2.7.2009

Poppatohtori.fi?

Terveysalan verkkojulkaisu Tohtori.fi on päättänyt varoittaa lihansyöjiä syövästä kierrätysuutisen avulla:
"Suuressa brittiläisten ja uusiseelantilaisten tekemässä tutkimuksessa on havaittu, että kasvissyöjillä on pienempi todennäköisyys sairastua syöpään kuin lihasta pitävillä. Tosin tulokset eivät päde kaikkien syövän muotojen kanssa.

Yli 60 000 ihmistä käsittäneessä tutkimuksessa todettiin, että kasvissyöjillä kehittyy selkeästi vähemmän veri-, vatsa- ja virtsarakkosyöpiä. Tutkimuksesta kertoo BBC News. Kasvissyönti ei kuitenkaan näytä suojaavan suolistosyövältä, joka on esimerkiksi miehillä kolmanneksi yleisin syöpä.

Tutkimuksessa henkilöt jaettiin kolmeen ryhmään: lihan-, kalan- ja kasvissyöjiin. Kalansyöjät eivät syöneet ollenkaan lihaa, ja kasvissyöjät eivät syöneet lihaa eivätkä myöskään kalaa.

Tutkimuksen tulosten perusteella noin kolmasosalle eli 33 ihmiselle sadasta kehittyy syöpä jossain elämän vaiheessa, mutta kasvissyöjillä riski on pienempi - vain 29 sadasta kehittyy syöpä."
Olisi odottanut, että suositun terveysalan julkaisun toimittaja tietäisi jo aivan alkeina, että edellinen syövän esiintyvyys ei voi pitää paikkaansa ja olisi ainakin jättänyt BBC:n tekemän virheen toistamatta. Mutta kierrättävälle sattuu. Ja pahasti: virhe on kaksi kertaluokkaa, sillä eri syöpämuotojen esiintyvyys esimerkiksi Suomessa on hieman alle 300 per 100 000. Syöpärekisteristä olisi löytynyt helposti tämä taulukko, joka kertoo, että reilu kolmasosan esiintyvyys saavutetaan vasta 85 ikävuoteen mennessä.

Tutkimus on alun perin julkaistu British Journal of Cancerissa. Lienee jo ihan liikaa vaadittu, että toimittaja olisi edes vilkaissut tutkimusta. Sieltä olisi löytynyt taulukko, joka kertoo, että tutkimuksessa mukana olleen kasvissyöjien ryhmän ikärakenne, tupakointi ja alkoholinkäyttö poikkeavat merkittävästi edukseen lihansyöjistä. BJC:ssä julkaistuja päätelmiä en uskalla kiistää mutta joka tapauksessa elämäntapatekijöistä ei ollut mainintaa tutkimuksen mahdollisena virhelähteenä.

1 kommentti:

Saska Tuomasjukka kirjoitti...

Tämäkin löytyy tutkimuksen yhteenvedosta:

Relative risks (RRs) were... adjusted for age, smoking, alcohol, body mass index, physical activity level and, for women only, parity and oral contraceptive use.

Elämäntapatekijät eivät siis ole virhelähde, koska ne on huomioitu riskejä laskettaessa siten kuin se nykyisen tiedon mukaan on mahdollista.