16.7.2013

Mihin katosivat pukumiehet - ja mistä ilmestyi 488 kerjäläistä?

Yle kertoi 15. heinäkuuta verkkosivuillaan näin:
"Poliisin mukaan romanikerjäläiset ovat saapuneet Suomeen vapaaehtoisesti, eivätkä he ole ihmiskaupan uhreja. 
Romanikerjäläisten määrä on pysynyt Helsingissä tänä kesänä edellisvuosien tasolla. Poliisi puhutti romanikerjäläisiä heinäkuun alussa Helsingissä ja kyseisenä päivänä kadulla kerjäsi kymmenen romanialaista ja kaksi bulgarialaista. 
- He ovat täällä vapaaehtoisesti, kukaan ei heitä määrää ja silloin siinä ei ole mitään ihmiskauppaa, rikoskomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista sanoo."
Yle haastatteli samana päivänä toiseen kerjäläisartikkeliinsa Helsingin sosiaaliviraston johtavaa asiantuntijaa Jarmo Räihää. Viesti oli tällä kertaa sama kuin poliisilla:
"Romanikerjäläiset eivät liity järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä.
- Osa tulee omilla autoillaan. Osa maksaa automatkasta jotakin ja rahoittaa matkaansa Suomesta hankkimillaan kerjäystuloilla ja pullojen keräyksellä, sanoo Räihä.
Räihän mukaan romanisuvut voivat päättää esimerkiksi siitä, miten Helsingin kerjuupaikat jaetaan ja mahdollisesti jopa siitä, mihin maahan romanit matkustavat kerjäämään. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin järjestäytynyt rikollisuus."
Viikkoa aiemmin 7. heinäkuuta Räihä viittasi paljon suurempiin lukuihin kuin niihin, joista poliisi kertoi. Iltasanomat:
"Räihä arvioi, että pääkaupunkiseudulla kerjäläisiä on 300–500. Määrää on aiempaa vaikeampi arvioida, koska he ovat siirtyneet Helsingistä lähikuntiin ja majoittuvat esimerkiksi moottoriteiden levähdyspaikoilla."
Kannattaa huomata, että Räihä puhuu nimenomaan koko pääkaupunkiseudusta ja kertoo mustalaisten siirtyneen pois Helsingistä.

Mitä lähikuntiin siirtymiseen tulee, kerjäämisen parhaat asiantuntijat eli kerjäläiset ovat kertoneet, että Helsinki on suosikkikohde ja Espoo, Kauniainen ja yleensäkin varakkaammat alueet eivät puolestaan ole heitä kiinnostaneet, koska rikkaat eivät yleensä anna katukerjäläisille kolikkoakaan.

500 elää sitkeästi

Sama 500, jota ei poliisin mukaan olisi ollut edellisinäkään vuosina, kummitteli myös Kansan Uutisissa  9. heinäkuuta Helsingin diakonissalaitoksen palvelualueen johtajan Pekka Tuomolan kertomana. Tuomola tarkoitti nimenomaan Helsingin kerjäläismäärää.

Kerjäläisasioissa asiantuntijana paljon käytetty ja aiemmin varsin myönteisellä tavalla kunnostautunut Tuomola myös sanoo, ettei näe kerjäämisen muuttuneen tai lisääntyneen viime aikoina.

Jälkimmäinen lienee totta mutta samalla erikoista, sillä 12:n ja 500:n välisen eron pitäisi pistää ainakin asiantuntijan silmään merkittävänä vähentymisenä ja sen odottaisi tulleen kerrotuksi.

Kuinka vain, Tuomolan tiedot lukumääristä ovat ristiriidassa poliisin ja Räihänkin käsitysten kanssa. Jokainen Helsingissä edes käväissyt voi myös vahvistaa, ettei kaupungin katukuvassa kerjäläisiä juuri näy.

Päämiehet ja pukuveikot vuoroin vahdissa?

Pekka Tuomola jatkaa Kansan Uutisissa:
"Sitkeästi elävän myytin mukaan romanikerjäläiset ovat osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Tuomola hämmästelee väitteiden alkuperää.
-En tiedä, mistä tällaiset puheet ovat tulleet. Ihmiset tulevat tänne perhe- ja sukukunnittain. Se, että rahat annetaan miehelle tai suvun päämiehelle, on kulttuuriin kuuluva tapa. Poliisihan on tutkinut asiaa paljon myös, eikä ole löytänyt viitteitä."
Tuo "paljon" viitannee ainakin poliisin viime vuonna tekemään selvitykseen. Sen tulokset eivät poikenneet tämänvuotisista. Noiden viimevuotisten tulosten olisi pitänyt olla jo tuoreeltaan Jarmo Räihän tiedossa.

Niin ei näytä olleen. 23. huhtikuuta Räihä kertoi Iltasanomissa, että Suomeen on tulossa arviolta 500 kerjäläistä ja että he tappelevat parhaista kerjuupaikoista. Räihä jatkaa samassa jutussa:
"Räihän mukaan romanikerjäläisten toiminta on muuttunut entistä ammattimaisemmaksi ja järjestäytyneemmäksi.
Niin sanotut pukumiehet pyörittävät bisnestä. He katsovat lähtömaasta, ketkä suuntaavat Suomeen. Pukumiehet järjestävät matkat ja myös majoituksen. Matka Suomeen maksaa 300–400 euroa.
Pukumiesten taskuun päätyvät kerjäläisten rahat.
- Naiset kerjäävät. Miehet myyvät tavaraa ja roikkuvat netistä, Räihä kuvaa työnjakoa."
Räihä ei mainitse lainkaan suvun päämiehiä kuten nyttemmin Ylen jutussa, vaan puhuu pukumiehistä eri henkilöinä. Niinä, joita ei poliisin selvittämän mukaan ole ainakaan kerjuun parissa.

Toukokuuhun tultaessa pukumiehet olivat kadonneet. Iltasanomat 5. toukokuuta:
"Sukujen päämiehet tahkoavat autoilla rahaa 
Räihän mukaan autokauppa on Suomeen saapuneiden romanisukujen päämiesten hallussa.
- He ostavat Suomesta autonromuja, joita sitten korjataan ja myydään edelleen.
Sukujen päämiehet kauppaavat kunnostamansa autot muille romaneille sekä ajo- että nukkumistarkoitukseen.
- Jokaisesta myydystä autosta tai nukkumistarkoitukseen vuokratusta ajoneuvosta jää päämiehen käteen pieni siivu."
15. toukokuuta pukumiehet olivat palanneet takaisin, Iltasanomat:
"Asiantuntija: "Pukumiesten" autoja
Helsingin sosiaaliviraston romaniasiantuntija Jarmo Räihän mukaan hienoilla autoilla ajavat romanit ovat tässä tapauksessa todennäköisesti niin sanottuja pukumiehiä.
- Pukumiehet ovat vaurastuneet ottamalla osansa kerjäystuotoista ja organisoimalla toimintaa. Osa heistä harjoittaa käsitykseni mukaan myös autokauppaa, Räihä kertoo IS:lle."
Heinäkuun 15. päivän tultaessa nuo mystiset pukuveikot olivat jälleen kerran kadonneet Räihän näköpiiristä. Lainaan Ylen juttua vielä toisen kerran:
- Osa tulee omilla autoillaan. Osa maksaa automatkasta jotakin ja rahoittaa matkaansa Suomesta hankkimillaan kerjäystuloilla ja pullojen keräyksellä, sanoo Räihä.
Räihän mukaan romanisuvut voivat päättää esimerkiksi siitä, miten Helsingin kerjuupaikat jaetaan ja mahdollisesti jopa siitä, mihin maahan romanit matkustavat kerjäämään. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin järjestäytynyt rikollisuus."
BMW:llä tietenkin pääsee, voi Räihä aina sanoa. Joka tapauksessa hänen tarkoituksenaan näyttää olleen pelottelu kerjäläisten mukana tulevalla ammattirikollisuudella vastoin parempaa tietoaan.

Tässä vaiheessa kiinnostaa, kuinka kauan Räihä ja Tuomola saavat pitää median silmissä asiantuntijan statuksensa ja ketä iltapäivälehdistö ryhtyy uskomaan mitä kerjäläisten lukumäärään ja kerjuun järjestelyihin tulee.

Ei kommentteja: