5.9.2008

Braxin käännetty alv ei auta harmaaseen talouteen

Oikeusministeri Tuija Brax esimerkiksi Rakennuslehdessä:

"Ministeri Brax haluaisi kitkeä talousrikoksia rakennusalalla

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) vaatii puuttumista rakennusalan kuittikauppaan. Ministerin mukaan toimiva keino olisi niin sanottu käänteinen arvonlisävero.

Käänteisessä mallissa arvonlisäveron tilittäisi hankkeen pääurakoitsija. Nykyjärjestelmässä arvonlisäveron maksaa urakointiketjun lopussa oleva pikkufirma, mikä on tuonut rakennusalalle laajan veronkierron ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

- Olen vakuuttunut, että rakennusalalla käännetty arvonlisävero on harmaan talouden näkökulmasta hyvin keskeistä, sanoi Brax Helsingissä perjantaina. "

Brax on saanut näkyvää tukea ministeri- ja puoluetoveri Tarja Cronbergilta sekä Erkki Pulliaiselta. Ilmeisesti kukaan edellämainituista ei ole perehtynyt ongelmaan riittävästi, jotta tietäisivät, ettei käännetty alv auta. Mutta tietämättömyys ei tunnetusti estä poliitikkoja sitoutumasta huonoonkaan ideaan.

Onko tässä tapauksessa takertumisen lisäsyynä vielä Braxin ja kumppaneittensa puheenvuoroista kuultava luulo, että rakennusala haluaisi säilyttää porsaanreiän. Niin ei ole: ala ei edustajiensa kertoman mukaan vain halua huonoa järjestelmää korvattavan toisella yhtä huonolla.

Tällä on esitetty hahmottelemani, mielestäni toimiva ja edullinen malli harmaan talouden kitkemiseksi.

Ei kommentteja: