12.6.2008
Tunnukset esiin
"Hesarin listan" herroilla on muuan mielenkiintoinen yhteinen nimittäjä: Näyttää olevan, että Tero Rönni pois lukien kaikki ovat taustaltaan joko herätysliikkeistä tai luterilaisen kirkon parista, vaikkapa jostakin sen parissa toimivasta evankelisesta liikkeestä. Näin myös Lyly Rajalan kohdalla. Listalla ei ole ainoatakaan lestadiolaista.
Heitä on kuitenkin eduskunnassa kymmenkunta. Esimerkiksi Hannes Manninen, Inkeri Kerola ja Kyösti Karjula, Terhi Peltokorpi, Pertti Salovaara, Tapani Tölli ja Hannu Takkula. Myös käyttämänsä raamattu-vertauksen mukaan hopearahoilla kätensä pessyt Timo Kalli, seitsemän lapsen isä, lienee lestadiolainen. Eli Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja sekä varapuheenjohtaja ovat samasta herätysliikkeestä.
Jehovan todistajia ei eduskunnasta löydy: he eivät osallistu politiikkaan eivätkä edes äänestä.
Eduskunnasta löytyy muitakin lahkojen kasvatteja: Heidi Hautala on teosofisen liikkeen parista. Eduskunnasta 2006 poisjäänyt Irina Krohn on teosofi hänkin. Oras Tynkkynen ja Pekka Haavisto ovat puolestaan antroposofeja.
Vaikka eduskunnan voimasuhteet voisi jakaa myös uskonnollisen jakauman mukaan, yksikään edellä mainituista ei ole tullut ulos vakaumuksellaan. Sen sijaan palkansaajien ay-liikkeen ja vaikkapa viljelijöiden MTK:n jäsenkirja kaivetaan julkisuudessa esiin säännöllisesti ja ujostelematta. Sama koskee vaikkapa Suomen Yrittäjien jäseniä, kuten Eero Lehti. Toimittajien parissa kenties ajatellaan, että tällainen yhteys on poliittisesti merkitsevä. Edustajat itsekään eivät peittele ay- tai muuta järjestötaustaansa kuten erilaisiin uskontokuntiin kuuluvat näyttävät tekevän.
Uskossahan ei pitäisi olla sen enempää hävettävää kuin poliittisessa aatteessakaan, joten esimerkiksi herätysliikkeisiin kuulumisesta johtuvat sitoumukset pitäisi nostaa avoimesti esiin. Vaalirahakohu ja siihen osallisten sidonnaisuudet ovat osoittaneet, että niillä voi olla muutakin kuin uskonnollista merkitystä.
Kunnat ja pörssiyhtiöiden hoivabisness
Olisi kiinnostava tietää, millaisia sopimuksia hoivapalveluyhtiöt tekevät eläkevakuuttajien kanssa esimerkiksi toimitiloista. Yhtä mielenkiintoista olisi selvittää, kuinka paljon ja millä hinnoilla kunnat käyttävät Mikevan ja muiden hoivayhtiöiden palveluja.
Ilmeisen paljon, sillä yksin Mikevalla on toimintaa noin 20 eri kunnassa ja joissakin kunnissa toimipisteitä on useita, eniten Muhoksella, peräti kahdeksan.
Ps. Demari olikin jo ehättänyt esittämään saman kysymyksen omilla mausteillaan:
"Vieläkin isompi asia on se, että esimerkiksi keskustalaisia Timo Kallia, Paula Lehtomäkeä ja Seppo Kääriäistä huimilla summilla avustanut Ruukki Group on Suomen terveys- ja sosiaalipalvelujen markkinoilla toiseksi suurin yksityinen hoivapalvelujen tuottaja omistamansa Mikeva-konsernin kautta. [...]Sama asia löytyy sosiaali- ja terveysalan Dialogista:
Kokoomuksen ja keskustan euromääräisistä linjauksista kävi ilmi jo ennen vaaleja, etteivät ne aio millään tavalla lisätä julkisen sektorin hoivapalvelujen resursseja. Vaalien jälkeen saman näkee aiemmin tällä viikolla eduskunnassa käsitellystä kehyslinjauksesta. Ruukki Groupin siis kannatti tukea porvaripuolueita."
"Neljä suurta yritystä etenee hoivamarkkinoillaNeljä suurta yritystä etenee pääomasijoittajien voimalla ikääntyneiden hoivamarkkinoilla. Vanhuspalveluja tuottavat yhdistykset ovat seuranneet kehitystä lievässä paniikissa.
Markkinajohtajan, Medivire Hoivan toimitusjohtaja Kristiina Hautakangas sanoo, että hoivamarkkinat ovat avautumassa mutta ne eivät vielä ole täysin auki. MedOnen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen ei pidättele, vaan sanoo, että "hoivamarkkinat ovat auenneet todella räväkästi."
Ruukki Group majailee Kevan omistamissa tiloissa
Ruukki Group on monialayritys, jolla on toimintaa nimenomaan maakunnissa. Se tuottaa muun muassa hoivapalveluja, taloelementtejä ja sahatuotteita. Se myös antoi vaalitukea eräille ehdokkaille, kertoo muun muassa MTV3:
"Teollisuuskonserni Ruukki Group ilmoitti tukeneensa viittä kannatusyhdistystä yli 1700 euroa ylittävällä summalla. Eniten rahaa yhtiöltä sai keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli, jonka tukiyhdistys Satakunnan Parhaaksi sai 20 000 euroa.Edellä julkaistussa otteessa HS:n uutisesta taas näkyy, että Kuntien eläkevakuutuksen eli Kevan rahaa on valunut Nova Groupille, maakunnan miesten vaalirahoittaja sekin.
Puolet vähemmän tukea Ruukki Groupilta sai ministeri Paula Lehtomäen tukiyhdistys Eheän Suomen Tuki ry. Saman verran tukea yritys antoi myös Seppo Kääriäisen Savo on kotimme -tukiryhmälle. Kääriäinen itse on ilmiottanut saaneensa vaalirahoitusta Savo on kotimme -yhdistykseltä yhteensä 4000 euroa."
(Kuvalähde: Wikipedia)
HS: "Kuntien eläkerahaa virtaamassa Nova Groupille"
" Vaalirahoittaja Nova Group on saamassa ison määrän kuntien eläkerahaa, kun Rovaniemelle nouseva moottorikelkkatehdas siirtyy Kuntien eläkevakuutuksen (Keva) omistukseen. Keva on tehnyt moottorikelkkatehtaasta esisopimuksen, jonka mukaan tehdaskiinteistö siirtyy Kevalle 20 miljoonan euron kauppahinnasta.
Lopullisen päätöksen moottorikelkkatehtaan ostamisesta Nova Groupilta teki Kevan poliittisesti koottu hallitus Sen kaksi jäsentä on saanut tukea Kehittyvien maakuntien Suomelta, jonka suurin rahoittaja juuri Nova Group oli.
Nova Group maksoi 145 000 euroa Kehittyvien maakuntien Suomelle (KMS) eduskuntavaalien alla keväällä 2007. Kevan hallitus teki päätöksen kelkkatehtaan ostamisesta runsaat puoli vuotta tuen antamisen jälkeen joulukuussa.
KMS-tukea sai keskustalaisista Kevan hallituksen varapuheenjohtaja Varpu Leena Malmgren (kesk). Hän myöntää johtaneensa puhetta viime joulukuun kokouksessa, jossa kaupasta päätettiin. [...]
Toinen tukea saanut Kuntien eläkevakuutksen hallituksen jäsen on kansanedustaja Sampsa Kataja (kok). Hän sai Kehittyvien maakuntien Suomelta 5 000 euroa."