5.12.2010

Katumusharjoituksia jungnerilaisittain

HS tänään 5.12.2010:
"Demareiden puoluesihteeri Mikael Jungner ja Sdp:n historiaa kirjoittava tutkija Mikko Majander sanovat, että sosialidemokraatit tekivät pahan virheen lähtiessään sisällissotaan 1918.
"Sota oli helvetinmoinen virhe, suurin, minkä työväenliike on Suomessa tehnyt. Siitä maksettiin kauhistuttava hinta - ja laskua kesti pitkään", arvioi Majander.
Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner sanoo, että "voi hyvin tunnustaa, että se oli virhe, ja samaan aikaan tuntea empatiaa ja sympatiaa sodassa kärsineitä kohtaan". Työväenliikkeen suuri onni oli, että se sai heti sodan jälkeen uuden mahdollisuuden."
Sisällissota on ollut asia, joka on aiemmin jakanut vasemmistoa ja oikeistoa hyvinkin voimakkaasti. Edes sodan käynnistäneistä tekijöistä ei olla päästy yksimielisyyteen. Virallinen eli voittajan historiakirjoitus on halunnut nähdä sisällissodan punaisten vallankumousyrityksenä. Vasemmisto on katsonut, että kyseessä oli oikeiston vallankaappaus, jolla aluksi tehtiin tyhjäksi vasemmiston vuoden 1916 eduskuntavaaleissa  saavuttama vaalivoitto. SDP sai 103 kansanedustajapaikka 200:sta.

Kuinka tahansa; jos asiaa katsoo demarien näkökulmasta, Majanderin ja Jungnerin ei olisi ilmeisesti kannattanut juuri nyt ryhtyä keskusteluun sisällissodasta, nähdä sitä sosiaalidemokraattien virheenä ja vieläpä ryhtyä harjoittamaan katumustyötä asiassa, jossa ei vasemmiston omaksumasta historiakäsityksestä katsoen nähdä syytä katumukseen. Myöskään oikeisto ei ole sellaista ollut vaatimassa - sehän on tyytynyt enää vain puolustamaan omaa historiankirjoitustaan - ja koko sisällissotakysymys on yhä useammin ryhdytty hyväksymään lähes sadan vuoden takaisena asiana, josta on kaksi poikkeavaa tulkintaa.

Jungnerin edustaman demarien oikeistosiiven voikin nyt nähdä turhaan elvyttäneen henkiin perinteisen oikeiston ja vasemmiston jakolinjan ja kiskoneen sen SDP:n sisälle. Tämä demarioikeisto saa äänekästä tukea tässä kysymyksessä aina puoluekartan laitaoikeistoa myöten ja voi onnistua siirtämään SDP:tä piirun oikealle myös äänestäjien silmissä.

Vaalivoiton sijaan hintana on kuitenkin sisäinen eripura ja kannatuksen lasku, sillä täysin turhaa itseruoskintaa asiassa, jolla ennen Majanderin ja Jungnerin toimintaa olisi ollut pian enää laihaa tunnearvoa, ei pidetä vahvuuden merkkinä ja siten arvosteta, vaikkakin kilvan kiitellään puolueen ulkopuolelta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Demareita ei sen (entinen?) äänestäjäkunta halua enää piiruakaan oikealle. Sehän demareiden koko ongelma onkin. Se ajoi Lipposen aikana oikeistolaista politiikkaa eikä ole päässyt siitä eroon sen jälkeen. New Labour tuli puolueeseen jäädäkseen ja nyt maassa ei ole enää isoa vasemmistopuoluetta.

Tai kohta kai Perussuomalaiset voi sellaiseksi laskea, mikä on vasemmistolaiselle aika hemmetin iso ongelma, koska se voidaan laskea myös oikeistopopulistiseksi puolueeksi..