16.9.2011

Tärppejä vihaiselle karppikansalle

Kuopion yliopiston aiempi rehtori ja nykyinen ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professori Matti Uusitupa tyrmää Iltalehdessä Taija ja Jani Sompin terveysopit. Lääkäripariskunta, jonka ansioita tai tuotantoa tämän kirjoittaja ei paremmin tunne, on tullut tunnetuksi vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujana.
"Somppien mukaan VHH-dieetin ansiosta muun muassa migreeni, akne, krooninen väsymys, ykkös- ja kakkostyypin diabetes ja rytmihäiriö helpottuvat tai muuttuvat kokonaan oireettomiksi. Myös yöunen laatu paranee, korkea verenpaine laskee, paino putoaa, potenssiongelmat vähenevät, PMS- ja vaihevuosioireet helpottuvat. Osteoporoosi- ja kolesterolilääkkeet voidaan jopa jättää kokonaan pois, samoin kipulääkkeet.
Voin ja eläinperäisten rasvojen parantavalle vaikutukselle ei Uusituvan mukaan ole tieteellistä perustaa.
- Näissä ohjeissa liikutaan jo niillä rajoilla, että on syytä kysyä, missä on lääkärin etiikka! Humpuuki on humpuukia, ja tämä on enemmän kuin humpuukia, Uusitupa sanoo."
Somppien lista vähähiilihydraattisen ruokavalion edullisista vaikutuksista on täysin samanlainen kuin ortopedi Antti Heikkilän laatima luettelo kaikesta siitä, mitä VHH-ruokavaliolla voisi mukamas saavuttaa.

Heikkilä tunnetaan Somppien tavoin vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujana ja hänkin suhtautuu koviin rasvoihin Somppien tapaan. Heikkilän mukaan vähähiilihydraattisen dieetin avulla saa ilman lääkäreitä, liikuntaa tai oikeastaan ilman mitään ruoanlaittoa suurempaa vaivannäköä kauneuden, paremman terveyden ja sen myötä lääkkeettömyyden ja kivuttomuuden, kirkkaan älyn sekä toimivan rakkauselämän.

Lupausten listahan on täysin uskomaton mutta yhtä hämmästyttävää on se sinisilmäisyys, jolla kaikki nuo lupaukset niellään ja vaikka kyse on omasta terveydestä. Vielä hämmästyttävämpää on se, että huijareiden kynsiin antautuneet niin sanotut karppaajat puolustavat dieettiään ja huijareitaan sananmukaisestikin silmittömän raivon vallassa. Tästä ilmiöstä on kertonut esimerkiksi Mediuutiset:
"Vähähiilihydraattisesta dieetistä sanailu on Suomen oloissa ennennäkemättömän kiivasta. Lihavuustutkija, professori Aila Rissaselle toisinajattelijat ovat tuttuja.
- Kerran karppaajien nettisivulla pohdittiin, jokohan se Rissanen olisi kuollut, Rissanen sanoo.
- Potilaina on ollut tätä dieettiä kokeilleita syömishäiriöpotilaita ja laihduttajia. Muutamat fanaatikot ovat hyökänneet lihavuustutkijoita vastaan hyvin voimakkaasti, uhkailleet henkilökohtaisesti ja lähettäneet häväistyskirjeitä. Heidän motiivejaan mietin erityisesti. Jonkinlainen turvattomuus on varmasti taustalla, Rissanen toteaa.
Osa ravitsemustutkijoista ei suostu puhumaan omalla nimellään, koska ovat saaneet osakseen aggressiivista, henkilöön menevää arvostelua.
Suomen Akatemian johtaja Mikael Fogelholm on saanut osansa karppaajien reaktioista. Bloginsa keskustelun hän lopetti, koska se täyttyi karppaamisesta."
Jutussa mainitut kirjeet ja jopa kasvostusten esitetty uhkailu ovat tuttuja myös tämän kirjoittajalle.

Karppaajissa voisi nähdä kaiken tuollaisen jälkeen jo jotain huvittavaakin ellei heidän toimintansa peittelisi kovien rasvojen, ja Suomen kohdalla erityisesti maidon sisältämien kovien rasvojen aiheuttamia haittoja. On hyvin mahdollista, jopa todennäköistä, että juuri maitorasvoissa ja niiden maailmanennätystasoa olevassa käytössä piilee syy suomalaisten moninaisiin terveysongelmiin. Esimerkiksi suomalaismiehet hankkivat pysyväksi jäävän ylipaino-ongelmansa ja lihovat lähes maailman hoikimmista lapsista ja nuorista lähes lihavimmiksi aikuisiksi maidosta hankkimillaan kovilla rasvoilla.

Maito onkin käytännössä ainoa merkittävä poikkeus suomalaisten ravitsemuksessa ja elintavoissa suhteessa muihin maihin. Perimämme, muut tapamme tai olosuhteemme eivät kykene selittämään suomalaisten lihomista ja sitä seuraavia terveysongelmia.

Maitorasvojen haitoista ja niiden paremmasta selvittämistarpeesta on kirjoitettu aiemmin tässä artikkelissa: Kuka puhuisi maidon terveyshaitoista, 3.5.2009

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten karppaus ja maidon juonti liittyvät toisiinsa?

Anonyymi kirjoitti...

Karppaajan aggressio on järkevästi selitettävissä. Karppaaminen synnyttää vähintään passiivista aggressiivisuutta varsinkin dieetin alkupuolella, kun ei vielä ole oppinut syömään tarpeeksi ja tarpeeksi ajoissa. On vaan nälkä koko ajan ja energiataso heikko.

Dieetin edistyessä pidemmälle aiheuttaa aggressiivisuutta jatkuvan ruoanlaiton aiheuttama vitutus, kun ei voi edes välillä päästää itseään helpommalla ja ostaa eineksiä tai edes pastaa tai leipää tai jotain.

Ihan vaan omasta kokemuksesta kerron.

Sittemmin olen oppinut kohtuuden ja, vaikka olenkin kokonaisuudessaan vähentänyt ns. tyhjiä hiilihydraatteja, osaa myös hillitä nälkäaggressiota järjen käytöllä ja tyynnyttää itseäni millä tahansa. Rauhallisena ja ei-sudennälkäisenä kykenee pohtimaan analyyttisesti ruokavaliotakin.

Heikkilän (ruoka)ohjeet ovat höpönlöpöä.

Koska näemmä valun kohti offtopiccia, kysyn minäkin, miten tuo maitoasia päätyi tähän juttuun?

Anonyymi kirjoitti...

Täällä karppaaja jo vuodesta 2005 kommentoi myös. Itse olen lisännyt dramaattisesti rasvaisten maitotuotteiden käyttöä verrattuna aikaan ennen karppausta, eli nykyisin kulutan täysmaitoa, 10% rasvaprosentin jogurttia, voita ja aitoa kermaa. Muuten ruokavalio noudattaa hyvinkin tiukkaa karppaamista hiilihydraattien osalta, enkä myöskään ole lisännyt lihansyöntiä normaalista, mutta nykyään käytän rasvaisempaa lihaa.

Mitä tästä on seurannut, paino on nyt normaali ja pysyy siinä. Kolesterolitasot ovat paremmat kuin ennen karppaamista, mikä ei pitäisi olla siis mahdollista?

Olen kärsinyt migreenistä myös reilun 30 vuotta ja ennen karppaamista kärsin migreenistä 1-2 kertaa viikossa, nykyään pyrkii tulemaan ehkä kerran puolessa vuodessa. Aftat ovat jääneet pois, vatsa toimii paremmin ja energiaa riittää huomattavasti pidempään kuin aiemmin. Kaikki tämä vain ruokavalion muuttamisella, hiilareiden voimakkaalla vähentämisellä. Olen jättänyt pari vuotta sitten myös gluteenin pois ruokavaliosta, enkä näe mitään syytä palata entiseen "perusruokavalioon".

Eli kannattaa oikeasti karpata ensin ja kirjoittaa sitten. On hienoa, että edes tällaiset kirjoitukset/kommentit eivät vie pois minulta sitä todellisuutta mitä ruokavalio on saanut aikaan.

Suosittelisin myös tutkimaan asioita, eikä vain sinisilmäisesti uskomaan Itä-Suomen Leipäyliopiston koulukunnan "puhdasta totuutta", hehän kun eivät ole edes tutkineet vhh-ruokavaliota mitenkään.