Eduskunnassa tapahtuneeksi väitettyä seksuaalista häirintää koskeneessa HS:n jutussa tulilinjalle joutuivat kansanedustajat Mika Lintilä, Esa Lahtela (sdp), Tero Rönni (sdp), Lyly Rajala (kok), Lauri Oinonen (kesk.), Pekka Vilkuna (kesk) ja Tapani Mäkinen (kesk).
"Hesarin listan" herroilla on muuan mielenkiintoinen yhteinen nimittäjä: Näyttää olevan, että Tero Rönni pois lukien kaikki ovat taustaltaan joko herätysliikkeistä tai luterilaisen kirkon parista, vaikkapa jostakin sen parissa toimivasta evankelisesta liikkeestä. Näin myös Lyly Rajalan kohdalla. Listalla ei ole ainoatakaan lestadiolaista.
Heitä on kuitenkin eduskunnassa kymmenkunta. Esimerkiksi Hannes Manninen, Inkeri Kerola ja Kyösti Karjula, Terhi Peltokorpi, Pertti Salovaara, Tapani Tölli ja Hannu Takkula. Myös käyttämänsä raamattu-vertauksen mukaan hopearahoilla kätensä pessyt Timo Kalli, seitsemän lapsen isä, lienee lestadiolainen. Eli Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja sekä varapuheenjohtaja ovat samasta herätysliikkeestä.
Jehovan todistajia ei eduskunnasta löydy: he eivät osallistu politiikkaan eivätkä edes äänestä.
Eduskunnasta löytyy muitakin lahkojen kasvatteja: Heidi Hautala on teosofisen liikkeen parista. Eduskunnasta 2006 poisjäänyt Irina Krohn on teosofi hänkin. Oras Tynkkynen ja Pekka Haavisto ovat puolestaan antroposofeja.
Vaikka eduskunnan voimasuhteet voisi jakaa myös uskonnollisen jakauman mukaan, yksikään edellä mainituista ei ole tullut ulos vakaumuksellaan. Sen sijaan palkansaajien ay-liikkeen ja vaikkapa viljelijöiden MTK:n jäsenkirja kaivetaan julkisuudessa esiin säännöllisesti ja ujostelematta. Sama koskee vaikkapa Suomen Yrittäjien jäseniä, kuten Eero Lehti. Toimittajien parissa kenties ajatellaan, että tällainen yhteys on poliittisesti merkitsevä. Edustajat itsekään eivät peittele ay- tai muuta järjestötaustaansa kuten erilaisiin uskontokuntiin kuuluvat näyttävät tekevän.
Uskossahan ei pitäisi olla sen enempää hävettävää kuin poliittisessa aatteessakaan, joten esimerkiksi herätysliikkeisiin kuulumisesta johtuvat sitoumukset pitäisi nostaa avoimesti esiin. Vaalirahakohu ja siihen osallisten sidonnaisuudet ovat osoittaneet, että niillä voi olla muutakin kuin uskonnollista merkitystä.
12.6.2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti