2.10.2008

Vanhanen: Maataloustuotteista maksettava enemmän kuin myyjä haluaa

Yle uutisia seuraten pääministeri Matti Vanhasen käsitys markkinataloudesta vaatisi päivityksen:

"Kaupan ja teollisuuden rooli on markkinoiden toiminnassa erittäin tärkeä. Niiden ei pitäisi hakea ylimääräisillä tuontierillä pikavoittoja, jotka särkevät markkinoiden toiminnan ja terveen hintakehityksen, sanoo Vanhanen. "
Se että kauppa ja teollisuus ostavat sieltä, mistä kilpailukykyisesti tarjotaan, on tietenkin loogista ja järkevää. Myös oma elintarvikevientimme perustuu tuolle liiketaloudelliselle logiikalle. Ulkomainen tarjonta on samalla osoitus ainakin jotenkin toimivista elintarvikemarkkinoista.

Nyt Vanhasen mukaan kaupan ja teollisuuden pitäisi sitoutua maksamaan maataloustuoteista korkeampi hinta kuin niistä markkinoilla pyydetään. Ajatuskin on tuollaisesta kaupankäynnistä on eriskummallinen ja varsin hilpeä.

Vanhasen huolessa on tietenkin kyse siitä, että etenkin kananmunista, sianlihasta mutta myös niistä iäti loppuvista maitotuotteista on sekä koti- että ulkomaista ylitarjontaa. Kotimainen ylitarjonta on saatu aikaan EU:n avokätisimmillä maataloustuilla EU:n huonoimmissa viljelyoloissa. Satotasommehan on vain puolet eurooppalaisesta.

Tästä tukien avulla luodusta ylitarjonnasta on luonnollisesti seurannut edes jonkinlaista hintakilpailua ja tarve vähentää ainakin ylituotantoa. Nyt hölläkätinen rahanjako seurauksineen kostautuu, eivätkä hinnat nouse toivottuun tahtiin. Se halutaan selittää peräti markkinoiden aiheuttamaksi "ahdingoksi".

Siitä, että edes kauppa ja teollisuus voivat ostaa nyt määrättyjä tuotteita kilpailukykyiseen hintaan ei meidän keskittyneen kaupan rakenteen vuoksi seuraa, että kuluttajahinnat laskisivat.

Myös maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on ollut huolissaan markkinatalouden seurauksista kuten aina. Hänhän haluaa, että viljelijät oma tyttärensä mukaan lukien voisivat tulevaisuudessakin elää tässä suomalaismallisessa gulassikommunismissa. Sellaisessa, jossa viljelijäväestö "yrittää" ilman vähäisintäkään vastuuta myynnistä, markkinoinnista tai menekistä ylipäätään ja jossa lähes puolet tuloista tulee erilaisista valtiontuista.

Nimitys gulassikommunismi on kotoisin Kádárin Unkarista ajalta, jolloin talonpojat saatoivat liittyä kolhoosin jäseniksi. Nyt näiden talonpoikien etuja tässä kolhoosissamme ollaan yhäti parantamassa:

"Pääministerin ja maa- ja mettalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) mukaan hallitus on jo tehnyt toimia maatalouden tukemiseksi. Sähköverotuksen muutos ja energiaveron lisäpalautukset tuovat maatalousyrittäjille 10 miljoonan euron helpotukset vuodessa. Niistä on sovittu ensi vuoden budjetin yhteydessä.

Lisätoimia on myös luvassa. Vaatimus maatalousyrittäjien verotuksen valinnavapaudesta tullaan selvittämään ja siihen tullaan palaamaan ensi vuoden budjettiriihessä. Hallitus on luvannut tutkia, voisiko maataloustulo olla kokonaan ansiotulona verotettavaa. Myös valtion lainojen korkovapautta vaikeuksissa oleville tiloille valmistellaan parhaillaan. "

Katainen ei viran puolesta kannata veronalennuksia, vaan tukisi investointeja. Siis käyttäisi toisenlaista korvamerkkiä.

Omintakeinen maatalouden tulojen tilastointitapa saa aikaan puolestaan tällaista:

"Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen ennusteen mukaan maanviljelijöiden tulot romahtavat. Yrittäjätulo laskee tänä vuonna heikommaksi kuin mitä se on ollut kolmeenkymmenen vuoteen. Maatalousyrittäjien tuntipalkan ennakoidaan putoavan 4,7 euroon."

Tuo 4,7 euroa on yhtäpitävä MTT:n julkaiseman tiedon kanssa. MTT tosin katsoo, että tulot ovat putoamassa tänä vuonna alimmilleen kymmeneen vuoteen. Sekin on kyseenalaista, sillä vuodelle 2007 MTT ilmoitti viljelijän tuloiksi 3,7 euroa ja vuodelle 2006 vain kaksi euroa tuntia kohden.

Aiheesta aiemmin kirjoitetut artikkelit löytyvät tästä linkistä.

Ei kommentteja: