6.7.2009

Afganistanista ei mitään uutta

Afganistanissa olevan liittouman USA:n ja brittijoukkojen on tarkoitus julkisuuteen kerrotun mukaan ottaa Etelä-Afganistanin Helmandin maakunta pysyvästi hallintaansa nyt käynnistetyllä suurhyökkäyksellä. Siihen osallistuu julkisuudessa olevien tietojen mukaan USA:n joukoista 4000 miestä ja lisäksi 650 miestä Afganistanin armeijasta. Maakunnassa on entuudestaan 8000 miehen vahvuinen brittijoukko. USA:n on tarkoitus nostaa vahvuutensa 10 000 mieheen.

Operaation hyökkäysvaiheesta tulee vaikeako, sillä Helmandin asutus - ja samalla paikallinen vastarinta - on yli 300 kilometrin mittaisena kapeana nauhana jokilaaksossa. Alue silti saataneen näennäisesti haltuun varsin nopeasti ja aiemmin saatujen kokemusten valossa noin 19 000 miehen joukon pitäisi kyetä myös vakauttamaan 800 000 asukkaan maakunta.

Liittouman koko vahvuus Afganistanissa on noin 60 000 miestä, noin kymmenesosa alueella tappion kärsineiden neuvostojoukkojen vahvuudesta, joten se ei ole koko alueella sotilaallisesti ylivoimainen.

Siihen ei edes pyritä, sillä Barack Obaman hallinnon on strategiansa mukaan tarkoitus voittaa paikallisten päälliköiden ja väestön luottamus tuomalla luottamus asein paikalle. Hieman kuin demokratia Irakiin. Afganistanissa ilmeisesti maakunta kerrallaan.

Helmand on sellaiseen mahdollisimman huono kohde, sillä esimerkiksi alueella olleen virolaisupseerin mukaan talibanien rekrytointipohja on maakunnassa saman suuruinen kuin sen väestö. Ja jos laakso tulee osin vallata ja myöhemmin puhdistaa talo talolta kuten tuosta syystä näyttää, uusia siviilitappioita ja konflikteja tulee väistämättä. Se heikentää luottamusta entuudestaan. Talibanit tulevat myös pitämään omasta puolestaan huolen siitä, että paikallisen väestön yhteistyö liittouman kanssa ei syvene. Tässä tarkoituksessa se tullee ajoittain näyttämään voimaansa eli tehnee iskuja tukikohtiin. Se myös sitoo liittouman joukkoa paikalleen ja itse asiassa liittouma tulee jäämään seudulle tietyllä tavalla saarroksiin potentiaalisen vihollisen ollessa kaikkialla - ja ei missään.

Taliban myös siirtää vastarintaansa muualle, ja se vaatii liittoumalta uusia joukkoja, sillä esimerkiksi Helmandista niitä ei voi irrottaa vuosiin tai jopa vuosikymmeniin.

Näyttääkin siltä, että Afganistan ei ole valloitettavissa vaan enintään osin valvottavissa ja eristettävissä. USA ei silti voi jättää aluetta taakseen: se siirtyisi islamilaiseen hallintoon ja estäisi USA:n ja muun lännen pääsyn alueen luonnonvaroihin Iranista Kaspianmerelle. Se sopisi Intialle ja Kiinalle, ja koko alueen konflikti olisikin aiheellista nähdä etenkin Kiinan ja lännen hegemoniataisteluna ilman osapuolten välistä avointa sotaa. Tuon vuoksi Afganistanin sodalle ei ole näkyvissä takarajaa: se kestää yhtä kauan kuin idän ja lännen edut ovat vastakkain. Eli niin kauan kuin öljyä, maakaasua ja uraania tarvitaan energianlähteeksi.

____________
Päivitys 12.8.2008

STT:n juttu Uuden Suomen julkaisemana kertoo, että alueella on varauduttu olemaan hyvin pitkään:
"Britannialla tulee olemaan jonkinlainen rooli Afganistanissa ainakin vuoteen 2050 asti, uskoo maan armeijan tuleva johtaja.

Tässä kuussa Britannian yleisesikunnan päälliköksi nouseva kenraali Sir David Richards kertoo Times-lehden haastattelussa, että Britannian sotilaallinen läsnäolo tuskin kuitenkaan jatkuu niin kauan."

Ei kommentteja: