27.6.2009

Suomi on maailmanluokan asepeluri

Voima-lehdessä keväällä julkaistun Sadankomitean selvityksen mukaan Suomi on vienyt vuoden 2002 jälkeen Israeliin ohjusteknologiaa 4,14 miljoonalla eurolla. Samassa artikkelissa mainitaan myös Spike-ohjuksista tehdyt kaupat.
"Suomen asekaupat Israelin kanssa herättivät kohua jo 2000-luvun alussa, kun puolustusvoimat osti israelilaisia aseita Saksasta. Maavoimille hankittiin Spike-ohjuksia saksalaiselta EuroSpike GmbH:lta. Armeijassa ne tunnetaan nimellä PstOhj2000 ja muualla Euroopassa joko EuroSpike- tai SNT Atlas -nimillä. Myyjänä oli saksalainen yrityskonsortio, jonka israelilainen Rafael omistaa yhdessä aseteollisuusjätti Rheinmetall Defence Electronicsin ja Diehl BGT Defencen kanssa."
Selvitys ulottui vuoteen 2007 saakka. Vuonna 2008 Suomi hankki Horneteihin kymmenen Litening- maalinosoituslaser ja tähtäyslaitetta. Siprin mukaan laserit ovat israelilaisia mutta tilattu USA:n kautta. Kaupan arvo on 30 miljoonaa dollaria. (Klikkaa kuva isommaksi)

Rauhantutkimuslaitos Siprin pääasiallinen tutkimuskohde on konfliktit ja sotateollisuus. Tuo varsin kyseenalainen kauppa ja kauppakumppani ei ole päässyt vielä suureen julkisuuteen vaikka Litening-hankinta tunnetaan muutoin Wikipediaa myöten. Kenties Rauhanpuolustajat säästelevät tietoa ylittääkseen sen avulla uutiskynnyksen jossakin sopivaksi katsomassaan asiayhteydessä.

Missä on ollut sota?

Suomella on kohtalaisen kattava aseteollisuus viiden miljoonan asukkaan maaksi. Suomi ei myöskään ole mikään pieni aseviejä kuten annetaan ymmärtää. Siprin mukaan Suomi on ollut vuosina 1999-2008 aseviejänä sijalla 24 kaikki mainitut vuodet yhteen laskien. Yksi suurimmista kaupoista on lahjusskandaalin värittämä vaunukauppa Sloveniaan.

Ostajana Suomi on ollut samaan aikaan sijalla 28, vuosina 1998-2008 sijalla 23 ja Hornet- ym. kauppojen aikaan 1990-2000 sijalla 17. Vuonna 1999 Suomen aseostot olivat niin mittavat, että kauppasummalla heltisi 11. sija. Rahaa paloi noin puolet ykköseen eli Kiinaan verrattuna.

Suomen oma aseteollisuus huomioon ottaen Suomi siis käyttää paljon rahaa aseiden tuontiin. Taakse jäivät viimeisen kymmenen vuoden aikana sellaiset maat kuten Brasilia, Hollanti, Saksa, Sveitsi ja Tanska.

Englannin, Japanin ja USA:n aseostot ovat olleet noin 2,5-kertaiset Suomeen verrattuna. Kiina on käyttänyt rahaa ulkomaisiin hankintoihin eniten, mutta siltikin vain 12 kertaa sen minkä Suomi.

Olisi varsin hämmästyttävää, jos nyt paljastuneen Slovenian lahjontatapauksen lisäksi Suomen - yhden asekaupan suuren maan - käymiin asekauppoihin ei olisi liittynyt muuta lahjontaa antajana tai saajana. Lahjontahan kuuluu alan käytäntöihin ja ei voine uskoa, että Suomi olisi aiemminkaan pelannut omilla säännöillään.

Oma mielenkiintoinen kysymyksensä on se, että mitä sotaa varten Suomi on nämä kaikki vuodet noin voimallisesti varustautunut ja olisiko miljardeille ollut parempaakin käyttöä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Joo näitä pitää tuoda esille. Wau