15.9.2008

Kenraalille sattui kiusallinen virkavirhe

STT:n tuottama uutinen mm. Ilta-Sanomissa:

"Bosnian muslimiarmeijan johtajalle kolmen vuoden tuomion

[...] Entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevä tuomioistuin ICTY totesi (Rasim) Delicin, 59, syylliseksi serbivankien julmaan kohteluun hänen joukkojensa käsissä kesällä 1995. Tuomioistuimen mukaan Delic ei rangaissut joukkojaan, vaikka tiesi ulkomailta tulleiden islamistitaistelijoiden tekemistä raakuuksista. [...]"

Kuten kaikki tietävät, nuo jutussa mainitut islamistitaistelijat tunnetaan nykypäivänä Al Qaida-nimellä. Aiemmin USA:n avoimesti kiittelemää ja tukemaa järjestöä johtaa tiettävästi vieläkin muuan Osama bin Laden. Kiitoksille oli syynsä: islamistit olivat USA:n liittolaisia Euroopassa ja Afganistanissa samaan tapaan kuin Saddam Hussein oli Irakissa.

Olisi kiinnostavaa tietää, millaisen rangaistuksen Delic olisi saanut, jos raakuuksien kohteena olisivat olleet vaikkapa amerikkalaiset tai britit. Syytteiden mukaan Rasim Delic ei nimittäin rangaissut joukkojaan kolmen vuoden ajan jatkuneista raiskauksista, kidutuksista ja murhista.

Yhtä kiinnostavaa on nähdäkseni se, että vaikka Delic vapautettiin murhasyytteistä, hän kuitenkin tiesi, oli komentajana vastuussa ja jutun mukaan todettiin syylliseksi muihin raakuuksiin, mutta tuomittiin vain siitä, että jätti joukkonsa rankaisematta. Tuomio annettiin siis samanlaisin perusteluin kuin Suomessa usein perustellaan virkavelvollisuuksien laiminlyönneistä annettavia rangaistuksia. Tuomio annettiin hengessä "sattuuhan sitä..."

Ei kommentteja: