8.9.2008

Sentraali-Santra ja Setä-Sam

Vihreiden puoluehallituksen julkilausumassa ollaan huolissaan FRA-laista:
"- Suomen tulee esittää erittäin painokkaasti huolestuneisuutensa Ruotsin hallitukselle siitä, että valvonta uhkaa kohtuuttomalla tavalla suomalaisen yrityselämän ja yksityishenkilöiden tietosuojaa. FRA-laki on herättänyt julkista vastustusta Ruotsin sisäisen keskustelun lisäksi muissa Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä. Myös Suomen hallituksen on varmistettava Suomen edun huomioiminen asian jatkokäsittelyssä, sanoo vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ville Niinistö."
Yritysten osalta vakoilussa ei tarvitse olla kyse mistään vauhdikkaasta agenttivakoilusta. Joku kuivaska tarjouksen summa tai myyntiaie ovat arvokasta ja kiinnostavaa tietoa. Ruotsin valtio ja elinkeinoelämää voisivat hyvinkin myös haluta tietää, ovatko venäläiset tosissaan ostamassa suomalaista metsäteollisuutta tai onko pohjoismaisilla ammattiliitoilla yhteisiä hankkeita.

Ympäristöaktivistien yhteiset suunnitelmat saattaisivat kiinnostaa myös. Ainakin Suomesta sellaisesta on jopa ministeritason kokemusta ja näyttöä: Pekka Haavisto kirjoitti 80-luvulla Ilta-Sanomissa Vieraskynä-palstalla otsikolla "Kuunteleeko poliisi?" kuinka he järjestivät testin, että kuunteleekos.

Väki sopi tuolloin vielä lankapuhelimitse "mielenosoitusharjoituksen" jollekin syrjäiselle soramontulle. Ja sitten kipinkapin katsomaan, ketä onkaan paikalla. Ainakin joksikin Maraksi esittäytynyt oli: parimertrinen tuntematon ja vaivaantuneenoloinen miehenroikale videokamera olallaan kolisteli kivenmurikoiden joukossa. Juttu ei kerro, pullottiko kainalo ja oliko Saabin penkillä laatikollinen Elannon donitseja. Miten tahansa, myös kotimainen Supo tekee aivan aikuisten oikeasti sitä työtä, johon se on palkattu. Silloin siitä ja myös ruotsalaisten harjoittamasta tiedustelusta on syytä olla huolissaan, jos aihetta ilmaantuu, kuten nyt on käynyt.

Aivan oma lukunsa on tietenkin jenkkien johdolla toimiva Echelon. Ja suomalaisten ikioma Echelon.fi, joka löytyy täältä ;)

(Kuvalähde: Echelon.fi)

Ei kommentteja: