25.9.2008

Uusi aselaki koska vanhaa ei noudatettu?

Jokelan ja Kauhajoen tapahtumien jälkeen on ryhdytty vaatimaan uutta ja tiukempaa aselakia. Asiantuntemattomuudelta ja hämmennykseltä ei ole huomattu, että jo voimassa oleva laki olisi antanut mahdollisuudet - suorastaan vaatinut - olla myöntämättä aselupia näille ampujille.

Lehtitietojen valossa näyttääkin melko selvältä, että sinänsä riittävää ja toimivaa lakia ei oltu sovellettu oikein. Tämä asia tulee tutkia ensin ja vasta sitten kannattaa miettiä, tarvitaanko uusi laki.

Uuden lain puolesta esitetyt vaatimukset ovat kuin vaadittaisiin tieliikenteen kattonopeuden laskemista 80 kilometristä tunnissa 40 kilometriin sen takia, että joku väärin perustein ajoluvan saanut on ajanut 200 kilometrin nopeudella koulubussin keulaan.

Nyt näyttää lisäksi siltä, että sisäministeri Anne Holmlund ja poliisi voivat piiloutua yleisen suuttumuksen ja sen voimalla vaaditun tiukemman aselain taakse ja pääsevät vastuutaan pakoon antamalla periksi niille, jotka vaativat lain tiukentamista. Tällöin voi siis jäädä selvittämättä, oliko edes vanhaa lakia, jota Holmlund itse näyttää ainakin toistaiseksi puolustaneen, noudatettu. Jos ei oltu, kenties ministeriön antamat paremmat sovellusohjeet ja ohjeiden noudattamisen valvonta riittäisivät.

Tämä suuttumuksen ja yleisen hämmennyksen taakse kätkeytyminen jos mikään on sisäministeriltä sitä puhumaansa karkuruutta.

Kaikkein hämmästyttävintä on se, että hän pystyy nyt piiloutumaan julkisuuden verhojen eteen eikä yksikään toimittaja ole huomannut esittää ministerille otsikon kysymystä.

(Päivitys 25. syyskuuta: Täsmennyksiä alkutekstiin asiasisällön muuttumatta.)

7 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Hyvä pointti.

JH kirjoitti...

Asiaa.

henrik kirjoitti...

Tervehdys,

Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #39 jaksoon. Olen antanutkaiken kunnian sinulle kirjoittajana ja olen linkittänyt sivulla suoraan kyseiseen kirjoitukseen.

Ohjelma on vapaasti kuunneltavissa internetissä:
http://blogit.yle.fi/node/2330

Pseudo Nyymi kirjoitti...

"Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #39 jaksoon."

:)

Anonyymi kirjoitti...

Tämän kun yhdistää julkisuudessa olleisiin väitteisiin, että

a) poliiseilla ja sisäministeriön virkamiehille olisi huomattavia omistuksia aseliikkeissä ja

b) aseiden myynti on vähentynyt roimasti 2000-luvun aikana

niin voisi ajatella, että tutkivalla journalismilla olisi tilausta.

Anonyymi kirjoitti...

"a) poliiseilla ja sisäministeriön virkamiehille olisi huomattavia omistuksia aseliikkeissä ja"

Ja puolustusvoimien. Meillähän on eversti, jolla on aseliike.

(Täyseversti, ei "ev.lut" eikä vielä tietääkseni evp.)

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän on normikäytäntö Suomessa. Kun Munkkiniemessä kaahari ajoi koulutytön päälle ylinopeutta päin punaisia ja vielä ohi valoihin pysähtyneen auton, ratkaisu ongelmaan oli koko kadun nopeuden pudottaminen 40 kilometriin tunnissa.
Kuka tahansa järkevästi ajatteleva varmasti huomaisi, ettei uudella rajoituksella olisi ollut mitään vaikutusta onnettomuuden tapahtumiseen?