8.6.2008

Ostaisitko tältä yhtiöltä hiilidioksidimerkin?

Pörssiyhtiö Raisio on ottanut käyttöönsä hiilidioksidimerkin Elovena-pakkauksessa. Se kehuu asialla seuraavasti:

"Elovenan päästöt alhaiset

Elovena-kaurahiutaleiden hiilidioksidipäästöt viljelyvaiheesta jalostuksen kautta kaupan varastoon ovat vain noin 37 grammaa 100 hiutalegrammaa kohden. Viljelyvaiheen osuus päästöistä on noin 60 prosenttia. Elovena-kaurahiutaleiden päästötaso on erittäin alhainen. Kasvipohjainen ja lähellä tuotettu ruoka on vastaus moneen globaaliin kysymykseen puhuttaessa ruuan riittävyydestä sekä sen tuotannon eettisyydestä ja ekologiasta.

Raision kehittämän mittarin laskentamalli pohjautuu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimuksiin. Mittaria voi verrata Linux-käyttöjärjestelmään, johon kaikki halukkaat voivat tulla mukaan kunhan noudattavat mittarin edellyttämää laajuutta päästöjen merkitsemisessä."
Tuo on tietenkin totta. Raisio jättää vain kertomatta sen itsestään selvän asian, että tuon tyyppisessä tuotteessa päästöt syntyvät usein vasta kypsennettäessä. Jos valmistaa tyypilliseen tapaan kaksi annosta sähköliedellä, päästöt ovat kasvaneet noin 275 grammaan. Mikroaaltouunissa valmistus ei nosta päästöjä kuin 50 gramman tietämille. Raision melko valikoivasti käyttämä tutkimus löytyy täältä (pdf, s. 33 on havainnollisin.)

Samasta tutkimuksesta löytyy juustoperunoiden, perunajauhon ja emmentalin hiilidioksiditase. Emmentalilla se on melko tarkalleen sama kuin Elovenalla, 36,7 g/100 g. Koska juustot lähes aina käytetään sellaisenaan eivätkä käyttömäärä ole ateriaa kohti suuret, emmental onkin Elovenaa puhtaampi - sikäli kuin ihmisen tuottamalla hiilidioksidilla on edes merkitystä.

Ei kommentteja: