4.6.2010

Sanelukoneesta sapeliksi

Israelilainen Haarez-lehti julkaisi tuoreeltaan Israelin armeijan tiedotusyksikön tuottaman kuvan, jossa arabimies uhkaa veitsellä Gazan avustuslaivaan tunkeutuvia kommandoja.

Miehen ilme ei ole kovinkaan hyökkäävä ja taustalla seisovat toimittajat ja kuvaajat tekevät työtään odottavan näköisinä (kuva suurempana.)

Muuan Uuden Suomen blogisti oli huomannut, että kuvassa on jotain pielessä. Kuva onkin mahdollisesti väärennös. Terä näyttäisi luodun kuvankäsittelyn keinoin ja ilmeisesti liitetty "terroristin" kädessään pitelemän sanelukoneen jatkeeksi.


Kohdan 1 oikealla puolella näyttää olevan kohta, josta vaalea tausta näkyy terämateriaalin läpi. Kyse voi olla joko siitä, että se, joka lisännyt terän, ei ole käyttänyt kuvatyökalussaan täysin peittävää väriä tai väri on poimittu muualta.

Etenkin kohtien 2 ja 7 väritys on selvästi peräisin kuvan muilta alueilta eli vaatetuksesta veitsen takaa. Sellaisenhan ei pitäisi olla mahdollista.

Kohdasta 3 käy ilmi, että terä ei ole aivan osunut "kahvan", tässä tapauksessa sanelukoneen, keskelle vaan sen terän viiste päättyy aivan vasempaan reunaan. Terä ei siis kulje sanelimen keskeltä halkaisevan mustan jaokkeen mukaisesti.

Kohdasta 4 näkyy samoin kuvankäsittelyn jälkiä. Etusormen päällä näkyvä peukalon kärki on kuin olisi pudonnut kuvaan jostakin.

5. kohdan katkoviivojen osoittamissa  kohdissa on lisää merkkejä käsittelystä. Kohdat ovat esimerkiksi liian sumeita muuhun kuvaan nähden.

Kohdassa 6. näkyy tumma kohta, joka on hyvin ilmeisesti sanelukoneen joko mikrofonin tai pistokkeen reikä. Ne ovat laitemerkistä riippumatta aina koneen etupaneelissa.

7. kohdassa terän väriä siroaa sen alapuolelle. Kyse ei ole ainakaan liike-epäterävyydestä, sillä tuossa tapauksessa sitä näkyisi kuvan muissakin kohdissa.

Kuvalähde: Kuvaleike Henry Björklidin blogista jossa on myös linkki alkuperäiseen kuvaan.

Ei kommentteja: