6.6.2010

Israel 729


Jos haluat välttää tai suosia israelilaisia tuotteita, alkuperämerkintöjen puuttuessa yksi tapa tunnistaa ne on internetin boikottilistojen [1,2] ohella tarkistaa tuotepakkauksessa näkyvä viivakoodi. Koodin alla olevassa numerosarjassa Israelin tunnuksen kolme ensimmäistä numeroa ovat 729. Jos tuo numerosarja löytyy kassalla luettavaksi tarkoitetusta koodista, tuote on valmistettu Israelissa ostitpa sen mistä maasta tahansa.

729-koodia ei kuitenkaan löydy, jos tuotteen raaka-aineet ovat israelilaista alkuperää ja ne on jalostettu tai pakattu vaikkapa Suomessa. Esimerkiksi elintarvikkeissa voi noin olla useinkin. Maataloustuotteiden tuonnin osuus koko noin 94 miljoonan euron arvoisesta Isrelin-tuonnista on kuitenkin vain noin 15 miljoonaa euroa, josta hedelmien ja vihannesten osuus on noin 9 miljoonaa. Joten ottamalla tai jättämällä Jaffat hyllyyn voi tehdä siltä osin jo paljon.

Vaikka Suomeen ei tuoda israelilaisia eläinperäisiä tuotteita kuin harvinaisuutena, niitä viedään muihin maihin. EU-alueelle saapuvien tuotteiden täytyy olla valmistettu hyväksytyssä laitoksessa. Lista niistä löytyy täältä. Esimerkiksi Ben&Jerry's -jäätelö voisi hyvinkin jossain Etelä-Euroopassa olla israelilaista alkuperää.

Israelin-matkailu ei ole kovin merkittävää. Suomen Israelin suurlähetystön mukaan suomalaisia käy Israelissa muutamia tuhansia vuodessa. Samaan aikaan suomalaiset kuluttavat kaikkeen vapaa-ajan matkailuun noin 6-7 miljardia euroa ja tekevät noin 3 miljoonaa ulkomaanmatkaa vuosittain. Joten koko matkailun kannalta marginaalisilla valinnoilla saa aikaan ellei muuta, ainakin näyttäviä muutosprosentteja ja tukee tai varsinkin on tukematta sellaisen valtion hallitusta, jossa on esimerkiksi poliittisia vankeja.

Israelissa heitä on Amnesty Internationalin mukaan 8000, arabilähteiden mukaan jopa 11 000. Viimeksi tuollaisen boikottikehotuksen on antanut kirjailijoiden sananvapausjärjestön PEN:n puheenjohtaja John Ralston Saul - Israelin boikottilistaltaan tyystin unohtaen.

Ei kommentteja: