21.6.2010

STM: "Köyhyysaste on maassamme alhainen"

Useampi media on kertonut tämän uutisen:
"In Finland, France, Spain, Italy, Cyprus and Greece, GDP per inhabitant was within 10% of the EU27 average. Ireland, the Netherlands, Austria, Sweden, Denmark, the United Kingdom, Germany and Belgium were between 15% and 35% above the average, while the highest level of GDP per inhabitant in the EU27 was recorded in Luxembourg."
Suomi on siis EU:n kymmenenneksi varakkain ja samalla yksi maailman rikkaimmista maista. Sen rinnalle sopii vaikkapa Aamulehden sunnuntaina verkossa julkaisema ennakkojuttu:
"Maassamme asuu reilut viisi miljoonaa ihmistä, joista 900 000 on köyhiä tai syrjäytymisvaarassa. Se on iso luku, joka kuudes.
EU määritteli äskettäin köyhyyden kriteerit uudelleen, ja yhtäkkiä Suomessa on 200 000 köyhää enemmän kuin aikaisemmin.[...]
Köyhyyttä tutkineella Kelan tutkimusprofessori Heikki Hiilamolla on kysymykseen selvä vastaus. Hänen mielestään olennaisinta olisi korottaa perusturvaa, etenkin työmarkkinatukea. Lisäksi tarvitaan tukityöllistämistä.
- Kaikki eivät ole havahtuneet siihen, että hyvinvointivaltion kehittäminen pysähtyi todellisuudessa edelliseen lamaan. Me olemme EU-maiden keskitasoa. Suhteellinen köyhyys on lisääntynyt kaikkialla, mutta erityisesti Suomessa, Hiilamo sanoo. [...]"
Kelan tutkimusosaston päällikkö Olli Kangas arvioi viime lokakuussa, että pienituloisissa talouksissa elää nyt jopa miljoona suomalaista. Tilastokeskuksen julkaisemista tiedoista selviää miksi: alinta perusturvaa on heikennetty ja se on nyt viidenneksen pienempi kuin 15 vuotta sitten.

EU:n tavoitteena on nyt ollut vähentää köyhyyttä 20 miljoonan ihmisen osalta. Suomessa pitäisi nostaa 100 000 - 150 000 ihmistä pahimmasta ahdingosta. Suomessa vastuuviranomaisena on sosiaali- ja terveysministeriö ja asialle on perustettu oma toimeenpanoryhmä. Itse asiassa juuri tällä hetkellä on meneillään Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi 2010, jos kukaan on sellaisesta kuullutkaan.

Siihen liittyy kansallinen toimintasuunnitelma. Sen sivulta 3 löytyy tällainen, hyvin mielenkiintoinen kappale:
"1.1. Köyhyysriskit ja kansallinen strategiaraportti vuosille 2008-2011
Kansallisessa strategiaraportissaan Suomi katsoi oman sosiaalisen tilanteensa olevan verrattain hyvä tätä nykyä. Koko väestön kattavat sosiaaliturvaetuudet, sosiaali- ja terveyspalvelut ja muut yhteiskunnalliset palvelut ovat vaikuttaneet siihen että köyhyys ja syrjäytyminen ovat verrattain vähäisiä ja sukupuolten tasa-arvo on suhteellisen hyvässä tilassa. Ennen talouskriisiä työllisyyskehitys on ollut varsin hyvä. Miesten ja erityisesti iäkkäiden miesten työllisyys voisi olla parempi, joten rakenteellinen työttömyys ovat edelleen vaikea kysymys. Maahanmuuttajien työllisyysaste on parantunut, mutta se on edelleen alhainen. EU-maiden keskinäisessä elinolojen vertailussa Suomi menestyy varsin hyvin. Köyhyysaste on maassamme alhainen, ja lapsiköyhyys on vertailussa kaikkien alhaisin, tosin se on viime aikoina ollut kasvussa."
Köyhyyttä ei ole siis ollutkaan ja kaikilla on taas kivaa, eikös vain?

Ei kommentteja: