19.7.2008

Sailas on nimensä arvoinen

Raimo Sailas kertoo Taloussanomissa inflaation syistä:

"Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan nyt nähdään, että viime syksynä juhlitut palkankorotukset eivät nosta kansalaisten ostovoimaa. Sen sijaan kotitalouksien ostovoiman kasvu jää hitaammaksi kuin kertaakaan 2000-luvulla. Sailas toteaa, että kohonneet elinkustannukset, kuten öljyn ja ruoan hinta, on nyt vain hyväksyttävä."

En kyllä näe suurtakaan yhteyttä öljyn ja ruoan hinnan nousulla ja suomalaisten palkankorotusten välillä. Hinnathan eivät ole nousseet suomalaisen kysynnän vedolla, vaan keinotelusta ja muista kotimaisten nimellispalkkojen kasvuun liittymättömistä syistä.

Suomaiset palkat ja palkankorotukset ovat olleet yltiömaltillisia 90-luvulta saakka. Tuottavuuden kasvu on käytetty pääoman vientiin, ei kotimaan palkkoihin tai kiinteä pääoman rakentamiseen. Siitä kertoo jo ylijäämäinen kauppatase. Palkansaajien tutkimuslaitoksen Pekka Sauramo sanoikin joskus sattuvasti, että kun aikanaan alijäämästä varoiteltiin sanomalla, ettei tulisi elää yli varojen, nyt pitäisi varoittaa siitä, että elämme ali varojemme.

Ei kommentteja: