5.7.2009

Ihmistäkin saa suojella

Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro arvelee Aamulehdessä, ettei naista perjantaina purreesta karhusta olisi ollut ihmisille erityistä vaaraa. Siltä asia ei kyllä nyt sattuneen valossa näyttäisi.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Kaarlo Nygrén onkin toista mieltä: "Hänen mielestään hyökkäys on merkki siitä, ettei kyseinen karhu aikaile käydä ihmisen kimppuun ja sen pennut olisivat oppineet saman käytöksen." Nygren saa tukea karhujahtia johtaneelta poliisimieheltä, joka arvioi, että jos karhu käy kiinni, se on osoitus siitä, ettei se enää väistä ihmistä ja koska karhu näytti ottaneen alueen reviirikseen, kohtaamisia olisi tullut lisää.

Ihmisen kannalta vaarallisimpia pennullisia naaraita on tätä nykyä noin 100-130 ja ne pyrkivät pysymään poissa urosten lähettyviltä, koska karhu-uros tappaa pennut voidakseen jatkaa omaa sukuaan. Koska karhujen suosimat syrjäiset elinpiirit ovat jo täyttyneet uroksilla, naaras joutuu siis pennut turvatakseen hakeutumaan niistä edemmäksi, usein juuri ihmisasutusten lähelle, joissa on vielä tilaa. Muualla ei, koska jokainen Suomen maapinta-alan neliökilometri kuuluu ainakin viiden uroksen elinpiiriin. Asia selviää tästä laskelmasta.

Vierotetut nuoret yksilöt ajautuvat keväisin asutusten lähelle täysin samasta syystä. Kyse on elintilan puuttumisesta, ei nähdäkseni niinkään nuoren yksilön halusta etsiä helppoa ravintoa, vaikka ravinto saattaa olla tietenkin lisähoukutin.

Jos ihmisten ja karhujen kohtaamisia halutaan välttää, karhuja olisi siis metsästettävä muuallakin kuin kaupunkien liepeillä, siis siellä missä kannan paine tosiasiassa syntyy ja jossa kanta kestää metsästystä.

2 kommenttia:

Tuomo B kirjoitti...

Karhujahan nimenomaan metsästetään taajamien ulkopuolella, isoilla metsäalueilla. Kainuussa ja Koillismaalla rehottaa myös salametsästys, koska viranomaisilla ei ole mahdollisuuksia valvoa kaikkea. Karhujen metsästys on siis voimakkaampaa kuin pelkistä luvista voisi päätellä.

Pseudo Nyymi kirjoitti...

Tuomo B: "Karhujahan nimenomaan metsästetään taajamien ulkopuolella, isoilla metsäalueilla."

Noin se pääasiassa on - nyt. Olin luvattoman epätarkka, kun en kirjoittanut selvemmin auki, että katson myös aivan nykyhetkeä edemmäksi.

Kuitenkin pelkkä häirikkökarhujen jahtaaminen on enin, joka kelpaa nytkään yltiösuojelijoille. Sellaisesta ei ole lainkaan apua, jos kannat ovat kaikkialla suuret.