28.12.2010

Työsuojelutarkastus vaatisi tarkastamista

Yle: Bristolia purkamassa ulkomaalaisia ilman turvavälineitä
"Elokuvateatteri Bristolin työmaalla on ilmennyt epäselvyyksiä ulkomaalaisen työvoiman kanssa. Rakennusliiton edustajat tapasivat viime torstaina purkuhommista kolmisenkymmentä miestä ilman asianmukaisia henkilökortteja sekä turva-ja suojavälineitä.
Asian selvittely jäi kesken, koska työmiesten kanssa ei löytynyt yhteistä kieltä ja miesten työnantajan edustajaa ei tavoitettu työlupien varmistamista varten. Miesten arvellaan olevan pakistanilaisia. [...]
Rakennusliiton asiamiehet tekivät ilmoituksen työsuojelutarkastajalle, mutta heillä ei ollut aikaa tulla paikalle torstaina. [...]"
Viimeisessä virkkeessä kerrottu ongelma on ollut yleinen jo 1990-luvun alusta saakka. Kentällä työsuojelun parissa toimivat ammattiliittojen toimitsijat olisivat halukkaita kertomaan kenelle tahansa toimittajalle senkin, että osaa työsuojelutarkastajista on turhaa pyytää edes paikalle, sillä he eivät ole halukkaita näkemään selviäkään puutteita ja tarkastuksia tehdään leväperäisesti tai ei lainkaan. Esimerkiksi tuotantotiloissa olevia suojaimettomia ja päivittäiskäytössä olevia työstökoneita ei ole asetettu käyttökieltoon tai niille ei ole annettu edes korjauskehotusta vain sillä perusteella, että työnantaja tai tämän edustaja kertoo tarkastuksen kuluessa, ettei laite ole käytössä.

Tarkastaja on uskovinaan tämän. Se on hänen kannaltaan täysin vaaratonta, sillä tapaturman sattuessa voi aina kertoa, että yrityksessä oli otettu käyttöön tarkastuksessa vaaralliseksi todettu mutta tuotantokäytöstä jo poistettu laite.

Lähes kuka tahansa asiallisesti toimiva työnantaja on valmis kertomaan toisenlaisesta ongelmasta: työsuojelusta vastaavat viranomaiset ovat erityisen kiinnostuneita valvomaan sellaisia yrityksiä, joissa työsuojeluasiat on hoidettu pääasiassa hyvin tai jopa mallikkaasti. Nämä yritykset ovat kiitollisia valvonnan kohteita ja niiden parissa on vaivatonta ja palkitsevaakin viilata pilkkua ja pykälää: kaikki joutavatkin kehotukset pannaan toimeen ja yrityksen hyvä työsuojelukulttuuri näyttäytyy kuivaskan pikkuvirkailijan - preussilaisen virkamieskulttuurin omaksuneen avaimenreiäntarkastajan - silmissä hänen omana saavutuksenaan.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Käsittääkseni on myös aika yleistä, että työsuojelusta ilmoitetaan tulevista tarkastuksista "hyvissä ajoin" etukäteen. Tällä tavoin työaikakirjanpito ja muut paperit ovat kunnossa tarkastuksen tullen, ja tarkastajan elämä on taas helpompaa.

sarakka kirjoitti...

Kiitos "tatjanalle" oulun työsuojelupiiriin asiattomasta, epäystävällisestä ja ivailevasta käytöksestä HYVIN ASIANSA 14 V. HOITANEELTA JA TYÖNTEKIJÖISTÄÄN HUOLEHTINEELTA SOSIAALIPALVELUALAN YRITTÄJÄLTÄ.olet alasi huippu-otan yhteyttä esimieheesi. olemme kuulemma nyt sinin silmätikkusi..miksihän..opastava, ohjaava ja neuvova viranomainenko...

Anonyymi kirjoitti...

Muutamassa tarkastuksessa läsnä olleena, en voi kuin ihailla ammattitaidottomuutta, millä työkoneiden kunto ja työmaa "tarkastetaan".
Tarkastuksesta ilmoitetaan hyvissä ajoin, että keritään hankkimaan puhtaat kupit ja pullat "tarkastajalle". Toki myös törkeimmät laiminlyönnit saa siivota pois silmistä ja koneisiin laitella käytännössä toimimattomat suojat, jos löytyvät jostain, usein riittää kun koneen vuosimalli on jotain, jolloin sen suojaus on ollut lakien ja asetusten mukainen, eli olematon ja luvataan päivittää tai sitten hankitaan uusi kone tai..aikataulu: Kiireinen seuraava vuosikymmen-sata, kaikki käy.
Sitten, usein pitkäkyntinen nainen, raportoi virkaansa tekeytyen, lievistä puutteista silmä-ja kuulosuojainten kohdalla, mikä on luvattu korjata...
V..tu, koneet on mekaanisesti ja sähköturvallisesti kuin lattiaton junanvessa, mutta joka päivä siellä joutuu kykkimään, puhtoinen virkailija palaa puhtoiseen toimistoonsa puhtoisine ominetuntoineen..
Ja näkisittepä minkä spurtin aiheuttaa vanha NC-kone.."joo, tässä onkin kaikki kunnossa, kun tossa noi ovetkin on kiinni kun se käy..juu, hyvä, mutta onpas likaiset ikkunat.."
Kone on kuin auto, joka ajaessasi löisi itse pakin päälle yht'äkkiä ja päättäisi peruuttaa olemattomaan liittymään. Ja kaikki tämä juuri silloin, kun teet sitä asetusta, ovet auki, mittakello karassa, pää silmittely etäisyydellä..mutta kyllä sillä voi vielä vähän aikaa tehdä töitä, kappaleet tulee ohjelmalla oikein, ei vaikuta niihin ja korjaaja tulee, hmm..huom..ylihuomenna.
No, pieniä juttuja, ei vaan huvittaisi joutua minkään täysin turhan, nuukuudesta johtuvan idioottimaisuuden uhriksi.
Vierastyövoima (=halpatyövoima) on oma riskinsä, kulttuureissa kun on todellakin eroja, mutta antaa olla..
Tulevan työvoimapulan paikkaajat ovatkin sitten jo ihan oma lukunsa, mutta ne eivät vaaranna turvallisuutta ainakaan työpaikoilla.

PS. Kiitoksia blogistasi, tieto lisää tuskaa ja levitän sitä mielelläni lisää.