14.6.2008

Armeija marssii kohta Amicalla?

Fazerin suvun ruokapalvelyhtiö Amica on lähtenyt valloittamaan Ruotsin puolustusvoimien keittiöitä nostamalla omistusosuutensa Svenska Försvarsrestauranger AB:sta 25 prosenttiin. Vuona 2005 perustettu SFAB on vielä pieni yritys, jonka liikevaihto on 200 miljoonaa kruunua, tämän päivän kurssilla noin 20 miljoonaa euroa. Se on reilu prosentti Fazer Amica Ruotsin liikevaihdosta.

SaIntin valloituksen Amica on käynnistänyt jo aiemmin. Hidas kasvuvauhti ei liene tyydyttänyt Fazeria, mutta tulisiko tästä Ylen ja Aamulehden uutisoimasta asiasta vetoapua:
"Tällä hetkellä palkkalistoilla on yhteensä noin 17 000 henkilöä, joten vähennystä tulee 2 000 työntekijän verran.

Puolustusministeriön tietojen mukaan varsinaista sotilashenkilöstöä ei lähdetä karsimaan, vaan vähennys napsaistaan erilaisista tukitoiminnoista.

Puolustusvoimat on jo tällä hetkellä keskittänyt esimerkiksi taloudellisia tehtäviä Hämeenlinnan palvelukeskukseen. Lisäksi materiaalien kunnossapito on siirtymässä Millog Oy:lle.

Viralliset päätökset maavoimien materiaalin huollosta ja yli 600 henkilön työpanoksen siirtymisestä Millogille tehdään tänään perjantaina.

Seuraavana liipaisimella on ruokahuollon kohtalo, koska ulkoistaminen on koettu hyväksi keinoksi säästää palkkakustannuksissa.

- Selvitämme vasta ruokahuollon tilannetta. Mitään päätöksiä tai edes ehdotuksia ei ole vielä tehty, Häkämies tarkentaa."

Puolustusministeriön mukaan hanketta valmistellaan näin:
"Ruokahuollon järjestämisvaihtoehtoina selvitetään seuraavat mallit:

-toiminta edelleen osana puolustusvoimia,
-puolustusministeriön alaisen palvelukeskuksen perustaminen,
-yhtiöittäminen,
-palvelujen ostaminen, ulkoistaminen tai kumppanoittaminen osittain tai kokonaan.

Toimintamallien arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota puolustusvoimien ruokahuollon järjestelyihin poikkeusoloissa. Erityispiirteenä on myös huomioitava kenttämuonituksen ja maastomuonituksen sekä asevelvollisten ja kantahenkilökunnan muonitusalan koulutuksen järjestelyt. Hankkeessa selvitetään myös mahdollisuudet tuottaa ruokahuollon palveluja hallinnonalan ulkopuolisille organisaatioille."

Tuossa harmaaksi maalatussa tekstissä on paitsi puolustusvoimissa esiintyvä oikea tarve myös mahdollinen myrkkypilleri, joka petaa Amican kilpailijat ulos. Se on näet vuodesta 2005 harjoitellut ja tietenkin kouluttanut väkeään esimerkiksi RUK:n kenttämuonittajana. Hankintalaki sallii - oikeastaan vaatii - ottamaan kilpailutettaessa huomioon kokeneisuuden ja ammattitaidon, joten Amicalla on monen vuoden etumatka kilpailijoihinsa nähden.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Amican "voitonmarssi" sai pienen takaiskun.

http://www.nelonen.fi/uutiset/uutinen.asp?cat=1&d=51567