18.6.2009

Kuntien eläkevakuutukselta harhaanjohtava vastine?

Kuntien eläkevakuutus Keva on julkaissut kotisivuillaan ja toimittanut ainakin viestintätoimisto Hellinkin kautta julkaistavaksi HS:lle jättämänsä vastineen. Se yrittää osoittaa vastineessaan, että sillä ei olisi suhdetta kohuttuun Nova Groupiin ja että HS:n uutinen olisi virheellinen:
Vastine Helsingin Sanomien 18.6.2009 artikkeliin

Tiedoksi Helsingin Sanomille tänään lähettämämme vastine.

Helsingin Sanomien 18.6.2009 artikkelista ja siihen liittyvästä kaaviokuvasta saa käsityksen, että Kuntien eläkevakuutus olisi maksanut Nova Groupille 20 miljoonaa euroa Rovaniemellä sijaitsevan BRP Finland Oy:n moottorikelkkatehdashankkeen yhteydessä. BRP Finland Oy on kanadalaisen Bombardier Recreational Products Inc:n suomalainen tytäryhtiö.

Kuntien eläkevakuutus teki aikoinaan sijoituspäätöksen Rovaniemen hankkeeseen puhtaasti sijoituksellisin perustein. Päätös valmisteltiin normaalilla tavalla sijoitusosaston kiinteistöyksikössä.

Kuntien eläkevakuutus osti kiinteistön Oka Oy:ltä, joka oli kiinteistökaupan kohteen rakentaja ja väliaikainen rahoittaja. Oka Oy:n omistavat Palmberg Oy ja Lemminkäinen Oyj. BRP Finland Oy:n käyttämä kiinteistökehittäjä hankkeessa oli ensin Nova Kiinteistökehitys Oy, jolta kiinteistöosakekanta siirtyi sittemmin kiinteistön rakennuttaneelle Oka Oy:lle. Hankkeeseen ei ole liittynyt mitään rahaliikennettä Kuntien eläkevakuutuksen ja Nova Groupin välillä. [...]
HS:llä on kuitenkin ollut varsin hyvä peruste kirjoittaa kuten kirjoitti. Tässä Kevan ja Nova Groupin yhteinen tiedote, joka on julkaistu Kevan toimesta 18.12.2007. (Löytyy alkuperäisenä tämän kirjoittajalta.)
"Kuntien eläkevakuutus sijoittajaksi Rovaniemen moottorikelkkatehtaaseen

Rovaniemelle rakennetaan maailman nykyaikaisin moottorikelkkatehdas. Nova-Kiinteistökehitys Oy ja BRP Finland Oy (Bombardier Recreational Products) ovat allekirjoittaneet hankkeeseen liittyvän pitkäaikaisen vuokrasopimuksen.

Noin 20 miljoonaa euroa maksavan teollisuuskiinteistön sijoittajaomistajaksi tulee Kuntien eläkevakuutus. Rakennustyöt ovat käynnistyneet alkuperäisen aikataulun mukaisesti siten, että hanke valmistuu joulukuuksi 2008. Uuden tehdaskiinteistön pinta-ala tulee olemaan noin 20 000 m2 ja rakennustyöt sen osalta ovat alkaneet syystalvella 2007.

Kuntien eläkevakuutus ostaa perustettavan keskinäisen kiinteistöyhtiön koko osakekannan hankkeen valmistuttua.

Hankkeen kvr-urakoitsijana toimivat Lemminkäinen-konserniin kuuluvat Oka Oy ja Palmberg-Rakennus Oy työyhteenliittymänä. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa VG-Group Oy."
Allekirjoittajina ovat Kevan toimitusjohtaja Markku Kauppinen ja Nova Groupin Arto Merisalo.

Tiedotteen perusteella ei voi saada kuin käsityksen, että kauppa toteutettiin Nova Groupin ja Kevan välillä. Rakennusyhtiöiden rahoittajanroolista ei ollut mainintaa, se mainitaan vasta nyt vastineessa. Nova Group on myös julkaissut 29.5.2007 tiedotteen, jossa se mainitsee itsensä rakentajaksi/rakennuttajaksi. Rakennusliikkeet mainitaan vain kumppaneina, saneeraajina ja KVR-rakentajina.

Eläkefirmalla ja Kevalla on siis kiistatta ollut liikesuhde, jonka Keva nyt koettaa pyyhkiä pois. Katson sen vastineen päätarkoitukseksi.

Pidän Kevan vastinetta siis harhaanjohtavana jo tuolla perusteella, mutta etenkin siksi, että se oikoo HS:n virheenä sellaisia tietoja, jotka Keva on itse toimittanut julkisuuteen, eikä nähtävästi ole pyrkinyt oikaisemaan niitä, vaikka HS kertoi Kevan ja Novan 20 miljoonan euron arvoisesta suhteesta jo vuosi sitten. HS:llä oli tuollakin perusteella täysi syy luottaa siihen, että asiat ovat kuten yhtöistä oli kerrottu.
_______________________
Päivitys 19.6 2009

HS selvitti moottorikelkkatehtaan rakentamisen ja myynnin vaiheet. Kevan vastine ja muu toiminta osoittautui peittelyksi kuten edellä kirjoitin. HS kirjoittaa seuraavasti:
Markku Kauppinen yritti hämärtää eläkerahojen siirtymisen Novalle

Kuntien eläkevakuutus (Keva) vastasi vaalirahoittaja Novan Rovaniemelle rakennuttaman moottorikelkkatehtaan rahoituksesta, vaikka Kevan toimitusjohtajan Markku Kauppisen (kesk) mukaan Kevalla ja Novalla ei ole ollut rahaliikennettä.

Kevan hallitus hyväksyi aikanaan Kauppisen esityksestä 20 miljoonan euron kaupat Nova Kiinteistökehityksen kanssa.

Kauppisen Kevan hallitukselle keskiviikkoiltana antaman selvityksen mukaan eläkerahaa ei ole koskaan mennyt Novalle.

Teknisesti Kauppisen selvitys on oikein. Maksun suoritushetkellä viime joulukuussa tehdasta hallinnoivan kiinteistöyhtiön ja Kevan välinen sopimus oli väliaikaisesti tehtaan rakentajan Okan omistuksessa. Raha ei siis siirtynyt suoraan Kevasta Novalle, vaikka Keva rahoittikin hankkeen. [...]

Keva julkaisi torstaina myös tiedotteen, jossa kiistettiin rahan liikkeet Novan ja eläkeyhtiön välillä.

Todellisuudessa vaalirahoittaja Nova oli aktiivinen Kevaan päin ja Kevan johto aktiivinen Novaan sopimuksen solmimisvaiheessa ja rakentamisen ajan. [...]

Kun moottorikelkkatehtaan rakentaminen oli loppusuoralla viime vuoden lopulla, tehdasta hallinnoiva kiinteistöyhtiö siirtyi Novalta hetkeksi rakentajan eli Okan omistukseen. Oka omisti kiinteistöyhtiön ja Kevan tekemän sopimuksen muutaman kuukauden ajan. [...]
Markku Kauppinen siis valehteli, kun suomeksi sanoo. Koska se on huonomuistisuuden ohella arkisessa käytössä keskustalaisten poliitikkojen parissa, ei pidä odottaakaan, että se tehtäisiin aina hyvin. Pääasiahan on, että joku selitys annetaan ja siitä sitten pidetään kiinni kunnes tarvitaan uusi.

Kauppisen kannalta vajavampaa on se, että hän harhautti HS:n tietojen mukaan myös Kevan hallitusta. Kauppisen selostuksesta hallitukselle oli saanut käsityksen, "etteivät Keva ja Nova olleet käytännössä tekemisissä keskenään." Vaikka suuren yleisön mielipiteistä ja tosiseikoista ei kovin välittäisikään, Kauppisen ei olisi missään oloissa kannattanut yrittää harhauttaa esimiestään seikoilla, joiden käsittää tai pitäisi käsittää tulevan ilmi.

Kauppisen asema perustuu luottamukseen. Se asetettiin kyseenalaiseksi ensimmäisen kerran, kun häneltä pyydettiin selvitys. Nyt hän on toisen selityksen velkaa ja tällä kertaa omalta kannaltaan paljon kiusallisemmassa asiassa.

Ei kommentteja: