12.7.2008

Lisää juustoa jenkille - lisää huoltovarmuutta Suomelle?


Ylen uutiset kertoo seuraavanlaisen, maakuntamatkojen tuotosta olevan, vakiouutisen:
"Vanhanen haluaa Suomelle oman ruokastrategian

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä ruoan tuotantoa on lisättävä. Vanhasen mukaan tuotannon lisääminen on ainoa ratkaisu ruoan hinnannousun aiheuttamaan kriisiin. Hän haluaa myös Suomelle oman vuoteen 2020 ulottuvan ruokastrategian.

Väestö maailmassa kasvaa, mutta peltopinta-ala vähenee, Vanhanen sanoi Mäkilän traktorimuseossa pitämässään puheessa.

Vanhasen mukaan EU:ssa vuosikymmenten ajan toteutetussa maatalouspolitiikassa on tehtävä täyskäännös, koska maataloutta tarvitaan tulevaisuudessa lisää.

Vanhasen mielestä maailmaa kovisteleva ruokakriisi on korostanut kansallisen maataloustuotannon ja huoltovarmuuden merkitystä."
Tämänhän voi tulkita vain yhdellä tavalla: Suomi ei aio siis ainakaan Keskustan johdolla sitoutua maataloussektorimme sopeuttamiseen parhaaseen tai taloutemme kannalta edes siedettävään kokoon. Se ei liene yllätys.

On tietenkin oikein vaatia lisää maataloustuotantoa EU-alueelle. Keski- ja Etelä-Euroopassahan satotasot ovat Suomeen nähden kaksin-kolminkertaiset kaikilla tärkeillä viljelykasveilla. Euroopan osana myös Suomen pitäisi Vanhasta seuraten lisätä tuotantoaan. Se merkitsisi tosiasiassa sitä, että maataloussektorimme kävisi yhä kalliimmaksi.

Sehän ei ole maailmanmarkkinoilla kilpailukykyinen ilman, että suomalaisen veronmaksajan rahaa käytetään varakkaidenkin maiden elintarvikehuollon tukemiseen tai kuten nyt, jopa luksustuotteiden tuottamiseen. Valio on hyvä esimerkki: suomalainen keski- ja alempi keskiluokka - siis kaikki palkansaajat - maksavat siitä, että amerikkalainen herkuttelija saa tuontijuustonsa kilpailukykyiseen hintaan. Tästä meidän haluttaisiin olevan vieläpä ylpeitä.

Lisäperusteena Vanhanen käytti vielä vanhaa ja tuttua huoltovarmuutta, jolla Suomen avokätisiä maataloustukia on perusteltu. Kriisinajan huoltovarmuus ei vaadi, että maataloustuotantokaan olisi määrältään tai rakenteeltaan normaaliaikoja vastaava. Monista ylellisyystuotteista ja turhasta kulutuksesta voitaisiin kriisioloissa luopua.

Ei liene väärässä, jos arvioi, että kriisinajan huoltovarmuus tulee hoidetuksi 50-60 %:lla nykyisestä maataloustuotannosta. Näin siksi, että meillä on edelleenkin mittava ylituotanto. Vanhanen haluaisi siis lisätä sitä.

Alla Tilastokeskuksen luvut omavaraisuusasteestamme. Maitorasvojen osuus kannattaa panna merkille. Sokerintuotanto vähennettiin tuolle tasolleen EU:n toimesta. Se olikin oikein, sillä juurikaspelloiltamme saadaan hehtaaria kohden vain puolet tai alle siitä valkoisen sokerin määrästä, joka saadaan Euroopassa. EU siis pakotti Suomen tekemän jotain yhdelle kaikkein turhimmista ja kalleimmista viljelyharrastuksistaan.

Tuoteryhmä 1970 1980 1990 20002007
Leipävilja 114 70 175 103 116
Maitotuotteet, neste . . 129 122 112 101
Maitotuotteet, rasva 126 128 143 132 124
Naudanliha 110 102 109 93 90
Sianliha 110 119 114 101 115
Kananmunat 136 151 137 114 115
Sokeri 27 60 91 71 40

(Kuvalähde: Valio/Finlandia Cheese)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ei suomalainen palkansaaja maksa sen enempää tukia vaikka kuinka paljon vietäisiin juustoja amerikkaan. Vienti tuo sen sijaan tuloja Suomeeen.


Oikeastaan viljelijöiden pitäisi tähdätä alituotantoon koska se tarkoittaa hintatason nousua eli parempaa tulosta pienemmällä työllä.

Kannatan ajatustasi siitä että pienennetään maataloustuotantoa koska se nostaa parhaiten tuottajien tuloja.

Maitorasvat pistivät silmiin katsoitko maitonesteitä, etpä tainut tai et tunne niiden yhteyttä.