27.8.2008

Nestlé kurkottaa Venäjälle - aktivistit ärtyvät

Hyvä vai huono uutinen Taloussanomissa:
"Nestlé siirtää lakkautettavan norjalaistehtaan tuotannon Turun tehtaalle. Nestlé haluaa lisätä lastenruoan valmistusta mieluummin Suomessa kuin Norjassa, koska Norja ei kuulu Euroopan unioniin ja se rajoittaa maan vientimahdollisuuksia merkittävästi. "
Ehkä muutamasta työpaikasta kannattaa olla iloinen - sillä muistutuksella, että tehdas siirtyi Suomeen muuta Eurooppaa matalampien palkkojen vuoksi. Nestlé väittää toista, mutta on onnistunut saamaan tuotteensa kaupaksi myös Sveitsistä käsin, kotimaastaan, joka ei ole EU-maa kuten ei Norjakaan.

Mihinkään helppoihin markkinointioloihin Nestlé ei vauvanruokineen Suomeen tullut. Meillähän esimerkiksi toimii kummallinen, oikeastaan pahemmanpuoleisesti höyrähtänyt aktivistijoukko Imetyksen tuki ry, joka valvoo, etteivät vauvanruokien valmistajat ja kaupiaat vahingossakaan mainosta äidinmaidonvastikkeita suurelle yleisölle. Se on nimittäin jyrkästi kiellettyä ja sanktioitua ja tämä kauhtumukseen saakka tiedostava ja iäti pillastunut naisverkosto tekee ilmiantoja ja lähettää lausuntoja ja kirjelmiä havaitsemistaan kolttosista sekä epäkohdista. Elintarvikeviranomaiset pitävät tätä kätyröintiä ja salapoliisitoimintaa turhana ja kannaltaan vaivalloisena höpsäkkyytenä. Ja sitähän se on.

Taustalla on nimittäin se, että WHO ja Unicef kielsivät vuonna 1981 äidinmaitovastikkeen markkinoinnin ja ilmaisnäytteiden jakamisen. Tarkoitus oli suojella kehitysmaiden lapsia likaiseen veteen tehdyn vastikkeen aiheuttamalta ripulilta ja muilta sairauksilta.

Tämän jalon päämäärän tukemiseksi imetyksestä tehtiin hyve myös meillä. Ja päin vastoin, imettämättömyydestä synkkä pahe, oli syy mikä tahansa. Ryhdyttiin puhumaan imetyksen epäonnistumisesta jopa niin, että useat tämän naisasian vakavastiottaneet nuoret äidit ajatuivat vakavan masennuksen partaalle, jos sitä rintamaitoa ei vain tullut. Jotta he olisivat voineet antaa vastiketta nälkäänsä itkevälle lapselleen, eräät joutuivat tekemään eräänlaisen henkisen kääntymyksen lapsensa eduksi ja selittämään julkisesti ja anteeksipyydellen, ettei kyse ole laiskuudesta tai luopioudesta.

Näin, vaikka samaan aikaan kävi ilmeiseksi, että pitkään rintaruokitut lapset kärsivät paljon allergioista ja korvatulehduksta sekä nukkuvat äiteineen huonommin kuin kylläisiksi pulloruokitut vauvat. Mutta tuo kaikki ei ole tietenkään mitään kehitysmaiden lasten kärsimysten rinnalla ja niin nämä jalot ja valveutuneet teollisuusmaiden äidit jatkavat yleishyödyllistä toimintaansa jopa RAY:n ja STM:n tuella. Viime vuonna he saivat projektiavustuksina yhteensä 100 000 euroa.

Ei kommentteja: