16.5.2010

13 miljardia maamiehen patjantäytteeksi

Keskusta pitää itseään aluepolitiikan parhaana asiantuntijana. Hyvin usein tuota keskustalaista aluepolitiikkaa on kutsuttu siltarumpupolitikoinniksi. Nuo siltarummut ovat nykyisin hyvin kalliita. Asiasta kertoi Kansan Uutiset täysin huomiotta jääneellä uutisellaan. Se on julkaistu jo helmikuussa mutta uutinen on syytä nostaa nyt esiin erilaisten leikkauslistojen laatijoille:
"Maaseudun tuki ohjautuu maatiloille
Suurin osa maaseudun kehittämistuista kanavoituu maatiloille, vaikka maatalouden kehitys ja maaseudun kehitys ovat erkaantuneet toisistaan suuressa osassa Suomea.
Maatalouden ja maaseudun kehittämiseen käytettiin Suomessa 2000-2006 noin 13 miljardia euroa EU:n ja kansallisia varoja. [...]"
Mittasuhteiksi on hyvä ottaa vaikka valtion talousarvio, kuluvalle vuodelle 50 miljardia. Tuolla 13 miljardilla pystyisi maksamaan toimeentulotuen valtionosuuden 50 % seuraavaksi 65 vuodeksi. Jostakin syystä toimeentulotukea tavataan silti pitää maataloustukia suurempana menoeränä.

Ei olekaan ihme, että maanviljelijöiden tulot ovat kasvaneet peräti 76 prosenttia ja ennestäänkin vauras luokka on onnistunut lähes kaksinkertaistamaan tulonsa vain 15 vuodessa. Työttömien tulot ovat samalla pudonneet viidenneksellä. Viljelijät ovatkin nyt Suomen ylivoimaisesti parhaiten palkattu väestönosa. Ero tilastokakkoseen, yrittäjiin, on noin 6000 euroa ja tavallisiin palkansaajiin jo noin 20 000 euroa. Tuota kaikkea koskeva aiempi artikkeli löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä.

2 kommenttia:

Katriina kirjoitti...

Pidän maanviljelyä varsin arvokkaana toimena mutta sen sijaan kanavoisin nuo kehittämisrahat pienviljelijyyden tukemiseen, joka on tehty jotakuinkin taloudelliseksi itsemurhaksi nykysuomessa. Paikallinen tuotanto on asia johon pitää panostaa mutta sehän ei tokikaan ole mahdollista nykymenolla.
Maaseutu keskittyy muutamille tuottajille ja sitä kautta se myös autioituu. Uudistaisin myös suomalaista metsäpolitiikkaa joka itseasiassa voisi olla hyvinkin maaseudun elävöittävä tekijä jos sen sallittaisiin kytkeytyä maataulouteen, kuten se aikojenalusta on ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisa blogisti vain jättää kertomatta että nuo nousseet tulot ovat tulleet maatalouden ulkopuolelta joten blogisti ilmeisesti haluaa rangaista niitä joilla on intoa tehdä useampaa työtä ja kaiken lisäksi on tahtoa ja kykyä tehdä töitä