4.9.2008

USA toi kylmän sodan takaisin Eurooppaan


Mitäpä muuta saattoi odottaa. Uutinen Verkkouutisista:

"Venäjä vastaa ohjuskilpeen aseilla Puolan rajalla

Venäjä aikoo vastata Yhdysvaltain ohjuskilpi-suunnitelmaan sijoittamalla uusia korkean teknologian aseita Puolan rajan läheisyyteen, kertoi Venäjän duuman puolustusvaliokunnan johtaja Viktor Zavarzin torstaina. Zavarzin ei yksilöinyt, koska ja millaisia aseita Puolan läheisyyteen sijoitetaan.

Puola ja Yhdysvallat ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan Yhdysvallat voi sijoittaa Puolaan ohjuskilpeen kuuluvia torjuntaohjuksia. Tshekkiin on puolestaan kaavailtu tutka-asemaa. Venäjä vastustaa suunnitelmaa jyrkästi. Yhdysvallat on perustellut ohjuskilpeä Iranin uhalla. "

USA siis toi kylmän sodan Euroopaan, eikä tuohon Iranin uhkaan tietenkään voi uskoa. Tiettävästi Iranin ohjusten kantomatka riittää pahimmassa tapauksessa USA:n itärannikolle ja lentorata ei siis johtaisi Puolan ja se itäosien yli. Toisaalta; Iranilla ei ole sellaisia taistelukärkiä, joilla se voisi USA:ta uhata, joten Iranin-uhka on täysin kuvitteellinen.

Nyt Venäjän on pakko reagoida siihen kohdistettuihin aseisiin. Niin sen odotettiinkin tekevän. Tästä huolimatta Venäjän on tarkoituksenmukaista nostaa aseiden sijoittelun sotilaallista, taloudellista ja poliittista hintaa aseiden sijoitusmaissa. Se siis aseistaa rajaansa ja USA:n aseiden vastaanottajamaa - tässä tapauksessa Puola - joutuu siirtämään ja lisäämään omaa aseistustaan Venäjän odotettavissa olleiden liikkeiden mukaan. Marssijärjestys on täysin USA:n sanelema, mutta pelkkää kronologiaa katsoen ja USA:n Iran-puheisiin uskoen näyttää, että aloite Euroopan jännitteiden nostoon olisi peräisin Venäjältä.

Mihin USA tarvitsee ohjuskilpeä: Komissaari Rehn puhuu USA:n pussiin, 24.8.2008

(Kuvalähde: Google Earth)

Ei kommentteja: