13.10.2008

Ahtisaari pesee käsiään Georgiasta

Presidentti Martti Ahtisaari jatkaa Nato-puheitaan MTV3:n haastattelussa ja väittää, ettei Venäjä reagoisi voimakkaasti Suomen Nato-jäsenyyteen.

Se on tietenkin testaamatta esimerkiksi kauppasuhteiden kautta. Ahtisaari myös väittää Suomella olevan "suomettumisilmeen" ja että siitä olisi päästävä eroon. Tuollainen uskomus ei tietenkään ole tältä vuosituhannelta ja tarkoitettukin vain kotoiseen käyttöön. Suomellahan ei ole oikeastaan minkäänlaista ilmettä muualla hyvässä eikä pahassa, ei edes EU:n parissa, jonka asukkaista vain 1% on suomalaisia.Niinpä seuraava toteamus demokratiaan vetoamisineen kuulostaa hyvin oudolta:

"- Olisi korkea aika päästä tästä maineesta eroon. Että kuuluisimme kaikkiin niihin järjestöihin, joihin länsimaisen demokratian kuuluukin. En usko, että kovin monin suomalainen sanoisi, ettei Suomi ole läntinen demokratia, Ahtisaari sanoo."
Ahtisaari ei välttele myöskään suoranaista harhauttamista. Olisi tietenkin odottanut, että se hoidettaisiin sivistyneemmin:
"Nato ei perustu Ahtisaaren mukaan Venäjän uhkaan, eikä ole suunnattu Venäjää vastaan.

- Kyllä Nato on puolustusliitoksi luotu. Kun sitä ei puolustusliittona tarvita, niin se voi olla rauhanturvatehtävissä, kuten nyt onkin, Ahtisaari perustelee."

Nato olisi siis jonkinlainen jäsenilleen tarpeeton reliikki. Myös seuraavaa on hyvä katsoa painoarvoamme vasten:
"- Mitä ihmeen pelättävää meillä tässä on? Olemalla jäseniä, voimme vaikkapa estää järjestöä tekemästä tyhmyyksiä, joista emme pitäisi, Ahtisaari sanoo."
Erikoisimmat näkemykset tuodaan esiin haastattelun loppuosassa:
"Ahtisaari arvostelee kovin sanoin myös Venäjää sen toimista Georgiassa.

Ahtisaari sanoo, että Venäjältä oli virhe mennä Georgiaan. Hän muistuttaa, ettei Kosovon ja Etelä-Ossetian sekä Abhasian irtautumispykimykset muistuta toisiaan. Ahtisaaren mukaan tapahtumia ei voida edes verrata toisiinsa."

Venäjällä olisi siis aluksikin ollut liki pitäen aloitteellinen hyökkääjän rooli. Viimeinen väite on puolestaan kohdistettu niille, jotka ovat arvostelleet Ahtisaarta siitä, että hänen lännen tuella runnomansa Kosovon itsenäisyys olisi rohkaissut muitakin irtaantumispyrkimyksiä ja olisi vaikuttanut kielteisesti myös Venäjään.

Kosovostahan tuli Ahtisaaren johdolla ensimmäinen poikkeus siihen kansainväliseen periaatteeseen, että itsenäisyys on katsottu mahdolliseksi liittovaltion osavaltioille mutta ei maakunnille ja tasavalloille eikä myöskään autonomioille.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"ettei Kosovon ja Etelä-Ossetian sekä Abhasian irtautumispykimykset muistuta toisiaan. Ahtisaaren mukaan tapahtumia ei voida edes verrata toisiinsa."

Oho, Kosovo ja Etelä-Ossetia olivat kuin kaksi marjaa, toisessa vain oli Venäjä toimijana, toisessa jotkin Natomaat. Nyt Kosovossa on USA:n iso tukikohta, Venäjä aikoo tehdä vastaavan Etelä-Ossetiaan.

Camp Bond-steel in Kosovo

http://hannah.smith-family.com/archive/000959.html

Anonyymi kirjoitti...

Bond Steelista on ollut täälläkin laaja artikkeli:

http://pseudonyymi.blogspot.com/2008_09_07_archive.html