5.6.2010

Kuka valvoisi sananvapauden valvojia?

Yle Uutiset haastatteli maanantaina 1. kesäkuuta eli Gazan saattueen verilöylyn jo tapahduttua  kanadalaista John Ralston Saulia. Hän on muun ohella kansainvälisen kirjailijoiden sananvapausjärjestön PEN:n puheenjohtaja.
"Nykyään sananvapausloukkauksia on järjestön mukaan eniten Kiinassa, Venäjällä, Turkissa, Meksikossa, Iranissa, Burmassa ja Kuubassa. Tästä syystä taannoiset Raul Castron tyttären Mariela Castron puheet Suomessa saavat Saulin huvittumaan.
- Mielenkiintoista, että Raul Castron tytär julisti juuri Helsingissä, että Kuubassa ei ole poliittisia vankeja. Toivon että tilanne paranee, koska Kuubassa on 200-300 poliittista vankia, joista 30 kirjailijoita, veistelee Saul."
John Ralston Saul kehottaa, että turistit karttaisivat niitä maita, jotka syyllistyvät sanavapausrikkomuksiin.
"- Maat kuten Burma ym. Tällaisissa paikoissa voit viettää ihanan loman, jolla kuitenkin yksinkertaisesti siirrät rahat niiden ihmisten taskuun, jotka vangitsevat ihmisiä ja pitävät yllä diktatuuria."
Ajattelijana Vaclav Haveliin ja Noam Chomskyyn rinnastettulta esseistiltä ja kirjailijalta jäi veistelemättä, että Amnesty Internationalin mukaan Israelissa on 8000 poliittista vankia.

Kirjailijoita ja toimittajia ei kukaan ole heidän joukostaan edes laskenut. Israelin saartamien Gazan asukkaiden ja Länsirannan arabien oloja voi myös verrata vankeuteen aitoineen ja vartijoineen. Israelia Saul ei silti edes maininnut. Tämä luonnollisesti sillä oletuksella, että Ylen toimittaja on siteerannut Saulia oikein, kuten on syytä uskoa.

Noam Chomskylle Israel ei ole ollut mikään ongelma. Chomsky on kylläkin ongelma Israelille. Niinpä häntä ei päästetty viime toukokuussa luennoimaan Länsirannalla olevaan Birzeitin yliopistoon.

Saul ei vain tiennyt...  

Hyvin kiistanalainen Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestö käsittelee Yhdysvaltoja ja Israelia silkkihansikkain ja avoimesti eri kriteerein kuin muita. Aiheesta on kirjoitettu aiemmin tässä blogissa.

Jopa RSF joutuu kertomaan Israelista näin:
"The IDF was again responsible for abuses of authority and acts of violence against journalists in the Palestinian Territories in 2009. The Israeli authorities denied the international media access to the Gaza Strip "for safety reasons" during Operation Cast Lead, the military offensive that ran from 27 December 2008 to 18 January 2009. This was a serious press freedom violation. The Israeli forces targeted several buildings housing news media during the offensive. In all, six journalists were killed during Operation Cast Lead, two of them while working, and around 15 others were wounded. [...]
At least 33 Palestinian journalists were physically attacked and injured by Israeli soldiers during 2009 and another 25 have been since the start of 2010. Israeli soldiers implicated in these abuses are rarely prosecuted."
Gazan avustussaattueesta vangittiin kaikki mukana olleet 60 toimittajaa. Tiedossa ei ole, onko kaikkia vapautettu. Tämä asia kerrottiin mutta aihe katosi jo vuorokauden kuluttua RSF:n verkkosivuston etusivulta muiden aiheiden joukkoon.
"Reporters Without Borders reiterates its urgent appeal to the Israeli authorities to release the journalists who were accompanying the Gaza-bound humanitarian flotilla that was intercepted on 31 May. According to the latest information available to the press freedom organisation, at least 60 journalists were aboard.
"We point out that the journalists were there to do their job, which was to cover what happened," Reporters Without Borders said. "They should not be confused with the activists. Three hundred of the flotilla's passengers are about to be deported but journalists are still being held. We call on the Israeli authorities to free all the detained journalists and return their equipment, which was seized by the military."
Luonnollisesti John Ralston Saul tuntee lähijärjestö RSF:n raportit ja USA:n sekä Israelin tilanteen sekä olot jo muualtakin. Ja katselee silti toisaalle. Siellä on se aina niin huvittava Kuuba?

Ilmeisesti kansainvälisellä Pen-klubilla on samanlaisia ongelmia kuin Suomen Pen-klubilla. Sen aiempi puheenjohtaja allekirjoitti yhtenä avoimen kirjeen, jolla vaadittiin Pronssisoturi-pamfletin kirjoittajan, dosentti Johan Bäckmanin erottamista Helsingin yliopistosta. Bäckman kääntyi Suomen Pen-klubin toiminnan johdosta kansainvälisen klubin puoleen.

Pen-klubin varapuheenjohtaja Rita Dahl taas piti Matti Vanhasen nostamaa Susanna Ruusus -oikeudenkäyntiä aiheellisena. Asiasta on kirjoitettu aiemmin tässä.

Tilannehan alkaa olla perin omituinen: kun huomioi vielä Julkisen sanan neuvoston puuhastelun sananvapauden vartijana, huomaa sananvapausjärjestöjen alkavan olla kaikessa puolueellisuudessaan sellaisessa tilassa, että niitä valvomaan pitäisi perustaa riippumaton kansalaisjärjestö.

Ei kommentteja: