6.5.2010

Lonkalla yhä vanhat eväät salkussaan

Julkisuuteen on tänään kerrottu, että valtakunnansovittelija Esa Lonka ei jättänyt sovintoesitystä elintarvikealan työkiistassa, koska osapuolten kannat eivät ole lähentyneet.

Lonka on aiemmin tehnyt jo kolme sovintoesitystä, aina työnantajan näkökulmasta ja tinkimättä viikonlopputyöstä sekä 48-tuntisista työviikoista.

Koska työaika on neuvottelujen kynnyskysymys ja ilman sitä sovintoesityksen voisi jättää, tänään kävi siis ilmi, että työnantajapuolen vaatimus on yhä Lonkan salkussa. Nyt sitä ei vain nostettu pöytään.

Lonka onkin paitsi puolueellisuudellaan myös väärillä tilannearvioillaan pitkittänyt elintarvikealan työkiistaa: hän on rohkaissut työnantajapuolta pysymään kannassaan ajamalla heidän vaatimuksiaan läpi eikä samaan aikaan ole kyennyt näkemään työntekijäpuolen taipumattomuutta ja vaihtamaan sen mukaan sovittelutaktiikkaansa. Ei edes kasvonsa pelastaakseen.

Juuri Lonka on suurin syypää koko työkiistan lukkiutumiseen. Hänen tulisi tehdä jatkamisestaan niin sanottuja johtopäätöksiä viimeistään elintarvikealan kiistan ratkettua. Paitsi työntekijäpuolella myöskään elintarvikealan yrityksissä ei Lonkaa jäädä kaipaamaan, sillä niistä vain harva on sitoutunut tosiasiassa EK:n asettamiin neuvottelutavoitteisiin mutta hyvin usea on jo joutunut niiden maksumieheksi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Lonkan toiminnasta pitäisi jättää tutkintapyyntö poliisille niin nähtäisiin, kuinka suuri "rahoitussotku" sieltä paljastuisi...