8.6.2008

Cesarkin puhui itsestään kolmannessa persoonassa

Sitran yliasiamies Esko Ahon CV:ssä lukee juhlavasti näin:
" Esko Aho on tehnyt pitkän ja näkyvän uran suomalaisen yhteiskunnan palveluksessa. [...]
Esko Aho syntyi Vetelissä 1954. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi hän jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa ja valmistui valtiotieteen maisteriksi vuonna 1981. Opiskelijavuosinaan Aho oli jo aktiivisesti mukana politiikassa sekä työelämässä. Hän toimi muun muassa Nuoren Keskustan puheenjohtajana 1974–1979, Ulkoasianministerin poliittisena sihteerinä 1979–1980, ja ensimmäistä kertaa presidentin valitsijamiehenä 1978. Vuosina 1980–1983 hän toimi Kannuksen kunnan elinkeinoasiamiehenä."
Jos muistan oikein "hän" eli Aho oli paljon virkavapaalla Kannuksesta. Se olisi ymmärrettävää, sillä hänhän oli ottanut tosiasiassa vaalipiirin, ei virkaa, johon tuohon aikaan kelpasi myös merkantti, merkonomi tai muu reipas poika.

Järjestely, jonka seurauksena synnytettiin tuo sittemmin surullisen kuuluisa Kannuksen Kennedy, oli keskustalaiselle poliitikolle käytännössä pakollinen, sillä ehdokas ei voinut asettua ehdokkaaksi kuin asuinpaikkansa vaalipiirissä. Helsingistä ei tuntematon ulkoministeriön virkamies olisi mennyt läpi.

Tämän vaalipiirijärjestelyn seurauksena Paavo Väyrynen ilmoitti asuinpaikakseen jalasmökin Keminmaalta ja Lasse Lehtinen kerrostalokämpän Kuopiosta. Molemmat joutuivat kovan väännön jälkeen maksamaan edustajan päivärahoja takaisin. Lakia muutettiin tämän häslingin opettamana myöhemmin niin, että kansanedustajaksi haluava voi asettua ehdolle missä huvittaa, mutta käytännössä toki vain, jos oma puolue valinnan sallii.

Ei kommentteja: