7.6.2012

Lapissa on laki toinen?

Useat tiedotusvälineet ovat kertoneet Helsingin käräjäoikeuden yhden tuomarin päätöksestä, joka sai Ammattiliitto Pron keskeyttämään keskiviikkona 6.6.2012 Finnairin tekniikan lakon.

Asiassa tuomaroinut Timo Jääskeläinen määräsi turvaamistoimena Ammattiliitto Prolle ja kuudelle muulle liitolle Finnairin vaatimuksesta yhteensä 2,8 miljoonan euron uhkasakot, 400 000 euroa kullekin.

Päätöstä on arvosteltu. Oikeusoppineiden mukaan tällaiset asiat eivät yleensäkään kuulu käräjäoikeudelle, vaan työtuomioistuimelle, eikä käräjäoikeuskaan saisi puuttua perusoikeuksiin kuuluvaan lakko-oikeuteen. Turvaamistoimena haettu 400 000 euroa ylittää 13,5-kertaisesti työrauhavelvoitteen rikkomisesta määrättävän 29 500 euron suurimman mahdollisen hyvityssakon.

Turvaamistointa lienee käytetty muutoinkin väärin ja Korkeimman oikeuden kannan vastaisesti, koska sillä on yleisluontoisena säännöstönä puututtu erityislainsäädäntöön. Jääskeläinen ei myöskään kuullut turvaamistoimen eli lainkäytön kohteina olleita liittoja.

Mielenkiinnosta voi nyt kysyä vaikka sitä, kuinka Finnair, joka tuntee työlainsäädännön ja sen soveltamiskeinot kaikin puolin, keksikin viedä asian käräjäoikeuteen. Yhtä hämmästyttävää on se, kuinka oikeudesta sattui löytymään tuomari, joka suostui ottamaan käsiteltäväkseen asiantuntijoiden mukaan käräjäoikeudelle kuulumattoman asian ja kaiken lisäksi kykenee soveltamaan lainsäädäntöä joka käänteessään Finnairin eduksi.

Kaikki eivät ole nähneet Jääskeläisen toimissa ja tulkinnoissa kyseenalaisuuksia, kuten tiedotusvälineiden haastattelemat professorit Antti Jokela ja Niklas Bruun ovat tehneet. Lapin yliopiston lainkäytön professori Jyrki Virolainen katsoo toimittajien valikoineen haastateltavansa tarkoitushakuisesti ja Jokelan ja Bruunin lausuntojen olevan poliittisesti värittyneitä. Mutta mikähän takaisi, ettei niin olisi nimenomaan Virolaisen itsensä kohdalla?

Jyrki Virolaisen blogikirjoitus löytyy tästä linkistä: Onko käräjäoikeuden päätös Finnairin teknisten lakon keskeyttämisestä laiton?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Miksei työpaikkoja turvattu neuvottelujen loppuun asti?