23.6.2009

Maurin muisti pettää - lupaukset eivät

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on julkaissut STT:n kautta huutomerkein koristellun ja hyvin kiukkuisen tiedotteen, joka on suunnattu asuntoministeri Jan Vapaavuorelle (kok.).
"Perehdy maakuntien tarpeisiin ja sanomiseeni, Vapaavuori

Asuntoministeri Jan Vapaavuori kritisoi tuoreessa blogissaan runsaat kolme viikkoa sitten Pieksämäen kaupungin kutsusta tekemälläni vierailulla esillä ollutta kaavoituskeskustelua.

Tilaisuudessa minulle esiteltiin kaavahanke, josta Pieksämän kaupungin ja Etelä-Savon Liiton valtuustot, näiden kaikki poliittiset ryhmät siis, olivat jo aikaisemmin tehneet yksimieliset päätökset. Lisäksi Etelä-Savon ympäristökeskuksen lausunnon mukaan hanke on osa Pieksämäen yhdyskuntarakennetta, eikä sen ulkopuolella.

Kysyttäessä pidin periaatteessa - Pieksämäen tai Jyväskylän vastaavista hankkeista riippumatta - oikeana kaupungin ja maakunnan edustajien yksimielistä kantaa siitä, ettei kaikkia kaupan yksiköitä ole syytä tunkea kaupungin ydinkeskustaan. Terveen kaupunkirakenteen ja tasapainoisemman ilmasto- ja energialinjauksen näkökulmalta suuremman erikoistavarakaupan ja kauppakeskusten paikka on mieluummin kaupunkien kehä- tai reuna-alueilla.

Totesin selvästi, että asia kuuluu ministeri Vapaavuorelle. Kun minulle kerrottiin Pieksämäen kaavahankkeen mitoitus, toin parikin kertaa esille varauksellisuuteni mitoitukseen ja lupasin perehtyä näiltä osin asiaan tarkemmin, mikäli ministeriöni antaa maakuntakaavasta lausunnon. Myös tämä on luettavissa Länsi-Savo-lehden uutisoinnista 2.6.2009.

Muuten ihmettelen mihin perustuu Vapaavuoren neuvo puhua varovaisesti kaava-asioista! En ole kertaakaan ollut yhteydessä kauppakeskusten kaavoitus- tai rakennushankkeissa yhteenkään kuntaan tai kaupunkiin eikä kukaan ole minulta sellaista pyytänyt. Oma henkilökohtainen kantani näissä asioissa ei ole muuttunut matkan varrella eikä muutu!"
Pekkarinen on siis pistänyt lusikkaansa sellaiseen soppaan, joka kuuluu Vapaavuorelle. Lisäksi hän on ottanut periaatteellisen kannan, ettei hallituksen omia ilmasto- ja energiapoliittisia linjauksia tarvitse noudattaa. Terveestä kaupunkirakenteesta lisää vaikkapa alla olevassa kirjoituksestani.

Varsinainen pekkarointi on tiedotteen viimeisessä kappaleessa. Hän ei ole ymmärtävinään Vapaavuoren varoittelua suun avaamisesta ja puolustautuu, ettei ennen Pieksämäen retkeään ole tavannut kaupunkien tai kuntien edustajia.

Pieksämäelle on suunnitteilla Topi Sukarin Ideapark, kuinkas sattui. Sukari kuuluu KMS-liikemiesryhmään, joka jatkoi keskustan rahoittamista vaalien jälkeenkin ja jonka edustajat tapasivat kahteen otteeseen keskustan edustajia. Nova Groupin Arto Merisalo sai jo ensitapaamisella sekä Matti Vanhaselta että Pekkariselta tuen hankkeilleen. Liikemiesten tavoitteena oli Pekkarisen ja Vanhasen kautta vaikuttaa Vapaavuoreen, jonka johdolla valmisteltiin ohjetta, joka tiukentaisi kauppakeskuksia koskevaa maankäyttö- ja rakennuslain tulkintaa.

Näyttää olevan, että Pekkarinen on valmis palveluksillaan maksamaan KMS-ryhmän vaalirahoituksesta alun perin lupaamansa mukaan.
______________
Päivitys 23.6. klo. 19.05

Jan Vapaavuori jatkaa varsin rohkealta kuulostavaa arvosteluaan Ylessä:
"Asuntoministeri Jan Vapaavuori (Kok.) kyseenalaistaa kaavoituksen rehellisyyden. Vapaavuori muistutti YLEn Päivän kasvo -ohjelmassa, että Suomessa on vireillä kymmeniä suuria kaavahankkeita kauppapaikoille samaan aikaan kun juuri kauppapaikoista kiinnostuneet liikemiehet ovat osoittautuneet kaikkein avokätisimmiksi vaalirahoittajiksi.

- Silloin vaan mieleen tulee, ettei ihan sattumasta voi olla kysymys, Vapaavuori arvioi.

Vapaavuori toivoo, että juuri näissä oloissa kunnioitettaisiin poikkeuksellisen tarkasti kaavoituslainsäädäntöä. Vapaavuorella ei ole näyttöä poliitikkojen ostamisesta, mutta yleisen elämänkokemuksen valossa hän epäilee, että "jostakin päin Suomea löytyy myös sen tyyppistä ajattelua".
Vapaavuori kuitenkin kiistää epäilevänsä, että keskustalla tai Pekkarisella olisi tekemistä minkään epäilyttävän toiminnan kanssa. Hän jopa mainitsee Pekkarisen kunnian mieheksi. Tuo ehkä oli tarpeetonta jos Vapaavuori viittasi nimityksellä mafian jäseneen eli "kunnian mieheen".

Ei kommentteja: