23.12.2010

Kuinka Alexander tapasi joulupukin

Ulkoministeri Alexander Stubb oli päättänyt tehdä mielestään tärkeän ulostulon ja kutsui toimittajat katsomaan, kuinka lentokentällä aurataan lunta. Alexanderin sinänsä jo lapsekas ilmitarkoitus oli vahvistaa tempauksellaan Suomen maamielikuvaa ulkomailla. Vielä enemmän hän taisi haluta, että kansainvälisessä mediassa Helsinki-Vantaata kohtaan spontaanisti syntynyt mielenkiinto luettaisiin jotakin kautta hänen maabrändi-touhotuksensa ansioksi.

Yle Uutiset:
"Helsinki-Vantaan lentoasemalla pidettiin torstaina tiedotustilaisuus, jota oikein kukaan ei ottanut vakavasti. Suomen lentokenttiä hallinnoiva Finavia sekä ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kutsuivat lehdistöä kuulemaan, miten meillä lumenpoisto lentokentällä hoidetaan. Tilaisuuden pääpuhuja oli kuitenkin joulupukki.
Idea lehdistötilaisuudesta tuli ulkoministeri Alexander Stubbille keskiviikkona iltapäivällä. Kerrankin suomalaisen lentoliikenteen yhteyteen on löytynyt positiivista tiedotettavaa, kun useat maailman mediat ovat viime päivinä hehkuttaneet Helsinki-Vantaan kykyä selvitä säästä kuin säästä.
- Tilaisuudella on konkreettisesti kaksi tavoitetta. Ensinnäkin haluamme viedä sanomaa maailmalle, että Suomi on toimiva yhteiskunta ja toiseksi, että joulupukki ehtii ajoissa paikalle. Pieni pilke silmäkulmassa, niin nämä hommat toimivat, Stubb totesi."
Myötähäpeän sävyttämää hilpeyttä lisää se, että kansainvälisten uutistoimistojen toimittajat joutuivat tulemaan paikalle vasta puoleksi auratun Helsingin läpi ja aatonaaton junaliikenne on täydessä kaaoksessa.

Kaiken lisäksi juuri Helsinki-Vantaa ei sovi paitsi esimerkiksi "toimivasta yhteiskunnasta" myöskään tehokkaasti toimivasta lentokentästä: Suomen Lentäjien ja Ilma-aluksen Omistajien Yhdistyksen vuonna 2008 julkaisemasta Airports Council Internationalin tilastosta käy nimittäin ilmi, ettei maamme päälentokentällä voi syntyä lumesta haittaa juuri missään oloissa, koska liikennettä on vähän ja tilaa paljon. Helsinki-Vantaalla oli vuoden 2007 tilaston mukaan hieman yli 12 miljoonaa lentomatkustajaa ja 91 000 operaatiota kolmella kiitoradalla. Vertailuksi:
"Lontoon Heathrowlla oli vastaavasti kahdella kiitoradalla 67,5 miljoonaa matkustajaa ja 477 000 "movements". Vain kahden kiitoradan kentistä Peking (46,6 miljoonaa ja 377 000), Hong Kong (44 miljonaa ja 290 000), Bangkok (43 miljoonaa ja 291 000), Tokio Narita (35 miljoonaa ja 324 000), Muenchen (31 miljoonaa ja 411 000) kuten myös Jakarta, Manchester ja Lontoon Gatwick (yhdellä kiitoradalla) olivat paljon suurempia kuin Hki-Vantaa."

Ei kommentteja: