14.6.2008

Suunnitelma K

Talouselämä-lehti kertoo verkkosivuillaan seuraavaa:
"Kemira järjesteli Porin tehtaan Amerikkaan

Kemira kauppasi titaanidioksidiliiketoimintaansa jo viime vuonna. Finanssikuohunnan keskellä 250 miljoonan euron bisnekset eivät menneet kaupaksi.

Nyt menivät. [...]

Saksalaiskomentoon siirtyy nyt melkein koko Kemiran tehdas Porin Pihlavan teollisuusalueella. Titaanidioksiditehdas työllistää 700 henkeä. Kemiralle jää alueelle enää vesikemikaalitehdas, joka työllistää muutamia kymmeniä ihmisiä. Lisäksi liiketoiminta työllistää muutaman johtohenkilön Helsingissä. Saksassa Rockwoodilla on titaanidioksiditehdas Duisburgissa.

Kemira on nyt luopunut kaikista liiketoiminnoista, jotka eivät yhtiön aiemman linjauksen mukaan ole ydinliiketoimintaa.
Uusia karsintoja voi kuitenkin olla luvassa. Yhtiö sai viime vuonna uuden pääomistajan Paasikiven perheestä ja toimitusjohtaja Lasse Kurkilahti jäi vuodenvaihteessa eläkkeelle. Talvella ja keväällä Kemira on tehnyt taas strategiatyötä, jonka hedelmät julkistetaan kesän aikana, siis ehkä hyvinkin pian.

Yhtiön kannattavuus on mennyt heikkoon suuntaan, joten edessä voi hyvinkin olla uusia isoja ratkaisuja."
Muistamme, että Kemira GrowHow oli aiemmin osa Kemiraa mutta myytiin norjalaiselle Yaralle Soklin malmioineen, kaivoksineen ja kaikkineen lähes pilkkahintaan Jyri Häkämiehen toimesta.
Häkämies junaili myös Kemiran niin sanotusti tiskin alta Paasikiven veljesten Oras-investille ja eläkevakuuttajille 16,35 euron osakekohtaiseen hintaan. Valtiolle jäi Kemirasta vielä 16,5 prosentin osuus.

Häkämies kehui Paasikiviä sanomalla näitä pitkäaikaisiksi kotimaisiksi teollisiksi omistajiksi. Nyt tämä pitkäaikainen omistaja paloittelee ja myy Kemiraa, ja kuten lainauksessakin mainitaan, paloittelu jatkunee. Kemiralla on neljä liiketoiminta-aluetta: paperi-, vesi- ja erikoiskemikaalit sekä maalit.

Seuraava on tietenkin puhdasta arvailua: Häkämies myynee loputkin Kemirasta Paasikiville ja vakuutusyhtiöille. Se tapahtuu puolen vuoden keskikurssiin kuten kuuluu. Nyt se on pysytellyt 8-9 euron tuntumassa tammikuun lopusta lähtien. Tällä tempulla ostajien maksamaa keskihintaa voidaan painaa alas - valtio ottaa siis osan toteutuneesta kurssiriskistä maksettavakseen - ja osakkeelle tulee 12-13 euron hintalappu.

Omistus voidaan järjestellä lisäksi niin, että Paasikivillä tai vaikutuspiirillään on käsissään luokkaa 30%:n osakenippu, jolla pääsee tai joutuu tekemään ostotarjouksen lopuista. Tällä Paasikivet mahdollisine kumppaneineen voivat ostaa muut ulos yhtiöstä. Tai ne vain myyvät osakkeensa jollekin kansainväliselle kemianjätille kunnon preemiolla. Pienosakkaat ja eläkefirmat seuraavat perässä, etenkin 8% omistava Eläke-Varma, joka hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii - Pekka Paasikivi.

Seuraava ei ole puhdasta arvailua: joka tapauksessa valtio myy osuutensa siten, että ostaja pääsee kiinni kunnon voittoihin - mieluummin monopoliasemasta kuten GrowHown kohdalla.

Ps. Tänään 18.6. sitten kuulimmekin, että Kemira irrottaa Tikkurilan kyljestään ja vie pörssiin. Eli myy osan. Valtio liputtaa kaupan puolesta, kertoo Taloussanomat:
"– Valtio pitää Tikkurilan eriyttämistä konsernista ja listaamista pörssiin hyvin perusteltuna sekä tukee osaltaan järjestelyn toteuttamista, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan."
Samalla emo-Kemira aloittaa potkujen jakamisen:
"Kemira aloittaa rajun kustannuskuurin, joka voi viedä työpaikan peräti tuhannelta hengeltä maailmanlaajuisesti."

Ei kommentteja: