31.12.2010

Maatalouden verotuista yli 200 miljoonaa piilossa

Osmo Soininvaara kommentoi blogissaan Hetemäen verotyöryhmän ehdotuksia. Yksi puheenvuoro koskee täysin aiheellisesti kotitalousvähennykseen liittyvää verotukea:

"Jotain on kotitalousvähennykselle tehtävä, koska verotukena se on jo nyt ilmeisesti suurempi kuin yleinen asumistuki ja samaa suuruusluokkaa opintorahan kanssa.  Vuonna 2009 siihen solahti noin 400 miljoonaa ja tänä vuonna varmaankin taas paljon enemmän."

Kaikki verotuet ovat yhteensä lähes 18 miljardia. Asia käy ilmi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n selvityksestä, joka laadittiin paljoudessa verotyöryhmän käyttöön. Selvityksestä puuttuu ainakin yksi merkittävä erä: Maatilatalouden tuloverolain mukainen vähennys, joka on suuruudeltaan tällä hetkellä yli 200 miljoonaa euroa. Iso erä verrattuna Soininvaaran mainitsemiin tukiin, ja etenkin koska tuki menee jo ennestäänkin hyvin varakkaalle sekä samalla kertaa muuhun väestöön verrattuna pienelle edunsaajaryhmälle.

Tuki on piilotettu näkyvistä vuonna 2004. Koska sitä ei enää lasketa, tukeen on vaikea puutua kuten muihin verotukiin. Tuen suuruuden saa kuitenkin selville vertaamalla vuosien 2003 ja 2004 lukuja.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ethän ole lopettanut kirjoittelua? Hemmetin hyvää asiaa suollat.

Anonyymi kirjoitti...

Minkä MVL:n pykälään tuo väittämäsi tuki perustuu? Minusta maatiloja verotetaan kuin muitakin yrityksiä tuloksen perusteella.