12.6.2010

Pelkääjätarrat takalasissa

Jos Keskustan puheenjohtajan ja samalla pääministerin paikalta eroavasta Matti Vanhasesta jäi mitään hyvää sanottavaa, sen hän toi esiin eropuheessaan:
"Puheessaan Vanhanen otti yllättäen esiin myös maahanmuuttokysymykset. Hän kuittasi asian viittauksella monien ihmisten kantamaan Suomen leijona -merkkiin, ja mitä se symboloi:
- Me keskustalaiset olemme maanpuolustushenkisiä ja terveellä tavalla isänmaallisia. Mutta me kannamme Suomen leijonaa kotimaamme merkkinä, emme merkkinä muita vastaan. Keskustalla pitää olla sydämestä lähtevä tunne muihin kulttuureihin ja muiden maiden asukkaisiin, että he ovat yhdenvertaisia ihmisiä tämän saman auringon alla.
- Ihmisarvo on jakamaton. Ja samalla tavalla kuin 30-luvulla taistelimme äärioikeiston ihmiskäsityksiä vastaan ja voitimme - samalla tavalla Keskustalaiset ovat rasismia ja muukalaisvihamielisyydellä kiihottamista vastaan, Vanhanen sanoi."
Sanoma sopisi hyvin myös perussuomalaisten Timo Soinin ja demarien Eero Heinäluoman korville mutta oli suunnattu nimenomaan keskustalaisille. Täysin aiheesta, sillä Vanhasen puheesta huolimatta läheskään kaikki keskustalaiset eivät ole vapaita rasismista ja pinnan alla kytevää ilmiötä joutaa hillitä sen sijaan, että tekisi siitä osan puolueen virallista politiikkaa.

Suomalaisten suhtautumista maahanmuuttajiin selvittäneen Magdalena Jaakkolan tutkimuksesta käy ilmi, että tulokkaita kohtaan tunnetut ennakkoluulot ovat kaikesta kielteisyydestään huolimatta ennemminkin pelon kuin vihan motivoimia. Maahanmuuttajien uskotaan kilpailevat kantaväestön kanssa sosiaaliturvasta ja työpaikoista. Tässä valossa ei olekaan yllätys, että usein vihaksi puetut pelot ovat kaikkein yleisimpiä sellaisten henkilöiden parissa
  • Jotka asuvat maaseudulla
  • Joilla on huono koulutus
  • Heikko ammatillinen asema
  • Eri ammattiryhmistä kuuluu usein maanviljelijäväestöön
  • On puoluetaustaltaan keskustalainen, usein myös demari (v. 2003)
  • Tai ei ole juurikaan kiinnostunut politiikasta
  • Ei tunne henkilökohtaisesti kenties ainoatakaan ulkomaalaista
  • Eikä uskonnolla ole hänelle juurikaan merkitystä
Myös Tampereen poliisiammattikorkeakoulussa vuonna 2008 tehty tutkimus viharikollisuudesta vahvistaa tuota kuvaa: Suhteellisesti eniten rasistisia rikoksia tehdään Itä-Suomen läänissä, 12 rikosta tuhatta ulkomaalaista kohden. Seuraavaksi tulevat Lapin lääni 11 rikoksellaan.

Vähiten rasistisia rikoksia tapahtuu Ahvenanmaalla (2/1000) ja Etelä-Suomen läänissä (7/1000). Etelä-Suomen läänissä asuu yli puolet ulkomaalaistaustaisesta väestöstä. Kaikille nuo edellä kerrotut seikat eivät tietenkään tule nyt ilmi minään uutena asiana.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos tutkisit välillä kuinka paljon rahaa käytetään monikulttuurisuuteen?

Vai onko tuollainen blogittajan aatemailman vastaista?