21.7.2009

Itämeren kaasuputki: Gallupeilla YK:n merioikeussopimusta vastaan

MTV3 ja Satakunnan Kansa olivat päättäneet selvittää, mitä mieltä suomalaiset ovat Itämeren Nord Stream -kaasuputkesta.
"Suomalaisista lähes yhtä monta kannattaa kuin vastustaa Suomenlahden pohjalla kulkevan Nord Stream -maakaasuputken rakentamista.

MTV:n uutisten ja Satakunnan Kansan TNS Gallupilla teettämässä kyselyssä 46 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että Suomen tulisi antaa Venäjältä Saksaan kulkevalle putkelle rakennuslupa. 40 prosenttia vastaajista ei sen sijaan antaisi rakennuslupaa. 14 prosenttia vastanneista ei osannut sanoa kantaansa."
Myönteisimmin putkeen suhtautuivat demarit, kielteisimmin vihreät. Miehistä 62 % kannattaa putken rakentamista, naisista vajaa kolmannes.

Vastaajien ei voine vaatia tienneen, ettei putkea rakenneta Suomen alueelle eli aluevedelle, joka yltää noin 22 kilometriä rannikon ulkopuolelle, vaan valtiorajojen ulkopuolelle talousvyöhykkeelle.

Vielä kohtuuttomampaa olisi vaatia, että vastaajat tuntisivat, mitä on sovittu talousvyöhykkeen käytöstä ja hallinnasta Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksessa, jonka Suomikin on allekirjoittanut.

Sopimus antaa rantavaltiolle varsin suuret oikeudet talousvyöhykkeen hallintaan mutta se antaa laajoja ja yksiselitteisiä oikeuksia muillekin valtioille, myös sisämaavaltioille. Niinpä sopimuksen 58. artiklan mukaan kaikilla sekä ranta- että sisämaavaltioilla on alueelle merenkulun ja ylilennon vapaus ja vapaus laskea merenalaisia kaapeleita ja putkistoja. Lisäksi esimerkiksi putkiston tai kaapelien huolto on sallittua.

Tuosta sopimuksesta ja sen takaamista oikeuksista ei ole mainittu julkisuudessa ilmeisesti sanallakaan. Parempi tieto olisi nähtävästi vaikeuttanut joillekin sopivan kansalaismielipiteen hankkimista.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Kokoan tänne tuollaisia lähinna valtamedian uutisista poisjääneitä tai selvittämistä vaativia taustaseikkoja."

On hyvä herättä ihmisissä mielenkiinto miettimään uutisten taustoja ja todellisia vaikutteita, mutta blogin pitäjä unohtaa mainita, että hän kokoaa tänne vain niitä uutisia ja asioita jotka vahvistavat hänen varsin venäjämielistä maailmankatsomustaan.

Terveisin,

Tapsula

Pseudo Nyymi kirjoitti...

"On hyvä herättä ihmisissä mielenkiinto miettimään uutisten taustoja ja todellisia vaikutteita, mutta blogin pitäjä unohtaa mainita, että hän kokoaa tänne vain niitä uutisia ja asioita jotka vahvistavat hänen varsin venäjämielistä maailmankatsomustaan."

Valtamedian varsin yksipuolinen kirjoittelu vaatii ottamaan Venäjän ja Euroopan kysessä ollen esiin muitakin näkökulmia kuin ne tarjoavat.

Teet siis selkeän virhetulkinnan vaikuttimistani. Omiasi en lähde arvioimaan.