9.7.2009

Vihreä poliitikko pärjää vähin tiedoin

Satu Hassilla on jo nyt takanaan pitkä ja komea poliittinen ura. Hän on ollut Vihreän liiton puheenjohtaja 1997-2001, kansanedustaja vuodesta 1991 ja ministeri. Tällä hetkellä hän on europarlamentissa.

Tässä valossa on erikoista, että Hassi ei tunne Suomessa noudatettavaa valtiosääntöä edes pintapuolin, kuten lainsäätäjän aivan välttämättä tulisi. Siksi hän voikin kirjoittaa näin:
"Jos Sauli Niinistössä on yhtään niin paljon ryhtiä kuin hän niin mielellään antaa julkisuudessa ymmärtää, hän ottaa nyt käteensä perustuslain ja lukee siitä, mitä eduskunnan puhemiehen pitää tehdä, jotta eduskunta hajotetaan ja järjestetään uudet vaalit."
Tuon jälkeen ei ylläty siitä, että Hassi ei tunne myöskään valvontaviranomaisten tehtävänjakoa ja esteellisyyskysymyksiä ja vaikka etenkin jälkimmäiset ovat osa poliitikon arkisinta arkea:
"Minä toivoisin, että joku oikeudellinen auktoriteetti tutkisi sen, onko tässä asiassa syyllistytty esimerkiksi jääviysrikokseen. Eli onko esimerkiksi Kauppinen toiminut jäävinä junaillessaan kauppoja Kevan ja Novan välillä vaikka oli samaan aikaan samaisen Novan kanssa mukana yhteisessä vaalirahoituskuviossa. En ole varma, onko paras selvittäjä oikeuskansleri, eduskunnan oikeusasiamies vai valtakunnansyyttäjä. Ehkä joku heistä voi ruveta selvittämään asiaa oma-aloitteisesti."
Hassin kirjoittelua kannattaa ehdottomasti seurata. Se näyttäisi olevan nopea tapa päästä perille siitä, kuinka pitkälle poliitikkona ja lainsäätäjänä voi päästä ilman, että omaksuu edeltä ja myöhemminkään oppisi edes ammattiinsa alkeistietoja. Kestohymy riittää.

Ei kommentteja: