9.9.2012

Maitorasvat vai "Mäkkäri" verolle?

Tämän päivän Helsingin Sanomat kertoo, että Keskustanuoret haluaa Suomeen "mäkkäriveron":

"Keskustanuoret ehdottaa lisäveroa epäterveelliselle roskaruualle, makeisille ja limsoille. Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen kirjoittaa tiedotteessaan, että "mäkkäriveroa" voi verrata New Yorkin suunnitelmaan kieltää yli puolen litran sokeripitoisen virvoitusjuomien myynnin.
"Me eurooppalaiset olemme monesta amerikkalaisesta ratkaisusta eri mieltä, mutta New Yorkin pormestarin kaavailujen suomalaista veropainotteista sovellusta kannattaisi pohtia kiihkottomasti. Liikalihavuus ja ylipaino ovat todellisia ongelmia sekä Amerikassa että Suomessa. Niillä on suora yhteys moniin muihin terveyden ongelmiin", Kurvinen sanoo."
Yhdysvalloissa pikaruoka ja virvoitusjuomat ovat todennäköisesti iso terveysongelma. Kuitenkin jos halutaan vetää yhtäläisyysmerkkejä Suomen ja USA:n välille, ravitsemuksessa suurin yhteinen nimittäjä on molempien maiden ennätyksellinen maidon käyttö.

Maito näyttää olevan eurooppalaisittain ainoa ravitsemuksellinen erityispiirteemme ja se voisi selittää suomalaisten sairastavuutta ja lihavuutta. Perimä ei ole syypää, olemme eurooppalaisia; liikunta se ei ole, sillä liikumme eurooppalaisista eniten. Emme myöskään käytä muihin eurooppalaisiin verrattuna kovinkaan paljon alkoholia tai tupakoi runsaasti.

Sokerikaan ei selittäne mitään:  Suomalaisista kaikilla ikäryhmillä ruuan rasvoista suurin osa, 34 %, on peräisin maidosta ja maitotuotteista (25%) sekä voista (9%). Kokonaisenergiasta maitorasvat tuottavat noin 24 % ja ravitsemuksen kannalta yhtä arvottomat sokerit vain 13 %.

Keskustanuorten tavoitteet eivät liene yksin ravitsemuksessa, vaan halussaan puolustaa etupiirissään olevaa maataloutta ja kotimaista elintarviketeollisuutta, joille pikaruokaketjut, karamelli- tai virvoitusjuomateollisuus eivät ole hyviä asiakkaita.

Maidon osuutta suomalaisten terveyteen on pohdittu aiemmin tässä kirjoituksessa: Kuka puhuisi maidon terveyshaitoista? (3.5.2009)

Ei kommentteja: