on antanut pettää itseään ja lukijoitaan myös kirjailijoiden sananvapausjärjestön PEN:in ja Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestöjen kohdalla.

8000 poliittista vankia hukassa

Esimerkiksi kansainvälisen PEN:n puheenjohtaja John Ralston Saul ei Suomen-vierailullaan huomannut lainkaan Israelin ja sen miehittämien alueiden sananvapaustilannetta, vaan puhui Ylelle pelkästään Kuuban poliittisista vangeista. Tämä vain neljä päivää sen jälkeen, kun Israel oli järjestänyt verilöylyn Gazan avustussaattueeseen 1.5.2010. Kuubassa arvioitiin tuolloin olleen 200-300 poliittista vankia, Israelissa 8000.

Ja kuten tässä blogissa aiemmin kirjoitettua, ongelmia on myös Suomen Pen-klubilla. Sen aiempi puheenjohtaja allekirjoitti yhtenä avoimen kirjeen, jolla vaadittiin Pronssisoturi-pamfletin kirjoittajan, dosentti Johan Bäckmanin erottamista Helsingin yliopistosta.

Pen-klubin varapuheenjohtaja Rita Dahl taas piti Matti Vanhasen Susanna Ruususta vastaan nostamaa oikeusjupakkaa aiheellisena. Asiasta on kirjoitettu aiemmin tässä.

Sananvapausjärjestö värväsi vakoilijoita USA:lle

Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestö on sekin saanut kotoiselta medialta - tottakai - täyden työrauhan ja nähtävästi kaiken haluamansa julkisuuden. Järjestö kuvataan hyvällä asialla olevana tarkkailijana ja raportoijana samoin kuten PEN tai Transparency International. Kuitenkin pelkkä Wikipedian selaaminen riittää kertomaan aivan muuta:
"Järjestö [RSF] saa merkittävän osan varoistaan länsimailta, mistä syystä sitä on syytetty puolueellisuudesta. Varoista 11 prosenttia tulee Ranskalta, 15 prosenttia Euroopan komissiolta ja 1,3 prosenttia Center for Free Cuba -nimiseltä järjestöltä. Osa varoista on peräisin Yhdysvaltain kongressin rahoittamalta National Endowment for Democracy (NED) -järjestöltä."
NED on Reaganin perustama CIA:n tapainen organisaatio, joka tekee läheistä yhteistyötä muun muassa RSF:n kanssa USA:n poliittisten vihollisten kaatamiseksi. RSF on jäänyt kiinni myös USA:n hyväksi työskentelevien agenttien värväämisestä ja sillä on esimerkiksi kaksoisstandardi USA:n ja Israelin heikon sananvapaustilanteen kaunistelemiseksi vuosittaisissa lehdistönvapausraporteissaan. Asian voi lukea tästä.

Ei kommentteja: