18.7.2008

Ehdollinen palkanmaksu Suomeen

Täysin viattoman näköinen uutinen Kauppalehdessä kertoo näin:

"Stora Enso sai viedä lakkolaisten bonukset

Kouvolan käräjäoikeus on hylännyt kaikki työntekijöiden Stora Ensoa vastaan nostamat kanteet tulospalkkiokiistassa. Kannetta ajoi 100 yhtiön työntekijää. [...] Käräjäoikeuden mielestä yhtiöllä oli oikeus rajoittaa tulospalkkioita pyrkiessään vähentämään laittomia lakkoja."

Tässä piilee kuitenkin kunnon riidan ainekset ja tämä päätös viedään jomman kumman työmarkkinaosapuolen toimesta aina korkeimpaan oikeuteen saakka, se on täysin varmaa.

Jos korkein oikeus pitää käräjäoikeuden päätöksen voimassa, siitä tulee ennakkopäätös, jota alemmat oikeusasteet ja osapuolten lakimiehet sitten lainailevat ja seuraavat riittävän samankaltaisiksi katsomissaan tapauksissa.

Päätös tulisi johtamaan etenkin lakkoherkillä teollisuusaloilla aluksi tulospalkkioiden osuuden kasvamiseen kokonaispalkasta. Paikallinen sopiminen tekee sen entistä helpommaksi.

Se puolestaan avaisi työnantajille hyvän keinon rajoittaa lakkoaseen käyttöä ja mahdollistaa lopulta melkoisen mielivallan: YT-neuvotteluja ei käytäisi potkuja jaettaessa, luottamusmiesten turva heikkenisi ja niin edelleen. Näin koska työnantajan milloin tahansa tekemiin laittomiin toimiin ei voisi enää vastata säännösten ja oikeuskäytäntöjen valossa laittomilta näyttävillä lakoilla.

Työntekijäpuoli olisi siis paljon nykyistä suojattomammassa asemassa. Näin pelkästään sen takia, että monellakaan ei ole varaa menettää esimerkiksi kolmatta osaa palkastaan korpilakon takia tai odottaa jopa vuosikausia työnantajan pidättämää palkanosaa siinäkin tapauksessa, että oikeus punnitsisi lakon lailliseksi. Luultavasti myös varakkaamman työnantajapuolen halu ottaa riskejä kielteisten oikeuden päätösten uhallakin kasvaisi, koska hävitessäänkin työnantajapuoli voittaisi.

Jos tämä käräjäoikeuden päätös pysyy korkeimmissa oikeusasteissa, palkanmaksusta tulee siis tulospalkkioksi määrätyn palkanosan - aiemmin ehkä "normipalkkaan" kuuluneen osan - verran ehdollista. Työntekijäpuolen toimihenkilöt mukaan lukien kannattaisi menetellä nyt fiksusti ja pidättäytyä sopimasta tulospalkkioista edes näennäisen houkuttelevin tai helpoin ehdoin: mielivallan mahdollisuus voi pian olla tasan tulospalkkion kokoinen.

Ei kommentteja: