19.10.2010

Tuo maanmainio Montenegro

Vaikkapa Yle kertoo Hetemäen verotyöryhmän kaavailuista seuraavasti:
"Valtiovarainministeriön mukaan kansainvälinen verokilpailu pakottaa Suomenkin keventämään yritysten maksamaa yhteisöveroa. Sen vastapainoksi kuluttamisen verotusta kiristetään. [...]
Ministeriön verojohtaja, ylijohtaja Lasse Arvela tukee ajatusta.
-Kyllä meidän on edelleen pidettävä huolta siitä, että suuretkin yritykset voisivat täällä viihtyä ja voisivat ehkä pitää tätä kotipaikkanaan, kotiuttaa tänne voittojaan ja ehkä jopa investoida tänne. Joku voi ehkä nauraa, nythän investoinnit pyrkivät karkaamaan muualle.
Jokseenkin kaikkien valtioiden velkavuorista huolimatta kansainvälisistä yrityksistä kilpaillaan yhä niiden veroja keventämällä. Euromaiden yhteisöveroprosentti on pudonnut vuoden 2000 34,9 prosentista tämän vuoden 25,7 prosenttiin eli runsaat yhdeksän prosenttiyksikköä. Suomessa yhteisöveroa on laskettu samassa ajassa kolme prosenttiyksikköä 26 prosenttiin. [...]
Arvelan mukaan yhteisöveron laskeminen on keskeisin verotuksen keino kasvun vauhdittamisessa. Hetemäen verotyöryhmä on jo väliraportissaan ehdottanut sen laskemista neljä prosenttiyksikköä 22 prosenttiin.
Elinkeinoelämän keskusliitto on vaatinut yhteisöveron pudottamista 20 prosenttiin, mutta Arvela varoittelee yritysmaailmaa liian suuriksi paisuvista odotuksista. 90-luvun laman jälkeiset verokevennykset tehtiin tilanteessa, jossa ongelmat olivat paljolti Suomen omia. [...]
Suurta verouudistusta tekevän Hetemäen työryhmän ehdotuksien pitäisi valmistua joulukuun puolessa välissä perustaksi seuraavalle hallitukselle."
Jos verotus on noin keskeinen elementti yritysten sijoittumisen kannalta, sopinee kysyä, miksi Uzbekistan ja Montenegro, joissa yritysverokannat ovat maailman alhaisimmat, eli 9 %, eivät ole onnistuneet verokilpailussa?

Tai miksi kaikkein tärkeimmät teollisuusmaat eli Japani, Saksa ja USA ovat onnistuneet verokilpailussa - OECD:n julkaisemien tietojen mukaan maailman korkeimmilla, noin 40 %:n yritysverokannoillaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uskovatkohan nuo verotyöryhmän jäsenet oikeasti mitä puhuvat? Irlantihan on kokeillut tuota, tulokset ovat näkyvissä.

Keskiluokkaiset ihmiset ovat mielissään näennäisistä työverotuksen alennuksista. Miten väärässä voivatkaan olla. Mutta eiväthän tämäntyyppiset asiat muutenkaan juuri kiinnosta kuin kahvipöytäkeskusteluissa, jos sielläkään.

Tämä artikkeli kertoo mihin suuntaus johtaa:
http://www.guardian.co.uk/money/2006/dec/06/business.internationalnews

Anonyymi kirjoitti...

Kokoomuslaisille (piilo- tai ei) kaikki on aina rahasta kiinni - ei tule mieleenkään, että vakaa ja kielitaitoinen teknologiayhteiskunta, jossa on tarjolla verrattain halpaa korkeakoulutettua työvoimaa voisi olla houkutteleva paikka vähän korkeammallakin veroprosentilla, joka itseasiassa entisestäänkin parantaisi yhteiskunnan houkuttelevuutta.